13 tips voor een snellere Windows pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 juli 2014 08:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Windows is een besturingssysteem dat zo nu en dan wat onderhoud nodig heeft. Wanneer je dat niet doet, is een traag systeem met lange wachttijden het gevolg. We hebben dertien slimme tips voor je verzameld waarmee je het besturingssysteem optimaliseert.

Tip 01: Prestatiewinst

Geschikt voor: Windows 7

Zodra je te maken krijgt met een trage pc, wil je natuurlijk de prestaties van het besturingssysteem meteen verbeteren. Met de probleemoplosser Prestaties achterhaal je in Windows 7 vlot welke instellingen je op dit gebied het beste aanpast. Open het Configuratiescherm en klik onder Systeem en beveiliging op Problemen detecteren en oplossen. Kies daarna onderaan voor Zoeken naar problemen die de prestaties beïnvloeden.

In het nieuwe venster klik je op Volgende, waarna Windows problemen opspoort die de snelheid van je pc onderdrukken. Welke instellingen je krijgt voorgeschoteld, is afhankelijk van het systeem. Zo zegt de probleemoplosser wellicht dat er momenteel te veel gebruikers bij de pc zijn aangemeld of dat er verschillende zware programma's tegelijk geopend zijn. Verder zorgen visuele effecten en een zuinig energieschema mogelijk voor mindere prestaties. Bevestig met Deze reparaties als administrator uitvoeren om de gevonden problemen direct op te lossen.

Tip 01 Windows vertelt je met welke instellingen je de prestaties verbetert.

Tip 02: Grafische effecten

Geschikt voor: Windows Vista, 7 en 8

In Windows Vista, 7 en 8 zijn er zeer veel fraaie effecten aanwezig die de gebruikersinterface behoorlijk opleuken. Je pc verzet veel rekenwerk om alle grafische tierelantijntjes op je scherm te tonen. Als je merkt dat je computer traag reageert binnen Windows, is het verstandig om de visuele effecten volledig of gedeeltelijk uit te schakelen. De processor heeft dan meer rekenkracht over voor overige taken. Start het Configuratiescherm op en navigeer achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen.

Bij het onderdeel Prestaties klik je daarna op Instellingen. Via de optie Beste Prestaties zet je alle grafische effecten uit. Bevestig met Toepassen. De gebruikersinterface is meteen veel minder aantrekkelijk. Via Aangepast kun je er ook voor kiezen om zelf de gewenste visuele effecten te selecteren. Sluit het venster ten slotte met OK.

Tip 02 Je bepaalt zelf welke visuele effecten je in Windows Vista, 7 of 8 wilt gebruiken.

Tip 03: Services

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8

Op de achtergrond van je pc draaien allemaal services die mogelijk een zware belasting vormen voor je pc. Open de zoekfunctie van Windows en typ het commando msconfig. Druk vervolgens op Enter. Navigeer naar het tabblad Services. Je vindt hier een waslijst met applicaties die actief zijn. Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan. Services die je niet altijd gebruikt, kun je uitschakelen door de vinkjes te verwijderen. Belangrijk is dat je wel weet wat de functie hiervan is.

Sommige zijn namelijk zeer belangrijk voor de werking van Windows. Zet dus nooit zomaar iets uit! Gebruik desnoods een zoekmachine om de functie van een bepaalde service te achterhalen. Na afloop klik je op Toepassen. Kijk ook even onder het tabblad Opstarten welke programma's er automatisch met Windows opstarten. Ook die zorgen namelijk voor vertraging. Probeer alleen software en drivers te activeren die je altijd nodig hebt, zoals een virusscanner of applicatie voor je netwerkkaart. Sluit het venster met OK / Opnieuw opstarten.

Tip 03 Probeer het aantal actieve services op je pc te verminderen.

Tip 04: Zware software

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8

Voor de snelheid van je pc is het zinvol om het gebruik van zware software zoveel mogelijk te beperken. In Windows Taakbeheer zie je gemakkelijk welke programma's veel werkgeheugen opeisen. Op trage pc's is er misschien zelfs sprake van een geheugenlek! Druk de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc in en bekijk welke programma's je allemaal hebt geopend. Open het tabblad Processen en controleer in de kolom onder Geheugen welke ruimtevreters er in Windows actief zijn.

In de beschrijving zie je meestal bij welk programma het proces hoort. Wanneer een bepaald proces een beroep doet op veel RAM, kun je overwegen om het bijbehorende programma te verwijderen of te vervangen door een alternatief. Soms helpt een software-update om het geheugengebruik van een geheugenvreter terug te dringen.

Tip 04 In Windows Taakbeheer zie je aan het geheugengebruik of je zware programma's hebt geopend.

5 Reactie(s) op: 13 tips voor een snellere Windows pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juli 2014 09:26 Anoniem
  De beste prestatiewinst bereik je door een SSD-schijf te plaatsen. De 13 aangegeven tips geven nauwelijks een prestatiewinst. De al dan niet gratis cleaningstools doen vaak meer kwaad dan goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 09:48 Anoniem
  of SSHD of betere CPU/RAM :D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2014 09:08 Wisperbird@gmail.com
  Sorry maar dit slaat nergens op. Als je hardware hebt die de belasting van Win7 niet aan kan, dan kun je met deze tips iets bereiken.
  Als een PC traag wordt kan alleen ruimte maken op C nog wat doen.
  Waarom ? Win7 doet zijn eigen onderhoud. Dus gewoon af en toe even de PC aan laten staan en koffie drinken is genoeg.
  Wat natuurlijk wel klopt, geen zaken downloaden die je niet kent/vertrouwd. Voor je het weet zitten er meerdere processen CPU tijd te vreten.
  Ik ben dus een voorstander van ellende voorkomen. Naderhand herstellen kan wel, maar is soms erg lastig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2014 22:03 Anoniem
  Als je genoeg RAM hebt zet gewoon dat virtuele geheugen uit want is nergens voor nodig. Ik heb het hier gewoon uit staan en werkt perfect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juli 2014 15:38 Error404html
  Gedeeltelijk mee eens.. maar een SSHD zorgt voor uitstekende prestatie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.