13 minder bekende browsers onder de loep

Door: richard-veenstra | 12 februari 2014 09:59

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Grote kans dat je met Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari op het internet surft. Er zijn echter tientallen andere browsers beschikbaar die sneller en compacter zijn of specifieke functies bevatten die voor jou interessant zijn. Tijd om kennis te maken met dertien alternatieve browsers.

Tip 01: Opera

OS: Win, Mac, Linux

Opera is de meest bekende browser van het lijstje en wordt gebruikt door miljoenen mensen. De browser heeft een aantal unieke functies. Eén daarvan is dat het zorgt voor een snellere internetervaring als je verbinding een keer niet optimaal is.

Opera doet dit door de door jou opgevraagde webpagina op de eigen server te laden en een gecomprimeerde versie van de pagina naar je computer te sturen. In plaats van dat het laden heel lang duurt, heb je de webpagina snel voor je neus. Je merkt dat je naar een gecomprimeerde versie van de pagina kijkt doordat afbeeldingen bijvoorbeeld korreliger zijn dan normaal. Klik op Opera en selecteer Off-road-stand om deze optie te activeren. Een leuke toevoeging van Opera is eveneens dat je door op de knop Ontdekken te klikken interessante nieuwsberichten en entertainment-weetjes krijgt te zien. Opera is beschikbaar voor alle mogelijke systemen, inclusief mobiele apparaten met Android, iOS of Windows Phone.

Om de mobiele versie te installeren ga je op je apparaat naar http://m.opera.com.

Met de Off-road-stand worden pagina's sneller geladen.

Tip 02: Maxthon

OS: Win, Mac

Maxthon Cloud Browser is een overzichtelijke browser met net zoveel functionaliteit als je huidige browser. Het voordeel is dat Maxthon erg snel is met het laden van webpagina's. Stokpaardje is echter de integratie van een eigen clouddienst. Je kunt op deze manier gedownloade bestanden niet alleen op je computer opslaan, maar ook op de Maxthon-cloud.

Daarnaast worden al je bladwijzers en tabbladen gesynchroniseerd met andere apparaten waar je Maxthon op hebt geïnstalleerd. Naast Windows ondersteunt de browser ook Mac, Android en iOS, dus de kans is groot dat al je apparaten in de Maxthon Cloud geïntegreerd kunnen worden. Een leuke functie is dat je woorden of zinnen kunt selecteren en naar de adresbalk kunt slepen. De browser opent automatisch een zoekopdracht in een nieuw tabblad.

Flash is standaard geïnstalleerd in de browser en hoef je dus niet apart te downloaden en als je meer functionaliteit in Maxthon wil inbouwen, heb je toegang tot een paar honderd extensies. Een extensie installeer je door op de drie streepjes rechtsboven te klikken, voor Extensies te kiezen en op Meer extensies verkrijgen te klikken.

Maxthon heeft een aantal bruikbare extensies.

Tip 03: SeaMonkey

OS: Win, Mac, Linux

SeaMonkey is niet alleen een webbrowser, het is een compleet internetpakket. In het pakket vind je naast een browser een mailprogramma, een adresboek en een chatdienst. De browser van SeaMonkey is gebaseerd op hetzelfde systeem als Firefox, met als grote voordeel dat SeaMonkey vooral op oudere computers sneller werkt dan Firefox.

Het programma doet qua functionaliteit niet onder voor grote broer Firefox, maar is wel een stuk onoverzichtelijker. Zo lijkt het in eerste instantie alsof de browser geen tabbladfunctie heeft, maar als je op Bestand / Nieuw / Browsertabblad klikt, verschijnt er wel een tabblad. Start je SeaMonkey voor de eerste keer dan kun je kiezen of je het programma als standaardprogramma voor browsen of e-mail wil gebruiken. Plaats of verwijder de vinkjes en klik op OK. Links onderin de browser schakel je eenvoudig tussen de browser, het mailprogramma of het adresboek.

SeaMonkey is meer dan alleen een webbrowser.

Tip 04: Torch

OS: Win, Mac

De website van Torch lijkt sprekend op die van Firefox, toch lijkt de browser meer op een Chrome-kloon. Dit is ook niet zo gek aangezien de onderliggende code gebaseerd is op de code van Chrome, Chromium genaamd. Net als in Chrome heb je de beschikking over een speeddial-pagina van waaruit je vaak-bezochte sites kunt bezoeken.

Een leuke bijkomstigheid is dat Torch al een paar handige extensies heeft voorgeïnstalleerd. Bovenin zie je een paar icoontjes. Opvallend is de knop Torrent. Deze staat standaard op OFF, zet je deze op ON dan kun je meteen torrent-bestanden openen met je browser, je hebt geen speciaal torrent-programma meer nodig. Ernaast vind je een knop voor Torch Music. Dit is een dienst die lijkt op Spotify, maar zich volledig baseert op beschikbare YouTube-video's van liedjes. Je vindt hier bekende popalbums, maar de kwaliteit is niet altijd even goed.

Torch heeft nog een paar andere handige functies aan boord, zo kun je advertenties gemakkelijk blokkeren en pagina's delen via Facebook en Twitter.

Torch Music is een leuke toevoeging.

Mobiele browsers

Niet alleen voor je computer heb je de keus uit tientallen browsers. Ook op je smartphone of tablet kun je een andere browser installeren. Voor zowel je iPhone, iPad of Android-apparaat zijn er talloze bekende en minder bekende browsers verkrijgbaar. Een populaire keuze is Opera Mini, de mobiele variant van Opera. Chrome heeft ook een mobiele versie voor zowel iOS als Android, Firefox biedt alleen een Android-versie aan.

Er zijn ook browsers die speciaal voor je smartphone of tablet zijn ontwikkeld. Dolphin Browser is daarvan een goed voorbeeld, het haalt het beste uit je tablet of smartphone door veel met veegbewegingen te werken. Ook kun je bijvoorbeeld Facebook openen door de letter F op je scherm te schrijven. Deze gebaren moet je vooraf wel even activeren.

Wil je Flash-video's bekijken op je iPhone of iPad, download dan Photon Flash Player. Hier betaal je wel een paar euro voor, maar zorgt ervoor dat je Flash-video's kunt kijken op de anders Flash-onvriendelijke producten van Apple.

Door een F te tekenen, word je naar Facebook geleid.

Tip 05: Midori

OS: Win, Linux

Midori is van oorsprong een browser voor Linux-systemen, maar kan ook op Windows-pc's geïnstalleerd worden. Mac OS X wordt niet ondersteund. Bij de installatie kun je aangeven welke onderdelen geïnstalleerd moeten worden. Kies je voor Full, dan installeer je ook meteen de belangrijkste extensies.

Standaard gebruikt de browser de zoekmachine van DuckDuckGo, een alternatief voor Google. DuckDuckGo geeft nagenoeg dezelfde zoekresultaten weer als Google, maar maakt deze niet locatie-afhankelijk en verzamelt ook geen gegevens van je, iets waar Google berucht om is. Midori verrast door zijn overzichtelijke uiterlijk en werkt erg snel. De gehele browser voelt simpel aan, maar herbergt toch een aantal handigheidjes.

Je kunt gemakkelijk een privézoekvenster openen zodat je geschiedenis niet wordt bewaard en door in het menu voor Voorwaarden / Gedrag te kiezen, kun je bijvoorbeeld uitschakelen dat afbeeldingen automatisch geladen worden. Zo gaat het surfen nog veel sneller.

In Midori kun je aangeven of afbeeldingen geladen moeten.

Tip 06: Tor Browser

OS: Win, Mac, Linux

Het Tor-netwerk is een soort subinternet waar je anoniem kunt rondzwerven. Normaal gesproken laat je IP-adres (de persoonlijke 'streepjescode' van je computer) altijd sporen achter. Websites die je hebt bezocht, kunnen je IP-adres zien. Weliswaar zijn je naam en adres niet te achterhalen door de website, maar je provider kan je persoonsgegevens wel aan je IP-adres koppelen en eventueel doorgeven aan instanties.

Meld je je aan bij het Tor-netwerk, dan wordt je internetverkeer via talloze anonieme servers verstuurd, een provider kan zo nooit meer achterhalen dat je op een bepaald tijdstip op een bepaalde website was. Dit is waarom bijvoorbeeld veel journalisten en klokkenluiders met dit Tor-netwerk werken. Je kunt met elke browser het Tor-netwerk opgaan, maar met de speciale Tor Browser is dit het makkelijkst. Niet aan te raden voor beginners, maar als je anoniem op het internet wil rondhangen, is de browser een goede optie.

Zorg ervoor dat je het goede installatiebestand laadt.

9 Reactie(s) op: 13 minder bekende browsers onder de loep

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 februari 2014 14:08 darknessblade
  vergeet niet.
  maxthon geeft geen data aan de NSA met het project Prism.
  http://techcrunch.com/2013/07/11/maxthon/

  maxthon heeft verder nog veel meer opties die zeer handig zijn
  voor crome heb je hiervoor extentions nodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2014 14:14 darknessblade
  maxthon heeft ook nog support voor linux:
  http://forum.maxthon.com/thread-7958-1-1.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2014 16:26 Anoniem
  waar is duck duck go en uc browser
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2014 09:09 Anoniem
  Ik zie Crazy Frog staan… Dan hoef ik al niet meer…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2014 10:24 BerlinBlue
  Een mooi artikel, maar ik mis er wel mijn eigen favoriete browser in:
  SRWare Iron

  Ik gebruik deze browser - op basis van Chromium (Google Chrome) -vanwege de betere privacy-bescherming. Net als bij de Comodo Dragon Internet Browser is alle tracking en data-sharing met Google uitgeschakeld.

  Beschikbaar voor Windows, Linux en Mac.
  Zie: http://www.srware.net/en/software_srware_iron.php
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2014 21:41 Anoniem
  Ik heb ook nog als aanvulling 2 onbekende browsers die ik beide hoofdzakelijk gebruik en daarom ook echt kan aanbevelen:
  1. Blackhawk (http://www.netgate.sk/blackhawk/): een browser die gebaseerd is op Chromium en die razendsnel opstart en pagina's inlaadt. Bij deze browser ontbreekt eveneens de connectie met Google.
  2. Waterfox (http://sourceforge.net/projects/waterfoxproj/): een browser die gebaseerd is op Firefox en die speciaal bedoeld is voor 64 Bit computers. De allergrootste pluspunten: deze browser is eveneens razendsnel met opstarten en pagina's inladen. De Firefox-addons werken ook op deze browser.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2014 00:35 Anoniem
  Allemaal leuk die computer totaal tips voor andere browsers e virusscanners.
  Maar ik trap er niet meer in.
  Als je de browser of aanbevolen scanner wilt verwijderen lijkt dat gelukt.
  Maar er blijven nog altijd actieve deeltjes achter die nauwelijks zijn te verwijderen.
  Panda is 1 van de voorbeelden, geprobeerd op advies van com totaal.
  Verwijderd, en nog steeds stiekem aktief.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2014 16:57 Anoniem
  Avant Bowser= 4 vliegen in één klap. Al de rest wordt overbodig :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2014 23:20 Anoniem
  Epic Privacy Browser. Automatisch surfen via een proxy.
  Veel pivacy.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.