14 tips voor metadata in foto's

Door: dirk-schoofs | 20 juni 2018 10:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Online verwijderen

Exif-info bekijken en verwijderen lukt ook met behulp van deze online tool VerExif. Het uploaden van een fotobestand verloopt snel; vervolgens klik je op de knop Remove Exif en de download van het nieuwe bestand vindt gelijk plaats. Je kunt ook het internetadres van een foto ingeven, maar als het gaat om een website waar je moet inloggen, zul je de foto toch eerst moeten downloaden. De maximumgrootte van de afbeelding die je kunt uploaden bedraagt 20 MB.

Tip 09: Iptc

Naast de exif-gegevens maken ook de iptc-gegevens (international press telecommunications council) deel uit van de metadata. In tegenstelling tot exif geeft iptc geen technische maar inhoudelijke informatie over de foto. Denk hierbij aan de naam van de fotograaf, tref- en zoekwoorden waarop je de foto kunt terugvinden, enzovoort. Een aantal van deze iptc-gegevens kun je via je camera instellen, maar de meeste informatie voeg je later toe via specifieke software (bijvoorbeeld Adobe Camera Raw of Adobe Lightroom) of enkele interessante freeware tools.

Tip 09 De iptc-informatie geeft vooral inhoudelijke informatie en info over de fotograaf.

Copyright-bescherming

In de iptc-data stoppen fotografen hun copyrightgegevens, contactinformatie en beschrijving van de foto’s voor ze die naar de persbureaus verzenden. De meeste professionele fotobewerkingsprogramma’s kunnen inmiddels de iptc-informatie in tiff- en jpg-bestanden lezen. Het invoeren van een copyright zorgt dat je onmiddellijk kunt aantonen dat de jij de auteur van de foto bent. Dat is interessant als je foto’s veel online gedeeld worden of bijvoorbeeld bij tijdschriften en kranten rondgaan. Houd wel in het achterhoofd dat metadata bewerkt of weggegooid kunnen worden. Je copyright in iptc verpakken vormt dus geen waterdichte beveiliging. Bij de organisatie van fotowedstrijden vraagt men soms deze informatie te verwijderen opdat juryleden niet meteen kunnen zien wie de fotograaf is.

Tip 10: QuickImageComment

Wie aan zijn foto’s graag interne informatie toevoegt in de vorm van tags maar geen duur fotobeheerprogramma wil aanschaffen, kan de freeware QuickImageComment hier downloaden. Alle metadata komen snel in beeld, opgedeeld in vier kolommen: exif, iptc, xmp en others. Een aantal van deze metadata kun je rechtstreeks in het programma aanpassen. Zo is het mogelijk om iptc-sleutelwoorden toe te voegen, je kunt de auteursgegevens aanpassen, opmerkingen ingeven en de datum en tijd van opname wijzigen.

Tip 10 Uiteraard kun je de iptc-labels van eigen sleutelwoorden voorzien.
Handig: op basis van metadata kun je bestandsnamen in batch aanpassen

Tip 11: Batch

De gewijzigde of toegevoegde informatie die je met QuickImageComment aanbrengt, kun je achteraf uiteraard ook in andere programma’s bekijken, bijvoorbeeld in Windows Verkenner. Het programma ondersteunt bovendien ook het raw-formaat, waar eigenaars van spiegelreflexcamera’s graag mee werken. Het is een bijzonder veelzijdige tool waarmee je naast gps-coördinaten zelfs de metatags van videobestanden aanpast. Handig is dat je de bestandsnamen van een reeks foto’s in batch kunt aanpassen op basis van bepaalde metadata. En wie het nodig heeft, kan alle of specifieke metadata van foto’s naar een tekstbestand exporteren.

Tip 11 Maak een selectie van foto’s waaraan je in één opdracht de naam van de fotograaf toevoegt.

Tip 12: Exif Pilot 5.1

Wie geen geld wil uitgeven en wie met Windows werkt, kan ook Exif Pilot 5.1 gebruiken. In de linkerbalk van dit programma navigeer je door de harde schijf. In het midden verschijnen de namen van de fotobestanden. In de rechterbalk krijg je het miniatuurtje te zien en lees je de metagegevens. Om heel snel de exif-informatie of de iptc-info met daarin de gps-gegevens te verwijderen, kies je het menu Edit EXIF/IPTC/XMP en dan selecteer je Clear EXIF Info, Clear IPTC Info of Clear EXIF/IPTC/ XMP Info.

Tip 12 Met één functie verwijder je alle metadata.

Plug-in

Wanneer je af en toe de metadata van enkele foto’s wilt strippen of wijzigen, zal de gratis versie van Exif Pilot niet teleurstellen. Moet je dezelfde aanpassing aan metadata uitvoeren op honderden foto’s, dan heb je de plug-in voor batch-bewerking nodig. Deze plug-in kost 79,95 euro. U vindt hem op hetzelfde internetadres.

Tip 13: 360° panoramisch

Veronderstel dat je één bepaald element, of enkele elementen, in de metadata wilt wijzigen. Selecteer dan de foto en klik rechts onderaan op de knop Edit EXIF/IPTC/XMP. Hierdoor krijg je alle informatie in tabbladen. Wil je bijvoorbeeld de gps-gegevens lezen, invullen of wijzigen, dan gebruik je de tab EXIF GPS. Om een beschrijving, bijschrift, naam van de fotograaf en contactgegevens in te vullen, gebruik je dan weer het tabblad IPTC. Het is zelfs mogelijk metadata in te vullen voor sferische panoramische foto’s in het tabblad Photosphere.

Tip 14: Van en naar Excel

Onder het menu Import/Export zitten de opdrachten om de exif- en iptc-gegevens te exporteren naar Excel-werkbladen. Op die manier krijg je alle metagegevens in een rekenblad. Met Create Template for Export bepaal je welke velden in welke volgorde het programma moet exporteren. Op dezelfde manier is het mogelijk om vanuit een Exel-bestand veldinformatie te importeren. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld al je persoonlijke informatie en contactinformatie niet iedere keer over te typen, maar kun je die rustig importeren vanuit een klaargemaakt Excel-document.

1 Reactie(s) op: 14 tips voor metadata in foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 december 2018 15:39 gangster4
    zijn exif en iptc op xml gebaseerde standaarden?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.