15 manieren om media af te spelen op je tv

Door: richard-veenstra | 20 december 2019 06:00

See
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Op een moderne televisie kun je gemakkelijk allerlei media afspelen. Sluit er bijvoorbeeld een blu-ray-speler op aan, stream via Chromecast of Apple TV of gebruik de interne apps van de slimme tv. In dit artikel geven we je nog twaalf andere tips om media van je smartphone, computer of nas af te spelen op je tv.

01 Smart-apps op je tv

Laten we beginnen met de meest eenvoudige manier om media af te spelen. Als je een slimme televisie hebt, kun je apps installeren om zonder tussenkomst van kastjes of kabels direct allerlei media op je beeldscherm te toveren. Houd er wel rekening mee dat niet elk merk alle apps aanbiedt. Netflix wordt altijd wel aangeboden, maar zelfs bij populaire apps als Spotify vis je bij sommige fabrikanten achter het net. Ook kan het voorkomen dat fabrikanten de ontwikkeling van apps voor bepaalde slimme tv’s stopzetten, dus laat je bij de aankoop van een slimme tv vooral niet leiden door de beschikbare apps.

Spotify op Samsung Smart TV
Samsung biedt als één van de weinige fabrikanten een Spotify-app aan op haar slimme televisies.

02 Gastmodus met Chromecast

Eén van de beste alternatieven voor een slimme televisie is de Google Chromecast. Sluit het rondje apparaatje aan via de meegeleverde hdmi-kabel en zonder problemen kun je de inhoud van je smartphone naar je tv streamen. Normaal gesproken kan dit alleen vanaf apparaten die bij hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld, maar middels de gastmodus kunnen ook anderen naar je tv streamen. Zet de optie Gastmodus aan via de Google Home-app, zodat de Chromecast een zogenaamd wifi-beacon wordt. Mensen die zich in de buurt van de Chromecast bevinden, kunnen nu hun media naar het apparaat streamen.

Gastmodus Chromecast
Zet de gastmodus op je Chromecast aan om andere mensen naar je tv te laten streamen zonder dat ze toegang nodig hebben tot je wifi-netwerk.

03 Apple TV+ kijken

Een ander alternatief is de Apple TV. Het apparaat is in twee varianten verkrijgbaar: de hd-versie voor 159 euro en de 4k-versie vanaf 199 euro. De Apple TV is een ander soort apparaatje dan de Chromecast, het heeft namelijk een interne opslagruimte en beschikt over een eigen appstore zodat je niet via je smartphone hoeft te streamen. Uiteraard kan dit wel met een iPhone of iPad. Sinds 1 november heb je meteen toegang tot Apple TV+, de nieuwe streamingdienst van het Amerikaanse bedrijf. Apple TV+ kost € 4,99 per maand.

04 Streamen via DLNA

DLNA (Digital Living Network Alliance) is een techniek die wordt gebruikt om bestanden te delen, maar wat je misschien nog niet wist is dat ook veel televisies de techniek ondersteunen. Om bestanden te kunnen delen vanaf een computer, nas of mediaspeler moet je wel instellen dat ze media kunnen delen met andere apparaten in het netwerk. Installeer daarnaast een DLNA-app op je mobiele apparaat om de inhoud met je tv te kunnen delen. Een goede optie voor Android is het aloude VLC, voor iOS is de app UPNP/DLNA Streamer een slimme keuze.

05 Streamen met je gameconsole

Ben je ervan op de hoogte dat je je gameconsole ook in kunt zetten als streaming stick? Alle grote spelcomputers hebben namelijk wifi ingebouwd en dat kun je gebruiken om media naar je tv te streamen. Een interessante mogelijkheid is bovendien de Nvidia Shield, een apparaat waarmee je toegang hebt tot duizenden games en apps. De Shield heeft Google Assistent aan boord. Je praat met de console door op een knop op de afstandsbediening te drukken. Voor het spelen van games kun je de Shield Controller aanschaffen.

Nvidia Shield
De Nvidia Shield biedt entertainment en games in één apparaat.

06 Streamen met Plex

Plex, ook wel Plex Media Server genoemd, doet bij velen wel een belletje rinkelen, maar wat is het nu precies? Het is de bedoeling van de dienst dat het een centrale hub is in jouw netwerk. Op de computer of schijf waar al je mediabestanden staan, installeer je het programma. Op je tablet, smartphone of ander apparaat installeer je vervolgens de bijbehorende gratis app. Als al je apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangemeld, heb je op al deze toestellen toegang tot je mediabestanden. In de Plex-app vind je ook de mogelijkheid om webshows en nieuws te bekijken.

Plex
Al je media bij de hand dankzij Plex Media Server.

07 Live-tv via apps

Via een televisieabonnement geniet je uiteraard het eenvoudigst van live-tv, maar je kunt er ook voor kiezen om tv te kijken met apps. Een goed voorbeeld is de app van Canal Digitaal. Handig als je in binnen- en buitenland Nederlandse zenders wilt kunnen bekijken. Voor Formule 1 heb je de app F1TV voor 7,99 euro per maand en voor de Nederlandse tv-zenders kun je de app van NLZiet installeren. Ook deze dienst kost ongeveer 8 euro per maand. De meeste apps hebben ingebouwde Chromecast en AirPlay-ondersteuning.

Live-tv via apps
Met de app F1TV kun je alle Formule 1-races live meemaken.

0 Reactie(s) op: 15 manieren om media af te spelen op je tv

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.