14 tips voor metadata in foto's

Door: dirk-schoofs | 20 juni 2018 10:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Foto’s die je met een digitale camera maakt bevatten allerlei persoonlijk informatie en dat geldt nog meer voor kiekjes die je met een smartphone of tablet schiet. Informatie die automatisch aan de foto wordt toegevoegd ligt uiteraard privacygevoelig, maar tags die je zelf toevoegt zijn vaak juist nuttig om foto’s snel te sorteren, te groeperen of om je copyright te beschermen. Wij geven 14 tips voor metadata in je foto's.

Tip 01: Metadata

Bij elke foto die je neemt met een digitaal toestel legt de camera niet alleen de afbeelding vast, maar voegt hij aan het bestand ook een heleboel randinformatie over die foto toe. Deze metadata, wat zoveel betekent als ‘gegevens over gegevens’, vormen als het ware de ingesloten informatiefiche van de foto. Metadata worden gegenereerd en opgeslagen bij digitale fototoestellen, maar ook bij geïntegreerde camera’s, zoals die in je smartphone of tablet.

Tip 01 Met ieder fotobeheerprogramma kun je de metadata lezen.

Tip 02: Exif-gegevens

Metadata zijn niet echt verborgen, maar je moet ze wel opvragen om ze te kunnen zien. Er zijn verschillende soorten metadata. Dat komt doordat deze gegevens niet gestandaardiseerd zijn. De meest bekende zijn de exif-tags, wat staat voor ‘exchangeable image format’. Hierin staan de datum en tijd van de opname, het merk en het model van het toestel, een miniatuurafbeelding, de programmastand en een overzicht van alle instellingen (iso, diafragma, sluitertijd, brandpuntsafstand, flits, enzovoort).

Wil je al de privacygevoelige informatie niet delen, dan kun je deze gegevens verwijderen

Tip 03: Gps-locatie

Wanneer je toestel geolocalisatie ondersteunt, voegt het systeem in je camera of smartphone de coördinaten toe van de plaats waar je de foto hebt genomen. Dat is interessant wanneer je de foto later automatisch op een landkaart wilt weergeven. Deel je deze foto via het internet, dan moet je wel weten dat de hele wereld hierdoor kan achterhalen in welk speeltuintje je kleuters vaak spelen en op welk adres je de prachtige interieurfoto’s hebt genomen. Wil je al die privacygevoelige informatie niet delen, dan kun je de gegevens gelukkig verwijderen.

Locatie achterhalen

Wanneer de foto is voorzien van gps-coördinaten, hoef je geen computergoeroe te zijn om de plaats waar de opname is genomen te traceren. Surf bijvoorbeeld naar Pic2Map. Laad de foto op vanaf de harde schijf, dat kan door drag & drop. Even later verschijnt de locatie in de vorm van een rood pinnetje op de kaart of op het satellietbeeld. Scrol naar beneden om de camera-informatie, bestandsinformatie en datum- en tijdgegevens te zien. Met Pic2Map kun je dus de ook de locatie achterhalen van foto’s die op andermans blog staan.

Behalve de exacte locatie lees je op Pic2Map heel veel technische informatie over de foto.

Tip 04: Verkenner

Wil je in Windows de exif-informatie uit een fotobestand bekijken en verwijderen, dan kun je dat eenvoudig doen via Windows Verkenner. Het nadeel van deze manier is dat je alleen de basisgegevens stript: je kunt niet álle exif-gegevens wissen. Open Windows Verkenner door op de combinatie Windows-toets+E te drukken en navigeer naar het fotobestand. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Eigenschappen. Vervolgens open je het tabblad Details. Daar vind je de exif-informatie. Klik op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen om de exif-data te wijzigen.

Mythes

Het is overdreven te stellen dat je beter de metadata wist om de online fotobestanden veel kleiner te maken. De winst die je hierdoor boekt, is immers miniem. We namen de proef op de som en voegden 244 velden met uitvoerige metatags toe aan een foto. Hierdoor nam de bestandsgrootte met slechts 39,2 Kb toe. Voor een hogeresolutiefoto is dit eigenlijk verwaarloosbaar. Een tweede mythe is dat metadata verwijderen tegen de wet is. Uiteraard mag je de copyright-informatie niet weghalen van andermans foto’s, maar zolang het gaat om je eigen afbeeldingen mag je ermee doen wat je wilt.

Met TrashExif kun je snel metadata wissen van foto’s die je met je iPhone genomen hebt

Tip 05: Android

Neem je de meeste foto’s met je mobieltje, dan loont het de moeite een app te installeren om onderweg de exif-gegevens al te wissen. Op die manier moet je de foto’s niet eerst op de pc inladen om daar het poetswerk te doen. Er zijn tientallen Android-apps op Google Play die exif-informatie strippen. Photo Exif Editor van Banana Studio gebruik je om deze informatie te bekijken en te wijzigen. Klopt de opgeslagen tijd, datum of sluitertijd niet? Je past het gemakkelijk aan. Erg handig is de applicatie voor het wijzigen van de locatie. Als je gebruikmaakt van geotagging wil dit nog weleens fout gaan. Ten slotte kun je deze gratis app ook gewoon gebruiken als exif-stripper.

Tip 06: iOS

Ook voor iOS-toestellen bestaan er uitstekende exif-wissers. TrashExif is gratis. Je kunt metagegevens die je wilt verwijderen vastleggen in verschillende presets. Op die manier bepaal je wat wel en wat niet moet worden gewist. Vervolgens kies je een preset en daarna selecteer je de foto’s waarvan je deze extra informatie kwijt wilt. De app heeft zelfs een QuickRemove-functie om razendsnel de metadata te wissen van de laatste foto’s die je hebt genomen, door simpelweg de app te starten.

Tip 06 In deze preset zal TrashExif uitsluitend de locatie-gegevens wissen.

De zaak Facebook

De meeste sociale mediawebsites zoals Facebook, Twitter en Instagram halen automatisch de exif-gegevens weg wanneer een gebruiker zijn foto’s oplaadt. Het is immers te riskant dat een onverlaat op die manier de gps-gegevens van gebruikers zou achterhalen. Toch is niet iedereen hier gelukkig mee. Eind vorig jaar won Rainer Steußloff, een fotograaf uit Berlijn, een rechtszaak tegen Facebook omdat het bedrijf copyright-informatie uit de exif-data van zijn foto’s verwijderde. Deze praktijk gaat in tegen de Duitse auteursrechtwet die de informatie beschermt die een fotograaf aan zijn beelden toevoegt. Het is onwaarschijnlijk dat Facebook zijn beleid hierover alleen voor de Duitse gebruikers zal wijzigen.

Deze Duitse fotograaf haalde zijn gelijk bij de rechtbank: Facebook mag zijn copyright-tags niet langer verwijderen.

Tip 07: iPhone

Wie een iPhone of iPad heeft en absoluut wil vermijden dat de gps-gegevens worden gekoppeld aan de kiekjes die hij met dit toestel neemt, kan beter de locatiegegevens voor de app Camera uit zetten. Ga naar Instellingen en kies Privacy. Daarna selecteer je Locatievoorzieningen en kies je Camera. Je merkt hier dat je de locatievoorzieningen helemaal kunt uitschakelen door de optie Nooit te kiezen, maar dat is zelden zinvol. Je kunt beter per app aangeven welke de locatiegegevens mogen gebruiken.

Exif-info bekijken en verwijderen lukt ook met de online tool VerExif

1 Reactie(s) op: 14 tips voor metadata in foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 december 2018 15:39 gangster4
    zijn exif en iptc op xml gebaseerde standaarden?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.