Doet je pc raar? Deze 13 tips genezen je computer!

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 maart 2015 10:53

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Soms doet je pc onverklaarbare dingen. Zo hebben we allemaal weleens een merkwaardige foutmelding gehad. Ook problemen met hardware steken regelmatig de kop op. Zoeken naar de oorzaak is vaak complex. Gelukkig kunnen deze dertien probleemoplossers je van dienst zijn.

Tip 01: Logboeken

Start een programma onverhoopt niet op of heb je te maken met een vreemde foutmelding? Wellicht kan Logboeken je helpen. Dit hulpprogramma legt belangrijke gebeurtenissen vast die op je pc plaatsvinden. Belangrijk is dat je als administrator bij Windows bent aangemeld, want anders zijn bepaalde gebeurtenislogboeken niet beschikbaar. Verder is het slim om direct na de foutmelding het hulpprogramma te openen om de oorzaak te achterhalen. Lees ook: Windows 10 gratis voor illegale Windows-gebruiker.

Open het Configuratiescherm en navigeer naar Systeem en beveiliging / Gebeurtenislogboeken weergeven. Klik daarna op Windows-logboeken. Wanneer er fouten zijn in Windows of andere programma's, vind je ze meestal terug in de categorieën Toepassing, Beveiliging of Systeem. Dubbelklik op een categorie om de bijbehorende logboeken weer te geven. Wanneer er bij een gebeurtenis Fout of Waarschuwing staat vermeld, is het zinvol om even de inhoud te bekijken. Dubbelklik in dat geval op een gebeurtenis. Probeer te ontdekken welk (stuur)programma of Windows-instelling de fout veroorzaakt.

Tip 01 Duik in de logboeken om fouten te achterhalen.

Tip 02: Probleemrapporten

Problemen die Windows zelf detecteert, verzamelt het besturingssysteem in probleemrapporten. Op die manier ontdek je bijvoorbeeld welke (achtergrond)programma's niet meer goed functioneren. In enkele gevallen staat ook de oplossing bij het probleem vermeld. Open de zoekfunctie in Windows en typ Probleemrapporten. Druk daarna op Enter.

Neem de lijst met probleemrapporten door. Dubbelklik op de naam van een programma om extra details te zien. Je kunt Windows eventueel laten zoeken naar een oplossing, al geeft deze optie lang niet altijd het gewenste resultaat. Keer terug naar de lijst met probleemrapporten en klik met de rechtermuisknop op de naam van een programma. Kies tot slot voor Zoeken naar een oplossing. Windows raadpleegt nu een online database van Microsoft, waarna er mogelijk een overzicht met instructies verschijnt.

Tip 02 In het onderdeel Probleemrapporten zie je met welke programma's er problemen zijn.

Tip 03: BlueScreenView

Bij hardnekkige fouten in Windows verschijnt er plotseling een blauw scherm is beeld. Je hebt dan te maken met een zogeheten Blue Screen Of Death (BSOD). Vaak heb je niet eens tijd om de exacte inhoud van de foutmelding te bekijken, omdat het systeem automatisch een herstart uitvoert. Hierdoor is het lastig om het probleem op te lossen. Met het programma BlueScreenView lukt het om naderhand het blauwe scherm weer terug te halen, zodat je de foutmelding kunt opslaan.

Surf naar deze website en scrol een stukje omlaag om het downloadbestand op te halen. Klik op het zip-bestand met de rechtermuisknop en kies voor Alles uitpakken / Uitpakken. Vanaf de downloadpagina pik je via Dutch eventueel een Nederlands taalbestand op. Pak het ziparchief uit en bewaar het ini-bestand in dezelfde map als waar je BlueScreenView hebt opgeslagen. Gunstig is dat BlueScreenView geen installatie vereist. Een dubbelklik op het exe-bestand volstaat om het programma te openen.

Tip 03 Dubbelklik op het exe-bestand om het hoofdscherm te openen.

Tip 04: BSOD reproduceren

Wanneer je BlueScreenView hebt geopend, kun je een BSOD gemakkelijk reproduceren. Wanneer het systeem in het verleden is geteisterd door blauwe schermen, zie je in het hoofdscherm een overzicht met dumpbestanden staan. Dubbelklik hierop om alle details van de foutmelding weer te geven.

Tip 04 Met BlueScreenView boots je gemakkelijk een BSOD na.

Bekijk vooral het veld achter Veroorzaakt door stuurprogramma. Wil je graag het oorspronkelijke blauwe scherm weergeven? Klik dan achtereenvolgens op Opties / Onderpaneel-mode / Blue Screen in XP-stijl. In het onderste deelvenster zie je het BSOD verschijnen. Fijn is dat je vanuit BlueScreenView rechtstreeks naar oplossingen kunt zoeken in Google. Hierdoor is het niet nodig om de foutcodes te kopiëren. Bekijk hiervoor de opties onder Bestand.

BSOD vastzetten

De meeste pc's geven een BSOD slechts enkele seconden weer om het systeem vervolgens te herstarten. Je hebt hierdoor amper tijd om een lange foutcode te noteren, zodat je naar de oorzaak kunt zoeken. Je voorkomt eenvoudig dat de computer automatisch een herstart uitvoert. Open het Configuratiescherm en ga naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. Klik bij het onderdeel Opstart- en herstelinstellingen op de knop Instellingen. Haal vervolgens het vinkje weg voor De computer automatisch opnieuw opstarten en bevestig met OK.

1 Reactie(s) op: Doet je pc raar? Deze 13 tips genezen je computer!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2015 11:12 darknessblade
  nou jullie uitleg heeft geen nut op een oud probleem van mij:

  http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-windows_update/windows-update-is-automatically-stopped-after-each/8033b7a9-2346-4212-8db2-14587ad8c5f2


  de oorzaak was bitdefender total security, (zelfs hun helpdesk was van geen nut)

  zelfs de persoon die me hielp had valse beschuldigingen gedaan over dingen die ik fout zou gedaan hebben van wat ik nooit gedaan had

  DE OORZAAK WAS BITDEFENDER, als je het nog niet hebt gelezen.

  (hoe zou het anders mogelijk zijn op een nieuw geinstaleerd systeem, (3 maanden oud toen) dat exact hetzelfde probleem voorkwam)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.