Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

13 tips om het uiterlijk van Windows 10 aan te passen

Door: Ignace de Groot | 11 november 2015 10:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Windows 10 is al enige tijd officieel beschikbaar en er is veel om van te houden. Toch kunnen we ons best wel voorstellen dat je bijvoorbeeld een ander aanmeldscherm, bureaublad of startmenu verkiest. Met deze tips, trucs en tools geef je Windows een grondige facelift.

Startmenu

Tip 1 - Opruimen

Vind je al die live-tegels in het startmenu van Windows eerder verwarrend dan overzichtelijk, dan kun je ze eenvoudigweg weghalen. Het volstaat zo'n tegel met de rechtermuisknop aan te klikken en Van Start losmaken te selecteren. Heb je per ongeluk de verkeerde tegel verwijderd, dan kun je hem met hetzelfde gemak weer terugplaatsen: open het startmenu (via de Windows-toets), klik de betreffende app met de rechtermuisknop aan en kies Aan Start vastmaken. Merk trouwens op dat hier ook de optie Aan taakbalk vastmaken beschikbaar is. Via een eenvoudige sleepbeweging verplaats je de tegel naar de gewenste locatie binnen je startmenu. Op deze manier kun je het startmenu helemaal personaliseren.

Tip - Tegels laten zich makkelijk verwijderen van (en weer terugplaatsen in) het startmenu.

Tip 2 - Groter & fraaier

Kon jij het schermvullende startscherm van Windows 8 wél waarderen? Geen nood: klik in het Windows-systeemvak (dit vind je helemaal onderaan rechts) het pictogram van het Actiecentrum aan en klik op de knop Tabletmodus. Overigens kun je dat ook langs een andere weg doen: open het startmenu en kies Instellingen > Persoonlijke instellingen.

Ga naar de rubriek Start en activeer de schakeloptie Start op volledig scherm weergeven. En nu je toch in dit menu bent beland: je vindt hier eveneens de optie Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven terug. Via een eenvoudige schakelknop haal je bijvoorbeeld mappen als Documenten, Downloads, Muziek, Afbeeldingen, Persoonlijke map en Netwerk terug. En wil je eigenlijk een andere kleur voor je startmenu en voor de taakbalk en het Actiecentrum? Open dan de rubriek Kleur, duid de gewenste kleur aan en activeer de optie Kleur op de taakbalk, in Startmenu en Actiecentrum weergeven.

Tip 2 - Een eigen kleur voor het startmenu, taakbalk en actiecentrum.

Tip 3 - Structuur startmenu

In Windows 10 zitten alle geïnstalleerde apps en programma's verenigd onder één enkele knop: Alle apps. Windows 10 regelt de opbouw van dit menu weliswaar vanuit een interne database, maar dat neemt niet weg dat je zelf een en ander kunt bijsturen. In Windows 7 ging dat nog heel gemakkelijk (rechtsklik in het startmenu op het item Alle programma's en kies vervolgens Openen of Alle gebruikers), in Windows 10 gaat het met een kleine omweg.

Druk Windows-toets+R in en voer het commando %appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs uit (voor een overzicht van de programma's in je eigen startmenu) of C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs (voor een overzicht van de programma's die alle gebruikers in hun startmenu zien). Je belandt nu in de juiste map in de verkenner. Je kunt overigens ook je verborgen bestanden geven, en via je verkenner naar de juiste map navigeren. Vanuit deze programma-map kun je items herschikken, bewerken of verwijderen en snelkoppelingen toevoegen. Dit laatste doe je vanuit het contextmenu, via Nieuw / Snelkoppeling.

Tip 3 - Vanuit de verkenner is de menustructuur (van de desktopapplicaties) alsnog bereikbaar.

Tip 4 - Mini-startmenu

Een handig alternatief om snel de geïnstalleerde programma's te bereiken, is het toevoegen van een eigen mini-startmenu. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk en kies Werkbalken > Nieuwe werkbalk. Je krijgt nu de gelegenheid een map aan te duiden die in de vorm van een werkbalk zal opduiken in de Windows taakbalk. In het veld Map, onderaan dit venster, tik je vervolgens in: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs, waarna je bevestigt met Map selecteren. Als het goed is verschijnt nu rechts op de taakbalk de werkbalk Programma's en wanneer je hier het dubbele pijltje aanklikt, krijg je een handig mini-startmenu met je geïnstalleerde toepassingen.

0 Reacties op: 13 tips om het uiterlijk van Windows 10 aan te passen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.