15 gratis fototools

Door: dirk-schoofs | 01 maart 2010 10:13

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als u even snel een foto wilt bewerken of aanpassen, kunt u natuurlijk Photoshop opstarten. Maar het kan sneller en handiger. Er zijn tal van gratis fotobewerkingstools te vinden, die één ding gemeen hebben: ze zijn gespecialiseerd in één kunstje. We hebben de 15 beste tools voor u verzameld.

In dit artikel worden 15 gratis fototools besproken

[list]IrfanView (deze pagina)

Imagelys Picture Styles (deze pagina)

Jalbum (deze pagina)

Foto-Mosaik-Edda (deze pagina)

Color Picker Tool (deze pagina)

BorderMaker

Posteriza

PhotoFilmStrip

ResizeMyPhotos

Photos On Canvas Print

S10 RedEyes

Noiseware Community

Image Analyzer

FaceMorpher Lite

Photobie[/list]

IrfanView

IrfanView herkent meer dan 400 verschillende indelingen, waaronder een aantal exotische beeldformaten zoals MrSID, Amiga IFF en Nokia LogoManager. Bovendien ondersteunt deze gratis tool ook veel geluids- en videoformaten. IrfanView is onze freeware-favoriet als het gaat om via groepsbewerkingen een heleboel foto’s te bewerken. Het kan niet alleen uitstekend foto’s herbenoemen, maar ook schalen, de resolutie aanpassen en omzetten naar grijswaarden. IrfanView kan overigens prima overweg met plug-ins die bedoeld zijn voor Photoshop.

Ook subtiele kleurcorrectie is mogelijk met het programma van de Bosniër Irfan Skiljan.

Imagelys Picture Styles

Imagelys Picture Styles is de perfecte tool om naadloze structuren en patronen te creëren. Het programma bevat meer dan 900 texturen die u zelf kunt aanpassen. Op de site vindt u trouwens nog veel meer gratis texturen. Deze patronen kunt u toepassen als bureaubladachtergrond of als achtergrond voor webpagina’s. Fraai zijn de effecten die we konden toepassen op afbeeldingen die we zelf inlaadden. Hiermee maakt u naadloze patronen van foto’s. Bovendien kunt u de spectaculaire effecten ook gewoon loslaten op uw eigen foto’s.

We passen het effect Fire toe op een van onze eigen foto’s.

Jalbum

U hoeft geen cent uit te geven om prachtige webgalerijen te maken. Het gratis Jalbum is heerlijk eenvoudig in gebruik. U stelt de interactieve galerij samen en uploadt deze rechtstreeks naar het internet. Daarbij hebt u de keuze uit een onuitputtelijke bron van nieuwe skins. Dat komt omdat een enthousiaste gemeenschap Jalbum-gebruikers voortdurend nieuwe skins creëert. Bovendien krijgt u nog er nog eens gratis 30 MB webruimte bij om 200 webfoto’s te publiceren. Wilt u liever een andere server gebruiken, dan kan dat ook.

Zonder enige voorkennis maakt en publiceert u met Jalbum prachtige webalbums.

Foto-Mosaik-Edda

Onder het motto ‘vele kleintjes maken één grote’ combineert u met Foto-Mosaik-Edda honderden of zelfs duizenden kleinere afbeeldingen tot één groot fotomozaïek. Eerst stelt u de fotodatabase samen, waar Foto-Mosaik-Edda alle ‘tegeltjes’ vandaan plukt. Daarna opent u de afbeelding die getransformeerd moet worden tot een mozaïekplaatje. Het is mogelijk om automatisch een cvs-spreadsheet te laten samenstellen waarin de bronverwijzingen zijn opgenomen van de miniatuurafbeeldingen. Is het mozaïek eenmaal samengesteld, dan kunt u de afbeelding tot in detail bekijken met Zoomview.

Stel foto’s samen op basis van kleinere mozaïekfotootjes met Foto-Mosaik-Edda.

Color Picker Tool

Open Color Picker Tool en klik op het pipet. Daarna houdt u de linkermuisknop ingedrukt en beweegt u het pipet over een willekeurig object op uw beeldscherm. Color Picker Tool laat vervolgens de kleurcode in html en in RGB zien. De interface is zeer simpel. Het programma is bijzonder licht, werkt razendsnel en er verschijnen ook nergens advertenties. Kortom: een aanrader voor wie vaak gebruikmaakt van html-kleuren.

Met deze tool analyseert u iedere kleur die op uw scherm verschijnt.

0 Reactie(s) op: 15 gratis fototools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.