Doet je pc raar? Deze 13 tips genezen je computer!

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 maart 2015 10:53

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Geheugencontrole

Is je computer plotseling wel erg traag zonder dat er veel programma's openstaan? Wie weet is er een probleem met het geheugen. Windows is zelf in staat om het geheugen te controleren. Dit gebeurt buiten het besturingssysteem om, dus sla eerst al je werk op. Open het Configuratiescherm en ga naar Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Windows Geheugencontrole. Bevestig met Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen (aanbevolen).

Zodra de gebruikersinterface verschijnt, druk je op F1. Hier geef je aan welke tests je wilt uitvoeren. Selecteer Extra om het geheugen grondig te controleren. Druk als laatste op F10 om de geheugencontrole uit te voeren. Na afloop start het systeem automatisch opnieuw op, waarna de testresultaten in beeld verschijnen. Als er fouten zijn ontdekt, verhelp je het probleem waarschijnlijk door nieuwe geheugenmodules in te bouwen.

Tip 05 Windows Geheugencontrole heeft enkele minuten nodig om de controle uit te voeren.

Tip 06: Prime95

Krijg je regelmatig een BSOD voorgeschoteld of valt de pc plotseling uit? Er zijn hiervoor verschillende oorzaken denkbaar die je kunt achterhalen met het eerder besproken BlueScreenView. Wanneer je vermoed dat je processor het allemaal niet kan bolwerken, is het verstandig om dit onderdeel eens grondig onder de loep te nemen. Je regelt dat via een stresstest waarbij je een tijdje de processor maximaal belast. Is de processor de oorzaak van het probleem, dan verschijnt het blauwe scherm in beeld of doet een ander probleem zich voor.

Prime95 is een handig programma om je cpu te onderwerpen aan een stresstest. Download het juiste zip-bestand voor je pc. Let op dat er een 32bit- en 64bit-versie van het programma bestaat. Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand en kies voor Alles uitpakken / Uitpakken. Dubbelklik op prime95.exe om het programma te openen. Je hoeft verder geen installatie uit te voeren.

Tip 06 Nadat je het exe-bestand hebt opgestart, verschijnt direct het hoofdvenster van Prime95 in beeld.

Tip 07 Belast je processor maximaal met de zwaarste stresstest.

Tip 07: Stresstest starten

Als het goed is, heeft Prime95 je processor gedetecteerd. Je voert eenvoudig een stresstest uit. We kiezen hierbij voor de zwaarste test die het programma in huis heeft. Als er zich geen problemen voordoen, mag je ervan uitgaan dat de processor niet de oorzaak van het probleem is. Klik op Just Stress Testing / In-place large FFTs. Klik vervolgens op OK.

Tip 07 Je kunt de stresstest op ieder moment afbreken.

Afhankelijk van hoeveel kernen je processor bevat, voert Prime95 een aantal tests uit. Voor een betrouwbaar resultaat laat je Prime95 een paar uur zijn werk doen. Open via de sneltoets Ctrl+Alt+Esc het Windows Taakbeheer en open het tabblad Prestaties. Controleer voor de zekerheid of de stresstest je processor maximaal belast. In dat geval staat de waarde onder Processorgebruik op 100%. Wanneer je de stresstest wilt afbreken, sluit dan niet eerst het programma af. De freeware blijft in dat geval op de achtergrond actief. Kies voor Test / Stop. Laat het vinkje staan voor Stop al workers en klik op OK.

Tip 08: Memtest86+

Naast de processor kan ook andere hardware de oorzaak zijn van een BSOD, zoals het geheugen. Ook dit onderdeel onderwerp je daarom aan een stresstest om te controleren of alles naar behoren werkt. Je doet hiervoor een beroep op het programma Memtest86+. Door het programma vanaf een schijf of externe opslagdrager op te starten, kun je het geheugen maximaal belasten. Haal het downloadbestand op. Kies voor Auto-installer for USB Key wanneer je een usb-stick wilt gebruiken. Prik de usb-stick nu in de computer. Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand.

Tip 08 Memtest86+ voert een stresstest uit vanaf een opstartbare usb-stick.

Via Alles uitpakken / Uitpakken heb je toegang tot het exe-bestand. Dubbelklik daarop en ga via I Agree akkoord met de gebruikersvoorwaarden. Onder Select your USB Flash Drive kies je de juiste schijfletter van de usb-stick. Je vinkt voor de zekerheid het selectiehokje aan om de usb-stick te formatteren. Houd er rekening mee dat Memtest86+ alle bestanden van deze opslagdrager wist. Bevestig daarna met Create. Via Next / Finish sluit je het venster. Wil je liever een opstartbare cd of dvd maken? Download dan het iso-bestand vanaf de website en doe een lege schijf in de computer. Windows 7 en 8 kunnen zonder aanvullende software een iso-bestand branden. Rechtsklik op het bestand en kies voor Schijfkopiebestand branden.

1 Reactie(s) op: Doet je pc raar? Deze 13 tips genezen je computer!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2015 11:12 darknessblade
  nou jullie uitleg heeft geen nut op een oud probleem van mij:

  http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-windows_update/windows-update-is-automatically-stopped-after-each/8033b7a9-2346-4212-8db2-14587ad8c5f2


  de oorzaak was bitdefender total security, (zelfs hun helpdesk was van geen nut)

  zelfs de persoon die me hielp had valse beschuldigingen gedaan over dingen die ik fout zou gedaan hebben van wat ik nooit gedaan had

  DE OORZAAK WAS BITDEFENDER, als je het nog niet hebt gelezen.

  (hoe zou het anders mogelijk zijn op een nieuw geinstaleerd systeem, (3 maanden oud toen) dat exact hetzelfde probleem voorkwam)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.