15 onmisbare extensies voor je browser

Door: ignace-de-groot | 14 november 2013 20:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Welke browser je ook gebruikt, je hebt er altijd toegang mee tot het wereldwijde web. Maar een browser kan je zoveel meer gemak en plezier opleveren door hem uit te breiden met handige of gewoonweg leuke extensies.

Wat gaan we doen?

We verkennen 15 verschillende browserextensies, netjes opgedeeld in vijf categorieën. Bij elke extensie, die ook wel invoegtoepassing, add-on of plug-in genoemd worden, verneem je voor welke browser(s) het beschikbaar is: Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Doe er jouw voordeel mee!

Multimedia

Tip 01: Turn Off the Lights

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Turn Off the Lights doet precies wat de naam suggereert: het licht doven. Wanneer je een film in de bioscoop bekijkt, vind je het ongetwijfeld storend als het licht in de zaal aan blijft. Dat geldt eigenlijk net zo goed voor videofilmpjes die je op een webpagina bekijkt. Deze extensie zorgt ervoor dat de webpagina nagenoeg zwart wordt gekleurd, behalve het videofilmpje dat je op die pagina aan het bekijken bent. Het volstaat het lampicoontje aan te klikken om deze dimmer in- of uit te schakelen.

Tip 01 Alle focus gaat automatisch naar het filmpje.

Online collecties

Veel extensies kun je rechtstreeks downloaden op de website van de makers, maar dat is niet altijd het geval. Ze zijn dan wel te vinden in een online collectie. De onderstaande adressen voeren je snel naar de belangrijkste extensiebibliotheken. Het volstaat de naam van de gezochte extensie in de zoekbalk in te vullen of desnoods zelf op zoek te gaan in een van de aangeboden categorieën.

Chrome extensions

Firefox extensions

Internet Explorer addons

Safari extensions en addons

Voor Firefox zijn er een indrukwekkend aantal extensies beschikbaar!

Extensiebeheer

Extensies breiden de functionaliteit van jouw browser op allerlei manieren uit. Installeer je opvallend veel extensies, dan kan dat echter een negatieve impact op de snelheid of stabiliteit van jouw browser hebben. Het kan ook nog zo zijn dat een extensie niet compatibel is, waardoor je problemen krijgt met jouw browser. Hieronder lees je hoe je in elk van de vier vermelde browsers de extensies beheert - en desnoods ook uitschakelt.

Chrome: klik rechtsboven op het pictogram met de drie horizontale streepjes, kies Instellingen en klik in het linkerpaneel op Extensies.

Firefox: druk op de Alt-toets, open het menu Extra, kies Add-ons en klik op Extensies in het linkerpaneel.

Internet Explorer: druk op de Alt-toets, open het menu Extra en kies Invoegtoepassingen Beheren.

Safari: klik op het pictogram rechtsboven, kies Voorkeuren en klik op Extensies.

Elke moderne browser voorziet in een module voor extensiebeheer (hier: Safari).

Vaste waarden

In dit artikel zoek je tevergeefs naar browserextensies voor Flash, Java en Adobe Reader omdat je die hoogstwaarschijnlijk toch al op jouw computer hebt geïnstalleerd, de Flash Player zit zelfs standaard verweven in Chrome en Internet Explorer 10. Besef echter wel dat juist deze drie populaire tools het mikpunt zijn van hackers en ander ongein. Om mogelijke aanvallen tegen te gaan, doe je er goed aan altijd up-to-date versies te hebben - iets wat eigenlijk ook voor andere browserextensies geldt! Sommige gebruikers dekken zich nog beter in door, voor zover mogelijk, Flash, Java en Adobe Reader in hun browser uit te schakelen of, wat Adobe Reader betreft, over te stappen op veiliger alternatieven als Sumatra PDF of Nitro Reader.

Sommigen laten Adobe Reader links liggen en verkiezen een 'veiliger' alternatief.

Tip 02: Freemake Video Downloader

Chrome, Firefox, Internet Explorer:Freemake Video Downloader is weliswaar (ook) een desktopapplicatie, maar kan ook als browserplug-in geïnstalleerd worden. Je dient tijdens de installatie wel goed op te letten. Om ongewenste aanpassingen of software te vermijden, kies je voor Aangepaste installatie (geavanceerd) en verwijder je de bijhorende vinkjes. Even verderop tik je dan Aangepaste installatie aan en plaats je een vinkje bij Install browser plugins. Rechtsboven merk je dan een blauwe knop op. Hiermee start je de desktopapplicatie op die automatisch het webadres van de webpagina met de geopende videoclip krijgt doorgestuurd. Als het goed is, wordt meteen de download gestart. Standaard komt het in hetzelfde formaat terecht in de map c:\users\\Videos, maar zowel het formaat als de doellocatie is aan te passen. Freemake Video Downloader zal dan onmiddellijk converteren naar onder meer avi, mkv, wmv en 3gp.

Als je dat zo instelt, zorgt Freemake Video Downloader voor een snelle conversie.

Tip 03: Awesome Screenshot

Chrome, Firefox, Safari: Awesome Screenshot heeft alles met plaatjes te maken. Deze extensie maakt een screenshot, oftewel schermafbeelding van de webpagina die je op dat moment bekijkt. Er zijn drie mogelijkheden, die elk maar een druk op een knop vereisen: je maakt een screenshot van het zichtbare deel van de pagina, je maakt een kopie van de complete pagina (zonder dat je zelf hoeft te scrollen), of je bakent zelf het gewenste gebied af. Je krijgt nog de gelegenheid aantekeningen op het screenshot te maken, het van grafische objecten (zoals een rechthoek, ellips, lijn of pijl) of tekst te voorzien, of door bepaalde gebieden wazig te maken. Zodra je dan op Done drukt, vraagt Awesome Screenshot wat je met de afbeelding wil doen. Lokaal opslaan, naar het klembord kopiëren of afdrukken is mogelijk, maar je kunt de afbeelding ook (maximaal drie dagen) bewaren op de server van Awesome Screenshot of op jouw Google Drive opslaan.

Een webpagina als afbeelding bewaren, al dan niet met eigen aantekeningen.

Later lezen

Tip 04: Xmarks

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Nagenoeg alle browsers voorzien in een synchronisatie van jouw favoriete bladwijzers. Maar wat als je met verschillende browsers op verschillende apparaten werkt? Dan biedt Xmarks een handige uitweg. Na installatie zorgt deze extensie voor een volautomatische synchronisatie van jouw favorieten (bladwijzers) en de geopende tabbladen. Die komen dan, via een versleutelde verbinding, op de servers van Xmarks terecht, waar je na jouw aanmelding altijd terecht kunt voor een overzicht van jouw gesynchroniseerde favorieten. Jouw favorieten komen vanzelf ook terecht in de browsers waar je je met hetzelfde Xmarks-account aanmeldt. Handig is nog dat je de bladwijzers in verschillende profielen kunt onderbrengen, waarbij je zelf bepaalt welke profielen naar welke toestellen moeten worden gesynchroniseerd. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk verschillende bladwijzers thuis en op het werk te hebben.

Op elk toestel, in elke browser, uw vertrouwde favoriete webpagina's.

Tip 05: Pocket

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Je bent aan het surfen en botst, vrij toevallig, op een paar interessante websites, waar je op dit moment jammer genoeg niet de tijd voor hebt. Wat doe je? De adressen noteren (en wellicht vergeten)? Slimmer is het om Pocket te gebruiken! Pocket, voorheen Read it Later genoemd, is een service die je met één druk op de knop toelaat een webpagina online op te slaan in een afgeschermde omgeving. Van alle opgeslagen pagina's krijg je dan het adres en een miniatuurafbeelding te zien. Een muisklik volstaat om die pagina opnieuw te openen. Sla je veel pagina's op, dan heb je kans het overzicht te verliezen. Daarom kun je in Pocket elke pagina van een of meer doorzoekbare tags voorzien. Pagina's kun je als gelezen of als favoriet markeren, je kunt ze verwijderen en je kunt het webadres naar kennissen mailen of op Facebook of Twitter posten.

Interessante pagina gevonden, maar geen tijd? Dan bewaar je hem gewoon voor later!

Tip 06: Readability

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Met een naam als Readability kan het niet anders of dit programmaatje heeft alles te maken met een betere leesbaarheid van webpagina's. Het geheim? De webpagina's kunnen in één keer van alle storende overtolligheden ontdaan worden. Wat je overhoudt is de tekst (inclusief hyperlinks), maar ook de bijhorende plaatjes. Een en ander wordt bovendien wat leesbaarder gemaakt door bijvoorbeeld het lettertype wat groter weer te geven, met meer witruimte. Overigens kun je zowel de grootte van het lettertype, de achtergrondkleur en de kolombreedte met een muisklik aanpassen. Het is tevens mogelijk de weergegeven pagina af te drukken, door te mailen, naar het ePub-formaat om te zetten of op Facebook of Twitter te posten. Overigens is Readability geen echte extensie, maar een bookmarklet: een stukje JavaScript dat je alleen maar naar jouw favorietenbalk hoeft te verslepen.

Van webpagina naar 'krantenartikel' met een muisklik!

1 Reactie(s) op: 15 onmisbare extensies voor je browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 november 2013 23:11 Anoniem
    Ik heb bewakingscamerabeelden met codec H264 in IE10, in IE11 heb ik dat niet, wat is daarover bekend?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.