12 tips om video's te delen met je vrienden

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 oktober 2014 09:52

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Na een vakantie of gezellige avond wil je zelfgemaakte opnamen wellicht online delen met bekenden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want videobestanden zijn meestal groot in omvang. Een filmpje van enkele GB's mail je niet even. Er zijn gelukkig wel een heleboel andere mogelijkheden.

Tip 01: YouTube

Wanneer je simpel en snel een leuke video met een grote groep mensen wilt delen, publiceer je de video op YouTube. Surf naar www.youtube.com en klik rechtsboven op Inloggen. Log in met het e-mailadres en wachtwoord van je Google-account. Als je nog geen account hebt, klik je eerst op Een account maken. Via Uploaden verschijnt er een venster waarmee je je eigen YouTube-kanaal kunt maken. Vul je geslacht en geboortedatum in.

Vink vervolgens het selectiehokje aan en klik op Doorgaan. Je komt nu in het uploadvenster terecht. Sleep één of meerdere video's vanuit Windows Verkenner naar het uploadvenster. Je kunt de gewenste video als alternatief ook in een mappenstructuur selecteren. Klik hiervoor op de pijl en selecteer het bestand. Klik vervolgens op Openen om het uploadproces te starten.

Tip 01 Geef aan welke video je naar YouTube wilt uploaden.

Tip 02: Privacy-instellingen

Tijdens het uploadproces verschijnt er een venster waarin je allerlei kenmerken van de video opgeeft. Standaard zijn video's op YouTube openbaar. Heb je liever niet dat iedereen de beelden kan zien? Klik achter Openbaar op het pijltje en kies voor Privé. Vul daarna alle e-mailadressen in van de personen met wie je het filmpje wilt delen. Verder verander je eventueel de titel en typ je een bijpassende beschrijving. Klik op Delen om het filmpje definitief op YouTube te publiceren. Er verschijnt een hyperlink waarmee genodigden de video kunnen openen.

Tip 02 Mits je de juiste instellingen gebruikt, is YouTube een prima platform om privéfilmpjes te delen.

Uploadlimiet verhogen

Video's op YouTube mogen maximaal vijftien minuten duren. Je kunt deze limiet opheffen door je telefoonnummer aan de videodienst door te geven. Als je hier geen bezwaar tegen hebt, klik je onderaan het uploadvenster op Verhoog je limiet. Bepaal of je de verificatiecode telefonisch of via sms wilt ontvangen. Vul vervolgens je telefoonnummer in en klik op Verzenden. Typ de verificatiecode in het lege veld en kies wederom voor Verzenden / Doorgaan. Via Uploaden keer je terug naar het uploadvenster. Je hebt nu geen last meer van restricties.

Tip 03: Facebook

Veel van je vrienden en familieleden zitten waarschijnlijk op Facebook. Dit sociale netwerk is dan ook prima geschikt om je video's op te publiceren. Ga naar www.facebook.nl en meld je aan met je inloggegevens. Bovenaan de startpagina kies je voor Foto's/video toevoegen / Foto's/video's uploaden. Selecteer het juiste bestand op je computer en klik op Openen. Typ desgewenst een opmerking over de video. Wellicht vind je het niet prettig dat alle Facebook-leden het bericht kunnen zien. Klik in dat geval achter Iedereen op het pijltje. Je selecteert de optie Vrienden wanneer alleen de mensen met wie jij op Facebook vrienden bent (bijvoorbeeld familie en overige bekenden) de beelden mogen zien.

Vind je deze groep nog steeds te groot? Klik op Meer opties om andere groepen te selecteren, bijvoorbeeld familie, collega's of dorpsgenoten. Via Aangepast geef je handmatig aan met welke personen je de video wilt delen. Klik op Wijzigingen opslaan. Bevestig met Plaatsen om het bericht met de video op Facebook te publiceren. Je volgt via de voortgangsbalk het uploadproces. Zodra het uploadproces is voltooid, ontvang je een melding. Houd er rekening mee dat Facebook de filmpjes comprimeert, waardoor de beeldkwaliteit mogelijk verslechtert.

Tip 03 Voeg video's aan statusupdates toe.

Tip 04: Microsoft OneDrive

Een clouddienst leent zich er uitstekend voor om video's te delen. Zodra je de filmpjes op een online server zet, bepaal je welke personen toestemming hebben om de bestanden te downloaden. Microsoft OneDrive (voorheen SkyDrive) is een clouddienst waarmee je dat gemakkelijk voor elkaar krijgt. Surf naar www.onedrive.live.com en klik op de knop Aanmelden. Als je al een Microsoft-account bezit, vul je het juiste e-mailadres en wachtwoord in.

Via Registreer je nu creëer je zo nodig gratis een nieuw account. In de gebruikersomgeving van Microsoft OneDrive kies je bovenaan voor Uploaden. Selecteer één of meerdere filmpjes die je wilt delen en klik op Openen. Wacht af totdat de geselecteerde bestanden zijn geüpload. Houd er rekening mee dat je bij Microsofts clouddienst 7 GB gratis data mag opslaan. Bovendien geldt er een bestandslimiet van 2 GB.

Tip 04 Voordat je een filmpje kunt delen, upload je het bestand eerst naar Microsoft OneDrive.

Tip 05: Deelmethode kiezen

Selecteer in Microsoft OneDrive een video door in de miniatuur het selectiehokje aan te vinken. Kies vervolgens bovenaan voor Delen. Je hebt keuze uit drie deelmethoden. Wanneer je een select gezelschap toegang wilt geven tot het filmpje, vul je in het veld onder Aan de gewenste contactpersonen in. Je selecteert gemakkelijk e-mailadressen uit het adresboek van je Microsoft-account. Is dit adresboek nog leeg, dan kun je de e-mailadressen handmatig invoeren. Voeg optioneel een notitie toe en bevestig met Delen. Microsoft OneDrive is ook geschikt om eigen opnames onder een grote groep te verspreiden. In dat geval kies je als deelmethode voor Koppeling maken.

Selecteer de optie Alleen bekijken en klik op Koppeling maken. Er verschijnt een webadres waarop de video beschikbaar is. Je kunt deze url bijvoorbeeld naar een e-mailprogramma of sociaal netwerk kopiëren om het filmpje te delen. Als derde deelmethode is het ook mogelijk om rechtstreeks te publiceren op Facebook. Kies voor Facebook verbinden met je OneDrive / Link maken. Vul je accountgegevens van dit sociale netwerk in en klik op Aanmelden. Via OK / Gereed maak je de koppeling compleet. Vul desgewenst een beschrijving in en klik uiteindelijk op Publiceren. Even wachten en het filmpje staat op Facebook.

Tip 05 Via Microsoft OneDrive deel je het filmpje met specifieke personen.

Tip 06: MEGA

Delen via Microsoft OneDrive werkt weliswaar perfect, maar de maximale opslagcapaciteit van 7 GB voor gratis accounts blijft een nadeel. De Nieuw-Zeelandse clouddienst MEGA is een uitstekend alternatief. Met een gratis account kun je maar liefst 50 GB data opslaan! Verder hanteert deze aanbieder geen bestandslimiet. Handig wanneer je omvangrijke video's via internet wilt delen, zoals blu-ray-bestanden. Surf naar www.mega.co.nz en klik rechtsboven op Menu / Language. Selecteer Nederlands en bevestig met OK / Save.

Wegens veiligheidsredenen heeft MEGA een nogal uitgebreide registratieprocedure. Kies rechtsboven voor Account aanmaken. Nadat je alle gevraagde gegevens hebt ingevuld, accepteer je de gebruiksvoorwaarden. Klik daarna op Maak account. MEGA stuurt je ter verificatie een e-mail. Klik op de bevestigingslink om het account te activeren. Je vult wederom je wachtwoord in, waarna je kiest voor Bevestig uw account. Via Start Spel slaat MEGA muisbewegingen op waarmee de clouddienst een veiligheidssleutel genereert. Na afloop van het spelletje klik je op Verder gaan. Selecteer het gratis abonnement met 50 GB opslagcapaciteit. Zodra je bevestigt met Voltooien, kom je in de gebruikersinterface van MEGA terecht.

Tip 06 Via een spelletje genereert MEGA een veiligheidssleutel.

2 Reactie(s) op: 12 tips om video's te delen met je vrienden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 oktober 2014 10:41 Anoniem
  Mis eigenlijk Dropbox …..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2015 10:26 Anoniem
  Er zijn dus geen gemeenschappelijke videoformaten (meer) die op alle apparaten worden afgespeeld vanaf je website?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.