12 tips om gratis te gamen op je pc

Door: Richard Borgman | 22 januari 2015 11:53

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Het is niet verwonderlijk dat game-makers proberen hun games in de browser te laten draaien. Iedereen die achter de computer zit, beschikt over een browser en heeft hem meestal ook openstaan. De techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat iedereen de verslavende games in zijn browser kan spelen.

Tip 01: Weinig nodig

Het behoeft geen uitleg dat je met de aanschaf van een PlayStation 4, Xbox One of de nieuwste pc met dure grafische kaart toegang hebt tot de nieuwste games. Maar afgezien van die intense ervaring, waarin veel tijd, geld en energie gaan zitten, hebben veel mensen ook behoefte aan een wat lichtere vorm van interactief entertainment. Om die reden zijn mobiele games populair geworden, maar ook browsergames hebben een groot publiek. Simpel gezegd zijn browsergames spellen die je met Internet Explorer, Chrome of een andere browser kunt spelen op de pc of Mac.

Uitzonderingen daargelaten zijn er geen extra te installeren onderdelen nodig, worden muis en toetsenbord gebruikt en is er geen ontzettend snelle computer voor nodig. En misschien wel het beste nieuws is dat er geen kosten aan zijn verbonden, al willen sommige spelmakers je verleiden om na een periode gratis spelen toch maar de portemonnee te trekken. Een ander voordeel van browsergames is dat ze makkelijk tussendoor kunnen worden gespeeld. De browser staat toch vaak open en de spellen drukken meestal niet zwaar op de processorkracht, zodat andere programma's niet langzamer worden.

Tip 01 De gemiddelde computer kan bijna alle browsergames draaien.

Tip 02: Pogo.com

In plaats van op zoek te gaan naar losse games op verschillende websites is het handig om een van de grote portals voor online games te bezoeken. Een van de uitgebreidste websites op dit gebied is Pogo.com. Registreer je gratis op deze site en je kunt de statistieken van je games opslaan, met vrienden chatten en spelen, en prijzen verdienen. Als je daar geen zin in hebt, is het net zo goed mogelijk om meteen een game aan te klikken en te beginnen met spelen. Pogo.com is niet zomaar een site, maar onderdeel van het wereldwijde gamesbedrijf Electronic Arts. Je komt dan ook een beroemde titel als Plants vs. Zombies tegen, het vrolijke strategische spel waarin je met groenten en andere planten de wandelende zombies uit je tuin moet weren.

Andere populaire titels zijn Yahtzee en Monopoly. Over het algemeen kun je zeggen dat Pogo een zeer kindvriendelijke website is met puzzelgames, verborgen objectengames, kaart- en bordspellen en andere spelletjes die je gerust met de kinderen kunt spelen. Een deel van het aanbod is gratis speelbaar. Voor het volledige aanbod spellen zonder advertenties kan een betaald abonnement worden afgesloten.

Tip 02 Pogo biedt bekende titels en wordt bezocht door miljoenen spelers.

Tip 03: Armor Games

De selectie spelletjes van Armor Games is wat meer gericht op jongeren en volwassenen. Een populaire titel is Wartune, een strategisch spel dat elementen uit rollenspellen combineert met een mooi fantasysfeertje. Hoewel je deze game zonder te betalen en te installeren bijna onmiddellijk kunt starten, gaat de inhoud van het spel heel wat verder dan de gemiddelde browsergame. Je gaat alleen of met andere spelers grotten in, levert strategische gevechten met gevaarlijke tegenstanders en houdt je ook nog bezig met 'city building'. Dat laatste houdt in dat je over een stad heerst, deze uitbreidt, de economie op peilt houdt en legers traint om de vijand te bestoken.

Er staan genoeg andere games op de website van Armor Games, in uiteenlopende genres. De game met misschien wel de grootste naamsbekendheid is Kingdom Rush, een titel die ook op de iPhone en iPad veel spelers aan zich heeft weten te binden. In deze tower defense game plaats je aanvalstorens met pijlen en kanonnen om aanstormende vijandjes het zwijgen op te leggen. Armor Games biedt ook tientallen MMO-games, waarin je je samen met andere spelers in een virtuele wereld begeeft.

Tip 03 Kingdom Rush kost geld op de iPhone en iPad, maar is in de browser gratis te spelen.

Tip 04: Kinderen

Eigenlijk hebben alle gameportals kinderen wel genoeg te bieden, al is het vaak wel handig om de keuze van het spel vanwege de inhoud in de gaten te houden. Dat soort begeleiding is niet nodig als je naar een portal surft die uitsluitend browsergames voor kinderen aanbiedt. Een goed voorbeeld is Kibagames, een verzameling korte, makkelijke spelletjes die doorgaans weinig uitleg behoeven. Spelletjes met poezen, gekleurde balletjes, boerderijen en andere onschuldige thema's kun je gratis spelen, al worden er wel telkens advertenties getoond voordat het spel is geladen. Soms bevatten de spellen ook Nederlandse tekst.

Het bedrijf achter de website zegt meer dan 3000 spellen aan te bieden op Kibagames. Deze kunnen allemaal gratis worden gespeeld. De inkomsten zijn volledig afhankelijk van advertenties. De makers zullen dus nooit vragen om toch te betalen, zodat ouders niet hoeven op te letten als ze hun kinderen eventjes van een paar spelletjes laten genieten.

Tip 04 Op speciale portals voor kinderen kom je geen vreemde content tegen.

1 Reactie(s) op: 12 tips om gratis te gamen op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 juli 2015 16:07 Anoniem
  saaaaaaiiii
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.