15 onmisbare extensies voor je browser

© PXimport

15 onmisbare extensies voor je browser

Geplaatst: 14 november 2013 - 18:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Ignace de Groot

Welke browser je ook gebruikt, je hebt er altijd toegang mee tot het wereldwijde web. Maar een browser kan je zoveel meer gemak en plezier opleveren door hem uit te breiden met handige of gewoonweg leuke extensies.

Wat gaan we doen?

We verkennen 15 verschillende browserextensies, netjes opgedeeld in vijf categorieën. Bij elke extensie, die ook wel invoegtoepassing, add-on of plug-in genoemd worden, verneem je voor welke browser(s) het beschikbaar is: Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Doe er jouw voordeel mee!

Multimedia

Tip 01: Turn Off the Lights

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Turn Off the Lights doet precies wat de naam suggereert: het licht doven. Wanneer je een film in de bioscoop bekijkt, vind je het ongetwijfeld storend als het licht in de zaal aan blijft. Dat geldt eigenlijk net zo goed voor videofilmpjes die je op een webpagina bekijkt. Deze extensie zorgt ervoor dat de webpagina nagenoeg zwart wordt gekleurd, behalve het videofilmpje dat je op die pagina aan het bekijken bent. Het volstaat het lampicoontje aan te klikken om deze dimmer in- of uit te schakelen.

 

© PXimport

Tip 01 Alle focus gaat automatisch naar het filmpje.

Online collecties

Veel extensies kun je rechtstreeks downloaden op de website van de makers, maar dat is niet altijd het geval. Ze zijn dan wel te vinden in een online collectie. De onderstaande adressen voeren je snel naar de belangrijkste extensiebibliotheken. Het volstaat de naam van de gezochte extensie in de zoekbalk in te vullen of desnoods zelf op zoek te gaan in een van de aangeboden categorieën.

Chrome extensions

Firefox extensions

Internet Explorer addons

Safari extensions en addons

 

© PXimport

Voor Firefox zijn er een indrukwekkend aantal extensies beschikbaar!

Extensiebeheer

Extensies breiden de functionaliteit van jouw browser op allerlei manieren uit. Installeer je opvallend veel extensies, dan kan dat echter een negatieve impact op de snelheid of stabiliteit van jouw browser hebben. Het kan ook nog zo zijn dat een extensie niet compatibel is, waardoor je problemen krijgt met jouw browser. Hieronder lees je hoe je in elk van de vier vermelde browsers de extensies beheert - en desnoods ook uitschakelt.

Chrome: klik rechtsboven op het pictogram met de drie horizontale streepjes, kies Instellingen en klik in het linkerpaneel op Extensies.

Firefox: druk op de Alt-toets, open het menu Extra, kies Add-ons en klik op Extensies in het linkerpaneel.

Internet Explorer: druk op de Alt-toets, open het menu Extra en kies Invoegtoepassingen Beheren.

Safari: klik op het pictogram rechtsboven, kies Voorkeuren en klik op Extensies.

 

© PXimport

Elke moderne browser voorziet in een module voor extensiebeheer (hier: Safari).

Vaste waarden

In dit artikel zoek je tevergeefs naar browserextensies voor Flash, Java en Adobe Reader omdat je die hoogstwaarschijnlijk toch al op jouw computer hebt geïnstalleerd, de Flash Player zit zelfs standaard verweven in Chrome en Internet Explorer 10. Besef echter wel dat juist deze drie populaire tools het mikpunt zijn van hackers en ander ongein. Om mogelijke aanvallen tegen te gaan, doe je er goed aan altijd up-to-date versies te hebben - iets wat eigenlijk ook voor andere browserextensies geldt! Sommige gebruikers dekken zich nog beter in door, voor zover mogelijk, Flash, Java en Adobe Reader in hun browser uit te schakelen of, wat Adobe Reader betreft, over te stappen op veiliger alternatieven als Sumatra PDF of Nitro Reader.

 

© PXimport

Sommigen laten Adobe Reader links liggen en verkiezen een 'veiliger' alternatief.

Tip 02: Freemake Video Downloader

Chrome, Firefox, Internet Explorer:Freemake Video Downloader is weliswaar (ook) een desktopapplicatie, maar kan ook als browserplug-in geïnstalleerd worden. Je dient tijdens de installatie wel goed op te letten. Om ongewenste aanpassingen of software te vermijden, kies je voor Aangepaste installatie (geavanceerd) en verwijder je de bijhorende vinkjes. Even verderop tik je dan Aangepaste installatie aan en plaats je een vinkje bij Install browser plugins. Rechtsboven merk je dan een blauwe knop op. Hiermee start je de desktopapplicatie op die automatisch het webadres van de webpagina met de geopende videoclip krijgt doorgestuurd. Als het goed is, wordt meteen de download gestart. Standaard komt het in hetzelfde formaat terecht in de map c:\users\\Videos, maar zowel het formaat als de doellocatie is aan te passen. Freemake Video Downloader zal dan onmiddellijk converteren naar onder meer avi, mkv, wmv en 3gp.

 

© PXimport

Als je dat zo instelt, zorgt Freemake Video Downloader voor een snelle conversie.

Tip 03: Awesome Screenshot

Chrome, Firefox, Safari: Awesome Screenshot heeft alles met plaatjes te maken. Deze extensie maakt een screenshot, oftewel schermafbeelding van de webpagina die je op dat moment bekijkt. Er zijn drie mogelijkheden, die elk maar een druk op een knop vereisen: je maakt een screenshot van het zichtbare deel van de pagina, je maakt een kopie van de complete pagina (zonder dat je zelf hoeft te scrollen), of je bakent zelf het gewenste gebied af. Je krijgt nog de gelegenheid aantekeningen op het screenshot te maken, het van grafische objecten (zoals een rechthoek, ellips, lijn of pijl) of tekst te voorzien, of door bepaalde gebieden wazig te maken. Zodra je dan op Done drukt, vraagt Awesome Screenshot wat je met de afbeelding wil doen. Lokaal opslaan, naar het klembord kopiëren of afdrukken is mogelijk, maar je kunt de afbeelding ook (maximaal drie dagen) bewaren op de server van Awesome Screenshot of op jouw Google Drive opslaan.

 

© PXimport

Een webpagina als afbeelding bewaren, al dan niet met eigen aantekeningen.

Later lezen

Tip 04: Xmarks

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Nagenoeg alle browsers voorzien in een synchronisatie van jouw favoriete bladwijzers. Maar wat als je met verschillende browsers op verschillende apparaten werkt? Dan biedt Xmarks een handige uitweg. Na installatie zorgt deze extensie voor een volautomatische synchronisatie van jouw favorieten (bladwijzers) en de geopende tabbladen. Die komen dan, via een versleutelde verbinding, op de servers van Xmarks terecht, waar je na jouw aanmelding altijd terecht kunt voor een overzicht van jouw gesynchroniseerde favorieten. Jouw favorieten komen vanzelf ook terecht in de browsers waar je je met hetzelfde Xmarks-account aanmeldt. Handig is nog dat je de bladwijzers in verschillende profielen kunt onderbrengen, waarbij je zelf bepaalt welke profielen naar welke toestellen moeten worden gesynchroniseerd. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk verschillende bladwijzers thuis en op het werk te hebben.

 

© PXimport

Op elk toestel, in elke browser, uw vertrouwde favoriete webpagina's.

Tip 05: Pocket

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Je bent aan het surfen en botst, vrij toevallig, op een paar interessante websites, waar je op dit moment jammer genoeg niet de tijd voor hebt. Wat doe je? De adressen noteren (en wellicht vergeten)? Slimmer is het om Pocket te gebruiken! Pocket, voorheen Read it Later genoemd, is een service die je met één druk op de knop toelaat een webpagina online op te slaan in een afgeschermde omgeving. Van alle opgeslagen pagina's krijg je dan het adres en een miniatuurafbeelding te zien. Een muisklik volstaat om die pagina opnieuw te openen. Sla je veel pagina's op, dan heb je kans het overzicht te verliezen. Daarom kun je in Pocket elke pagina van een of meer doorzoekbare tags voorzien. Pagina's kun je als gelezen of als favoriet markeren, je kunt ze verwijderen en je kunt het webadres naar kennissen mailen of op Facebook of Twitter posten.

 

© PXimport

Interessante pagina gevonden, maar geen tijd? Dan bewaar je hem gewoon voor later!

Tip 06: Readability

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Met een naam als Readability kan het niet anders of dit programmaatje heeft alles te maken met een betere leesbaarheid van webpagina's. Het geheim? De webpagina's kunnen in één keer van alle storende overtolligheden ontdaan worden. Wat je overhoudt is de tekst (inclusief hyperlinks), maar ook de bijhorende plaatjes. Een en ander wordt bovendien wat leesbaarder gemaakt door bijvoorbeeld het lettertype wat groter weer te geven, met meer witruimte. Overigens kun je zowel de grootte van het lettertype, de achtergrondkleur en de kolombreedte met een muisklik aanpassen. Het is tevens mogelijk de weergegeven pagina af te drukken, door te mailen, naar het ePub-formaat om te zetten of op Facebook of Twitter te posten. Overigens is Readability geen echte extensie, maar een bookmarklet: een stukje JavaScript dat je alleen maar naar jouw favorietenbalk hoeft te verslepen.

 

© PXimport

Van webpagina naar 'krantenartikel' met een muisklik!

Veiligheid & privacy

Tip 07: DoNotTrackMe

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Terwijl je surft, word je nagenoeg altijd wel gevolgd. Er zijn namelijk heel wat online advertentienetwerken die met behulp van tracking cookies en aanverwante technieken jouw online bewegingen trachten vast te leggen, omdat dat handig is voor gepersonaliseerde advertenties. Houd je niet van pottenkijkers, installeer dan een programma als DoNoTrackMe, de opvolger van DoNotTrackPlus. Deze extensie houdt een database van alle gekende 'trackers' bij (inclusief sociale netwerken) - het zijn er meer dan 600 - en blokkeert standaard alles wat van zulke instanties afkomstig is. Een tellertje toont je bij elke webpagina hoeveel trackers de extensie daar heeft gedetecteerd. Je kunt dan gedetailleerd bekijken wie jou wil volgen, desgewenst kun je bepaalde instanties voor die pagina toelaten. Ook is het mogelijk trackers standaard op elke pagina toe te laten.

 

© PXimport

Heb je een hekel aan trackers? DoNotTrackMe houdt ze buiten de deur.

Tip 08: LastPass

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Voor bijna iedere website heb je wel een account nodig. Maar je weet ook wel dat het onverstandig en onveilig is om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, helaas is het onwerkbaar om voor elk account andere wachtwoorden te bedenken. LastPass biedt je een uitstekende oplossing, in de vorm van een online wachtwoordkluis. Uiteraard kun je op elk moment de inhoud van jouw online kluis opvragen, maar het zou onhandig zijn als je voor elke website zelf zou moeten opzoeken wat het wachtwoord ook alweer was. Gelukkig is LastPass zo slim om automatisch het juiste wachtwoord op te halen zodra je de bijhorende webpagina bezoekt. Overigens doet LastPass meer dan alleen wachtwoorden onthouden, ook formuliervelden zijn geen probleem!

 

© PXimport

LastPass: ijzersterk geheugen, ijzersterke kluis.

Tip 09: Click&Clean

Chrome, Firefox: Jouw browser houdt tijdens je surfsessies allerlei informatie bij, zoals jouw surf- en downloadgeschiedenis, ingetypte url's, tijdelijke internetbestanden, cookies en andere - soms ook privacygevoelige - data. Het is zelfs niet helemaal uitgesloten dat er zelfs informatie wordt opgeslagen wanneer je in de zogenoemde incognitomodus surft. Nu kun je dergelijke data wel manueel verwijderen, maar Click&Clean maakt het veel gemakkelijker. Je hoeft slechts aan te geven welke data je verwijderd wil hebben en het programma zorgt daar automatisch voor. Click&Clean kan zelfs de zogenoemde lso's (local shared objects) en 'client side storage' voor je opruimen. Verder biedt de tool nog snelle toegang tot allerlei beheerfuncties van jouw browser.

 

© PXimport

Voor wie absoluut geen (lokale) sporen wil nalaten ...

Uiterlijk

Tip 10: Stylish

Chrome, Firefox: In browsers als Chrome en Firefox kun je snel een ander thema instellen, zodat de browser er geheel anders uitziet. Met Stylish kun je ook bekende sites als Google, Tumblr en Facebook een ander uiterlijk meegeven. Het enige wat je hoeft te doen, is een kant-en-klare 'style' te selecteren. Het geheim zit in een aangepaste CSS-code die automatisch wordt ingeladen zodra je een van de aangeduide webpagina's bezoekt. Overigens kun je het uitzicht van elke stijl tot in detail aanpassen, mits je enige kennis van CSS hebt. Bovendien, blijkt een bepaalde stijl alleen van toepassing op www.google.com, dan is het mogelijk om die stijl zelf aan bijvoorbeeld www.google.nl toe te voegen.

 

© PXimport

Een persoonlijke touch voor uw Facebook- of Google-pagina? Dat kan!

Tip 11: Greasemonkey

Chrome, Firefox: Wat Stylish te maken heeft met CSS en het uiterlijk van webpagina's, is Greasemonkey voor JavaScript en de werking van die pagina's. Greasemonkey is eigenlijk bedoeld voor Firefox, maar de meeste (van de vele duizenden kant-en-klare) scripts zijn ook te gebruiken binnen Chrome, eventueel met behulp van Tampermonkey (de Chrome-versie van Greasemonkey). Na installatie van de tool hoef je (via Userscripts) niet meer te doen dan de gewenste scripts op te halen en te installeren. De scripts zijn dan automatisch actief voor de bedoelde websites. Sommige scripts wijzigen de weergave van de pagina, andere voegen een specifieke functionaliteit toe, je kunt het zo gek niet bedenken. Uiteraard kun je de geïnstalleerde scripts beheren en selectief uitschakelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon jouw eigen scripts maken!

 

© PXimport

Je zult versteld staan van wat je met javascripts zoal kunt doen.

Tip 12: TooManyTabs

Chrome, Firefox: Heb je ook vaak de neiging (te) veel tabbladen te openen in jouw browser, met het risico het overzicht te verliezen? TooManyTabs lost dat probleem voor je op - je vindt deze extensie in de officiële extensiebibliotheek van Chrome en Firefox. Alle geopende tabbladen vind je terug in een handig uitklapmenu, in de vorm van miniatuurafbeeldingen. Met een muisklik kun je bepaalde tabbladen tijdelijk 'on hold' zetten, zodat ze ook geen geheugen meer opeisen. Het volstaat zo'n miniatuurweergave aan te klikken om het bijhorende tabblad meteen naar de voorgrond te halen.

 

© PXimport

TooManyTabs laat je de bomen weer door het bos zien.

Sociale media

Tip 13: SocialFixer

Chrome, Firefox, Safari: SocialFixer heette vroeger Better Facebook en dat maakt meteen duidelijk waar het om gaat: Facebook naar jouw eigen hand zetten! Hoe? Door enerzijds onderdelen die je overbodig vindt weg te laten en anderzijds functionaliteit toe te voegen. Zo krijg je bijvoorbeeld news feeds in de vorm van tabbladen, kun je gelezen berichten automatisch verbergen, biedt de tool je aangepaste CSS-stijlen en scripts aan, enzovoort. Om een en ander in goede banen te leiden, start Social Fixer de eerste keer op met een wizard die je op weg helpt. Uiteraard kun je ook daarna nog jouw voorkeuren wijzigen: het aantal opties, verdeeld over een 14-tal rubrieken, is indrukwekkend!

 

© PXimport

SocialFixer: voortaan bepaal je hoe en wat je met Facebook wil doen!

Tip 14: Shareaholic

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Je botst op een interessante webpagina die je wil delen, het liefst via de verschillende sociale netwerken waar je lid van bent. Wanneer je Shareaholic geïnstalleerd hebt, is dat zo gepiept. Zodra je bij deze service bent aangemeld, hoef je niets meer dan de gewenste sociale netwerksite, blog, de bookmarking site of e-mailservice aan te klikken om daar de (url van de) geopende webpagina te posten. Staat de gewenste website niet in de lijst? Dan voeg je die gemakkelijk toe vanuit jouw persoonlijke pagina op shareaholic.com.

 

© PXimport

Webpagina's delen kost je slechts een muisklik.

Tip 15: Yoono

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari: Yoono kan weliswaar met (veel) minder services overweg dan Shareaholic - wij telden in totaal 12 services, waaronder Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Flickr en Foursquare - maar de opzet is breder. Met Yoono kun je namelijk niet alleen een webpagina, maar ook specifieke onderdelen, zoals links, afbeeldingen en video's van die pagina naar één of meer services posten. Vanuit een apart tabblad of paneel heb je bovendien een goed overzicht van jouw statusupdates, vrienden en berichten. Kortom, een handige extensie voor wie op verschillende netwerken tegelijk actief is en zijn andere surfactiviteiten ondertussen zo min mogelijk wil onderbreken.

 

© PXimport

Bepaal zelf wat je deelt en via welke services je dat doet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten