12 vergeten tech-geluiden: Software-editie

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 18 juni 2013 08:39

Apps & Software

Het bevestigende gebliep van telefoontoetsen, het irritante geklop van Clippy en opstartgeluiden van inmiddels verdwenen besturingssystemen. Beluister de 12 softwaregeluiden die we bijna zijn vergeten!

Lees ook de 15 vergeten hardwaregeluiden.

1. Windows starten/sluiten

Startgeluiden zijn door de jaren heen veranderd, van simpele bliepjes via orkestrale composities naar de mengvorm die we nu vaak horen. Windows had heel bekende geluiden bij het opstarten en afsluiten die vooral vanaf Windows 95 in ons collectieve geheugen zijn gaan zitten. Simpelweg omdat bij Windows 3.11 niet iedereen geluidskaart had of de boxjes aanzette, omdat er nog niet zoveel multimediasoftware was waar je geluid voor nodig had.

[youtube]1yOf_0A1Adk[/youtube]

2. Clippy

De Office Assistant van Microsoft werd vrijwel universeel gehaat. Gelukkig maakte hij in de regel maar weinig geluid. Maar in vroege versies verscheen hij steeds met een geluidseffectje en in latere versies alleen nog maar de eerste keer dat Clippy verschijnt. Dit ‘ting ting’ geluid van het Office XP-tijdperk roept bij velen nog altijd ernstige razernijaanvallen op. Mensen werden namelijk uit hun workflow getrokken door het programma dat alleen maar goedbedoelde adviezen voor je had.

[youtube]XDEmz8tR9I8[/youtube]

3. ICQ

Voordat MSN ten tonele verscheen konden mainstream chatters, die niet gebruik maakten van usenet, chatten via ICQ. Dit was een razendpopulair chatprogramma dat werkte met een UIN-nummer, een soort telefoonnummer als identificatienummer, dat je als contactgegevens doorgaf aan andere gebruikers. De standaardgeluidjes waren memorabel, zoals de ‘o-oh’ als je een bericht binnenkreeg of het geluid van de typmachine als je teksten invoerde.

[youtube]6iCPIUGnHQ8[/youtube]

4. Nokia-ringtone

Er was een tijd dat mobieltjes als de Nokia 3310 het mobiele landschap domineerden en de klassieke polyfone Nokia-ringtone werd meer met telefoons geassocieerd dan de ouderwets rinkelende bel. En met de nadelen ervan. Bioscoopreclames zo’n tien jaar geleden die waarschuwden om de telefoon uit te zetten, begonnen bijvoorbeeld met de klassieke Nokia-tune. In 2001 doken zelfs verhalen op over vogels in Denemarken die de klassieke Nokia-beltoon hadden opgepikt als hun melodietje.

[youtube]q7eJqcIk6fQ[/youtube]

5. Mac OS start en crash

De Macintosh is door veel iteraties gegaan van zijn opstartgeluiden, maar al jaren horen we nu dezelfde muziek die mensen associëren met alles van de iMac tot recente systemen met OS X. Maar het begon ooit met simpele tonen die net iets muzikaler waren dan een speakerpiep. Maar dan ook net. En de crash-geluiden waren behoorlijk omineus.

[youtube]0g1-iPRw-5M[/youtube]

6. Gameboy inschakelen

Een opstartgeluid kun je het bijna niet noemen. De originele Gameboy van Nintendo liet een tevreden bliep horen bij het opstarten. Vooral bij mensen die in de jaren 90 stevig verslaafd waren aan mobiel gamen, roept dat enkele geluidje direct warme gevoelens op. Andersom zorgden het uitblijven dan van die bliep en het Nintendo-logootje op het lcd-scherm voor een frustrerende ervaring: niet kunnen gamen omdat je was vergeten op te laden.

[youtube]ycxmRZ66-kI[/youtube]

0 Reactie(s) op: 12 vergeten tech-geluiden: Software-editie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.