14 apps om je smartphone vakantieklaar te maken

© PXimport

14 apps om je smartphone vakantieklaar te maken

Geplaatst: 7 juli 2014 - 20:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Kees Krick

De vakantieperiode mag dan op z'n einde lopen, je kunt altijd nog een stedentripje of weekje weg boeken. Als we tijdens een vakantie iets niet thuis laten, dan is het wel onze smartphone. Daarom laten wij 14 bijzondere, nuttige en leuke apps aan je zien die op vakantie goed van pas komen.

Plattegronden

Tip 01: Maps 3D

Houd je van actieve vakanties, dan heb je minder aan gewone wegenkaarten. Want als wandelaars of fietser wil je juist de leukste weggetjes en paadjes verkennen om op de mooiste plekken uit te komen, en hoef je niet zo nodig de snelste route van A naar B. Topografische kaarten komen dan als geroepen. Nagenoeg elk detail in het landschap vind je erop terug. Een bijzondere variant van zo'n kaart tref je aan in Maps 3D (3,59 euro of gratis Lite-versie).

Deze app brengt diepte in de kaarten door het landschap om te zetten naar drie dimensies. Dat is erg handig omdat wij uit een nagenoeg vlak land komen. Daardoor is het voor ons lastiger om een berg- of heuvellandschap goed te interpreteren als we naar gewone kaarten kijken, ook al staan er hoogtelijnen op. Nu zie je meteen of een weggetje of uitgestrekt bos vlak loopt of juist stijl de hoogte ingaat. Overigens kun je de kaarten ook gewoon tweedimensionaal bekijken. Stukjes van het kaartmateriaal zijn offline op te slaan door een gebied te selecteren.

 

© PXimport

Tip 01 Breng diepte in het landschap met Maps 3D.

Tip 02: Locus Kaart

Met Locus Kaart kun je het topografische kaartmateriaal niet alleen online bekijken, maar ook gedeeltelijk op je telefoon of tablet zetten voor offline gebruik. Daarmee bespaar je aanzienlijk wat dataverkeer tijdens je vakantie. Dat downloaden kan per land of door zelf een gebied te selecteren. Dat laatste is eigenlijk ook wel nodig om geheugenruimte te besparen, want een complete landkaart vreet ruimte. Overigens kun je vanuit de app ook nog kaarten kopen. Die hebben een ander formaat, waardoor ze aanzienlijk kleiner zijn en je deze wel per land kunt inladen.

Een leuk foefje is dat Locus Kaart de weg die je aflegt kan onthouden. Dit wordt met een gekleurde lijn op de kaart ingetekend. Deze zogenaamde tracks kun je bewaren zodat je altijd weet wanneer je waar was en verdwalen voorgoed tot het verleden behoort. Ook Maps 3D kan dit trouwens. Locus Kaart is beschikbaar als gratis app, maar er is ook een betaalde pro-versie (7,50 euro).

 

© PXimport

Tip 02 Locus Kaart kent online en offline kaarten.

Tools

Tip 03: Measures

We maken in Nederland alweer een flinke tijd gebruik van de euro, waarmee we in veel omringende landen met gemak kunnen betalen. Je zou haast vergeten dat er nog genoeg plekken in Europa zijn waar je toch eerst even je geld moet omwisselen. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van de wereld. Met Measures (1,79 euro) is dat omzetten van valuta zo gepiept. Nee, de app wisselt uiteraard niet je geld om, maar laat je wel bedragen omrekenen tussen valutasoorten. Actuele wisselkoersen worden opgehaald zodra je de app start, dus die hoef je niet zelf op te zoeken en in te tikken. Ook zaken als kleding- en schoenmaten, snelheden, de temperatuur, afstanden, gewichten en nog veel en veel meer eenheden, rekent de app moeiteloos voor je om.

 

© PXimport

Tip 03 Valuta en eenheden omrekenen met Measures.

Tip 04: PolyClock

Bevindt jouw vakantiebestemming zich in een andere tijdzone? Hoe meer uren de klok afwijkt van de onze, hoe lastiger het is om in te schatten hoe laat het in Nederland is. Om te voorkomen dat je familie en vrienden alsmaar uit hun slaap wekt met berichten en telefoontjes, kun je PolyClock (2,29 euro) gebruiken. Deze app laat je op een mooie visuele manier zien of het dag of nacht is. Je kunt meerdere klokken tegelijkertijd in de gaten houden. Dat is helemaal handig als sommige van je vrienden of familieleden zelf ook op vakantie zijn en zich in weer andere tijdzones bevinden.

 

© PXimport

Tip 04 Houd wereldwijd het daglicht in de gaten met PolyClock.

Tip 05: ATM Hunter

Pinnen is in het buitenland nog steeds niet vanzelfsprekend. Dus tenzij je op een grote zak geld wilt gaan zitten, zul je regelmatig op zoek moeten naar een bank of geldautomaat. Dicht bij je verblijfplaats of in een winkelcentrum heb je die waarschijnlijk snel in de smiezen, maar het is handiger als je waar dan ook snel aan geld kunt komen. Het gratis ATM Hunter van MasterCard helpt je hiermee. Het maakt niet uit bij welke bank je zit. Start de app en hij laat je alle banken en geldautomaten in de directe omgeving zien. Naast gegevens van de locatie, zie je op een plattegrond precies waar je moet zijn. Wil je weten hoe je er komt? De app kan met behulp van een extern programma een route voor je uittekenen. Op iOS is dat Apples eigen Kaarten-app. Op Android kies je zelf de gewenste kaarten-app uit, zoals Google Maps.

 

© PXimport

Tip 05 Altijd snel een geldautomaat gevonden met ATM Hunter.

Communicatie

Tip 06: Google Translate

In het buitenland word je onvermijdelijk met woorden en zinnen geconfronteerd die je niet kent. Tik het even in op je telefoon of tablet en Google Translate (ook voor Android) vertaalt het ogenblikkelijk voor je. Dat kan zowel van als naar een vreemde taal. Je hebt wel een dataverbinding nodig. Heb je geen zin om het een en ander in te tikken? Geen probleem, het is immers vakantie. Gelukkig mag je ook tegen de app praten, waarna de tekst inclusief vertaling in beeld verschijnt. De vertaling kan door de app worden uitgesproken.

Heb je een lastig gesprek te voeren? Spreek gewoon in het Nederlands en laat Google Translate de vertaalde tekst voor je uitspreken. Geef je telefoon vervolgens door, zodat de ander op zijn beurt tegen de app kan praten. Zo kun je met relatief weinig taalkennis toch een aardig gesprekje voeren. Vertalen gaat niet altijd feilloos, dus neem niet alles zomaar voor waar aan en zoek creatief naar oplossingen.

 

© PXimport

Tip 06 Google Translate is een luisterende en sprekende vertaalhulp.

Tip 07: Wi-Fi Finder

Zolang er nog roaming-kosten in rekening worden gebracht, is het in bepaalde situaties beter om eerst even een wifi-netwerk op te zoeken om te voorkomen dat je met hoge kosten voor dataverbruik geconfronteerd wordt. Af en toe wat whatsapp-en of een berichtje op Twitter of Facebook plaatsen verbruikt niet zoveel data, maar grote foto's versturen of apps downloaden, dat tikt nogal aan.

Dankzij het gratis Wi-Fi Finder (ook voor Android) is het makkelijker dan ooit om een wifi-netwerk te vinden. Vroeger zat er niets anders op dan een beetje rondrijden tot je eindelijk wat gevonden had. De app toont op een kaartje of in een overzichtelijke lijst openbare wifi-netwerken in jouw omgeving. Je ziet tevens of het om een gratis of betaald netwerk gaat. Je mag ook alvast op een andere plek op aarde rondkijken, zodat je vooraf weet hoe het met de wifi-dichtheid op jouw vakantiebestemming zit. Voordat je op vakantie gaat, kun je alvast een wereldwijde database ophalen zodat je straks ook offline ziet waar je heen moet voor je broodnodige portie internet.

 

© PXimport

Tip 07 Wi-Fi Finder laat openbare netwerken in je omgeving zien.

Tip 08: RingCredible

Heb je eenmaal een wifi-netwerk gevonden, dan zijn er diverse methoden om gratis of goedkoop met het thuisfront te communiceren. Wil je met een telefoonnummer bellen zonder dat je telefoonrekening torenhoog oploopt? Dan komt RingCredible (Android-versie hier) van pas. Voor een paar cent per minuut bel je wereldwijd. Hoeveel je betaalt hangt alleen af van het land waaruit je belt.

Het maakt dus niet uit waar je naartoe belt. Vooraf kan in de gratis app gecontroleerd worden wat het tarief is, dus verrassingen zijn uitgesloten. Ook als je zelf niet op vakantie bent maar een ander wel, of je gewoon met iemand in het buitenland wilt bellen, bespaar je met RingCredible al snel veel geld. Vanuit Nederland met een vast nummer bellen kost bijvoorbeeld maar twee cent per minuut. Naar een mobiel nummer is dat zes cent. De app werkt met een saldo, dus je hebt altijd zicht op de exacte kosten. Let wel goed op dat je met een draadloos netwerk bent verbonden.

 

© PXimport

Tip 08 Goedkoop bellen kan met RingCredible.

Vliegen

Tip 09: FlightBoard

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Het is soms flink wat gezoek op internationale luchthavens. Ze zijn groot, het is er druk en je kent er meestal de weg niet. Om het je wat makkelijker te maken, kun je met FlightBoard (iOS 3,59 euro, Android 2,99 euro) met je eigen telefoon je vlucht in de gaten houden. De app toont namelijk de aankomst- en vertrektijden van vliegtuigen op luchthavens waar ook ter wereld. Je hoeft alleen het juiste vliegveld maar te selecteren. Erg praktisch, want nu hoef je niet steeds naar die grote borden in vertrekhal te staren. De actuele vertrektijd en de juiste gate voor jouw vlucht houd je gewoon met je telefoon in de gaten.

 

© PXimport

Tip 09 FlightBoard toont aankomst- en vertrektijden.

Tip 10: SeatGuru

Altijd weer een verrassing welke stoel je krijgt tijdens de vlucht. Hoewel? Niet als je het gratis SeatGuru (Android) op je telefoon zet. Tik de vluchtgegevens in en je ziet meteen welk type vliegtuig er straks voor je klaar staat, inclusief de stoelindeling. Als je op tijd bent kun je nog een mooi plekje bij het raam uitkiezen, zonder dat je de hele reis op die grote brede vleugel uitkijkt. Zijn de mooiste plekken al gereserveerd door je medepassagiers. Dat is jammer, maar dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

 

© PXimport

Tip 10 De vliegtuigindeling bekijken met SeatGuru.

Tip 11: FlightTrack 5

Of je nu één of meerdere vluchten voor de boeg hebt, met FlightTrack 5 (iOS 4,49 euro, Android 3,69 euro) houd je ze perfect in de gaten. Je geeft eenmalig de vluchtnummers in en ontvangt daarna meteen een melding zodra de status van een vlucht wijzigt. Verder zitten er kaarten van luchthavens in, zodat je makkelijker je weg in de terminal vindt. Eenmaal op weg, is de positie van het vliegtuig realtime op de wereldkaart te volgen. Wil je dat zelf zien, dan moet je uiteraard wel toevallig wifi aan boord hebben. Maar het is vooral ook leuk om te zien als vrienden of familieleden op reis zijn. Je weet het direct als de vlucht vertraging heeft en als ze op de bestemming aankomen.

 

© PXimport

Tip 11 Live vluchten volgen met FlightTrack.

Spelletjes

Tip 12: Wordsearch Deluxe

Tijdens de vakantie is het natuurlijk vooral tijd om heerlijk te ontspannen. Af en toe wordt er dan vast wel een spelletje gespeeld. Niet de hele dag natuurlijk, want dan kunnen we net zo goed thuisblijven. Een gratis spel dat je makkelijk even tussendoor speelt is Wordsearch Deluxe. In een matrix gevuld met letters zoek je woorden op, die je vervolgens doorstreept. Welke woorden dat zijn, zie je in een lijst onderaan. Het is een spel waar je niet al te diep over na hoeft te denken en dat je op je gemak kunt spelen. Wil je zonder reclame spelen, dan kan dat via een in-app-aankoop van 1,79 euro.

 

© PXimport

Tip 12 Woorden zoeken in Wordsearch Deluxe.

Tip 13: Solitaire

Een kaartspel als Solitaire is bij veel mensen al tijdenlang erg populair. Het gratis Solitaire van MobilityWare voor iOS en Android (of 0,89 euro zonder advertenties) kun je alleen spelen, maar ook tegen iemand anders. Je krijgt dan dezelfde kaarten toebedeeld als je tegenstander. Natuurlijk kun je ook prima in je eentje spelen en dat kan zonder dat er een dataverbinding is. Lukt het je steeds maar niet om een spel tot een goed einde te brengen? Dat is jammer. Gelukkig is het mogelijk om de app kaarten te laten uitdelen waarmee een spel gegarandeerd is op te lossen. Dan nog blijft het natuurlijk de kunst om ook echt te winnen. Liefst zonder hints te vragen.

 

© PXimport

Tip 13 Solitaire is een verslavend kaartspel.

Tip 14: Random Mahjong

Een spel waarin je gelijke steentjes van een bord afhaalt, laag voor laag, net zolang tot het speelbord helemaal leeg is. Random Mahjong is een gratis spel dat je in je eentje speelt. Het bord wordt telkens willekeurig opgebouwd met steentjes, zodat je nooit twee keer hetzelfde spelletje speelt. Een spel kan bestaan uit slechts enkele tientallen steentjes, maar dat kunnen er ook veel meer zijn als je het jezelf moeilijker wilt maken. Er is geen tijdlimiet, dus je kunt heerlijk in je eigen tempo spelen. Naarmate het speelbord leger raakt, zoomt de app automatisch in zodat je er goed zicht op houdt. Erg prettig. Random Mahjong is gratis, al bestaat er ook een betaalde versie (1,59 euro) zonder advertenties.

 

© PXimport

Tip 14 Spelen met realistische steentjes in Random Mahjong.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten