15 onmisbare programma's voor je pc

Door: robbin-ooijevaar | 16 november 2013 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Er zijn talloze programma's die hetzelfde kunnen, vaak met overbodig veel complexe instellingen. Programma's die geschikt zijn voor één specifieke taak zijn dun gezaaid. In dit artikel bespreken we 15 van deze onmisbare programma's.

Wat gaan we doen?

We bespreken onmisbare programma's die handig zijn om één specifieke taak uit te voeren: van anoniem internetten tot het geschikt maken van video's voor jouw tablet of iPhone.

Tip 01: Bestanden vinden

Windows heeft een ingebouwde zoekfunctie om bestanden te vinden, maar deze verbleekt bij Everything. Everything kan niet in bestanden zoeken, maar is gespecialiseerd in het vinden bestanden op naam. Het programma werkt op alle lokale harde schijven met een NTFS-indeling. De meeste Windows-computers gebruiken dit. Het is niet nodig om de volledige bestandsnaam te typen, een gedeelte ervan voldoet al. Stel: je zoekt het bestand dagboek vakantie Frankrijk 2013.docx. Met Everything is de zoekopdracht dagb fr 13 (of nog minder tekens) voldoende om het bestand boven water te toveren. Klik het bestand aan om het te openen in het bijbehorende programma.

Tip 01 Everything vindt in luttele seconden het bestand dat je zoekt.

Tip 02: Tekst in bestanden zoeken

Als je een bestand wil openen, maar niet meer weet hoe het bestand heet en/of waar het was opgeslagen, biedt TextCrawler uitkomst. TextCrawler vindt het bestand snel terug als je ook maar íéts weet over wat er in het bestand staat. Het programma is geavanceerd, maar de basis werkt eenvoudig.

Geef (als je dat weet) bij File filter aan om welk type bestand het gaat, bijvoorbeeld *.docx voor een Word-bestand of *.xlsx voor een Excel-bestand. Typ bij Find een klein stukje tekst waarvan je zeker weet dat het in het bestand voorkomt. Weet je de map waar het bestand staat? Geef dit dan op bij Start location. Als je de map niet weet, kun je hier C:\ opgeven om jouw volledige C-schijf te laten doorzoeken. Klik op Find om TextCrawler aan het werk te zetten. De resultaten verschijnen onder in beeld.

Tip 02 Ben je de bestandsnaam vergeten, maar weet je wel iets anders van het bestand? TextCrawler vindt jouw bestand terug!

Tip 03: Platte tekst plakken

Er zijn van die programma's die je niet elke dag nodig hebt, maar waarvan het wel prettig is dat ze er zijn! Voor wie een eigen website bijhoudt, regelmatig advertenties plaatst op bijvoorbeeld Marktplaats of teksten wil kopiëren vanaf internet naar een Word-document is PureText onmisbaar. Met de toetscombinatie Ctrl+V (plakken) plak je niet alleen de tekst, maar ook de opmaak. PureText geeft jouw computer een extra toetscombinatie, namelijk Windows-toets+V. Hiermee plak je alleen de platte tekst, dus zonder opmaak.

Tip 03 PureText plakt met Windows-toets+V alleen de platte tekst.

Tip 04: Snelle notitie

Om een notitie te maken, kun je losse papiertjes gebruiken, werken met Windows Kladblok of een geavanceerde oplossing als OneNote inzetten. Simple Sticky Notes is een goede middenweg en biedt de bekende 'geeltjes' op jouw bureaublad. Het is vergelijkbaar met het programma Plaknotities dat vanaf Windows 7 standaard met Windows meegeleverd wordt. In Simple Sticky Notes is het echter ook mogelijk om andere lettertypes en -kleuren te gebruiken of een alarm aan een notitie te hangen als je iets écht niet mag vergeten. Met Simple Sticky Notes kun je gemakkelijk een boodschappenlijstje of even snel een notitie van een telefoongesprek maken. Let tijdens de installatie wel goed op om ongewenste software of andere aanpassingen te voorkomen.

Tip 04 Simple Sticky Notes plakt de bekende 'geeltjes' op jouw bureaublad.

Tip 05: Foto-resolutie aanpassen

Elk fotobewerkingsprogramma kan het: de resolutie van fotobestanden aanpassen. Hiermee maak je een foto kleiner en dus beter geschikt voor gebruik op websites, sociale media of voor in een e-mail. Helaas zijn dit vrij veel handelingen, maar gelukkig is het proces met Image Resizer for Windows te vereenvoudigen.

Image Resizer for Windows integreert in het menu van jouw rechtermuisknop. Open een map met foto's in de Windows Verkenner. Klik rechts op een afbeelding of maak een selectie van meerdere afbeeldingen. Kies Resize pictures en vervolgens een nieuw formaat voor de foto('s), bijvoorbeeld Medium of Large. Plaats een vinkje bij Replace pictures als je de originele afbeeldingen wilt overschrijven. Zonder dit vinkje maakt Image Resizer for Windows kopieën met de verkleinde afbeelding(en), wel zo veilig!

Tip 05 Image Resizer for Windows verkleint foto's vanuit de Windows Verkenner via het rechtermuisknopmenu.

2 Reactie(s) op: 15 onmisbare programma's voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 20:00 Anoniem
  niks nieuw onder de zon. integendeel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2016 21:10 Anoniem
  windos10 is de slegt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.