Doet je pc raar? Deze 13 tips genezen je computer!

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 maart 2015 10:53

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 09 Als er geen foutmeldingen zijn, is het geheugen waarschijnlijk niet de veroorzaker van het probleem.

Tip 09: Geheugen testen

Je opent Memtest86+ door je computer vanaf een usb-stick of schijfje op te starten. Herstart de pc en druk tijdens het startproces op een sneltoets om het BIOS of de UEFI te openen. Vaak is dat een specifieke functietoets, bijvoorbeeld F2 of F8. Selecteer in het bootmenu de usb-stick of het cd/dvd-station als eerste opstartschijf en start de pc op. Vervolgens begint Memtest86+ direct met de stresstest, dus je hoeft verder niets meer te doen.

Laat de test een tijdje lopen en controleer regelmatig of er problemen zijn. Het programma geeft vanzelf aan wanneer er fouten zijn. Is dat het geval, dan is het nog de vraag welke geheugenmodule er niet goed functioneert. Je achterhaalt dat door de test telkens uit te voeren terwijl er slechts één geheugenmodule op het moederbord is aangesloten. Zodra je het defecte onderdeel te pakken hebt, vervang je die door een nieuw exemplaar. Druk op Esc om Memtest86+ af te sluiten.

Tip 09 Bij fouten voer je Memtest86+ telkens met één geheugenmodule uit.

Tip 10 Je bepaalt zelf in welke resolutie je de stresstest wilt uitvoeren.

Tip 10: FurMark

Ook videokaarten kunnen allerlei vage problemen veroorzaken. Valt tijdens het gamen het beeld weleens weg of heeft je pc regelmatig last van haperingen? Het zou aan de videokaart kunnen liggen. Het programma FurMark is in staat om de grafische processor zwaar te belasten, zodat je dit onderdeel kunt testen op fouten. Surf naar deze site en klik op Download FurMark om de downloadpagina te openen. Kies vervolgens voor de gele downloadknop en dubbelklik op het exe-bestand om het tooltje te installeren.

Na het opstarten detecteert het programma vrijwel meteen de videokaart. Bepaal achter Resolution in welke resolutie je de stresstest wilt uitvoeren. Je kunt eventueel ook kiezen voor Fullscreen. Druk op GPU Stress Test / GO om de test uit te voeren en bekijk of er problemen aan het licht komen. Houd er rekening mee dat je tijdens de test geen andere werkzaamheden op de computer kunt uitvoeren.

Tip 10 FurMark zet je videokaart maximaal aan het werk door complexe 3D-beelden af te spelen.

Tip 11: OCCT

Wellicht wil je het complete systeem tot het uiterste drijven middels een stresstest. Het programma OCCT kan je processor, videokaart, geheugen of voeding maximaal belasten. Handig, want je hoeft dan niet voor ieder onderdeel een afzonderlijke stresstest te installeren.

Download het programma en voer de installatie uit. OCCT heeft een uitgebreide interface waarmee je de conditie van het systeem kunt checken. Gebruik de tabbladen van het linkerdeelvenster om verschillende stresstesten te openen. Achter Duration geef je in uren aan hoelang je het systeem wilt testen. Klik op ON om de test te starten.

Tip 11 OCCT bestaat eigenlijk uit vier afzonderlijke stresstests.

Tip 12: PortScan

Het tooltje PortScan & Stuff laat zien welke poorten er momenteel in gebruik zijn. Handig wanneer je problemen hebt met bepaalde netwerkpoorten of wanneer je een IP-adres van een netwerkapparaat wilt weten. Ga naar deze website en download het zip-bestand naar je pc.

Tip 12 PortScan & Stuff toont alle actieve netwerkpoorten.

Nadat je het zip-bestand hebt uitgepakt, start je het exe-bestand op. PortScan & Stuff vereist geen installatie. Op het tabblad Scan Ports geef je aan binnen welke IP-range je wilt zoeken. Vind je dat lastig? Geen probleem, want de kans is groot dat de juiste IP-adressen al zijn ingevuld. Selecteer achter Scan Type de optie Scan All Ports. Met Scan start je vervolgens de zoekactie. Je kunt ook vanaf het tabblad Search Devices een zoekactie starten. Je ziet dan welke apparaten op het netwerk actief zijn.

1 Reactie(s) op: Doet je pc raar? Deze 13 tips genezen je computer!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2015 11:12 darknessblade
  nou jullie uitleg heeft geen nut op een oud probleem van mij:

  http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-windows_update/windows-update-is-automatically-stopped-after-each/8033b7a9-2346-4212-8db2-14587ad8c5f2


  de oorzaak was bitdefender total security, (zelfs hun helpdesk was van geen nut)

  zelfs de persoon die me hielp had valse beschuldigingen gedaan over dingen die ik fout zou gedaan hebben van wat ik nooit gedaan had

  DE OORZAAK WAS BITDEFENDER, als je het nog niet hebt gelezen.

  (hoe zou het anders mogelijk zijn op een nieuw geinstaleerd systeem, (3 maanden oud toen) dat exact hetzelfde probleem voorkwam)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.