15 onmisbare programma's voor je pc

Door: robbin-ooijevaar | 16 november 2013 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 11: Schoonmaakhulp

Er zijn talloze schoonmaakprogramma's om overbodige bestanden en resten van jouw computer te verwijderen. BleachBit is een grondig- en gebruiksvriendelijk hulpprogramma om dit voor je te regelen. In tegenstelling tot vergelijkbare programma's maakt BleachBit standaard niets schoon. Selecteer in de linkerkolom welke onderdelen BleachBit moet aanpakken, bijvoorbeeld jouw browser(s) en systeem, en zet BleachBit aan het werk met Opschonen.

BleachBit verwijdert alleen overbodige bestanden en instellingen en geen persoonlijke bestanden. Toch is een waarschuwing van kracht: BleachBit is krachtig gereedschap. Verwijder nooit onderdelen die je niet kent en maak bij twijfel altijd eerst een back-up.

Tip 11 BleachBit is een krachtig alternatief voor het bekende CCleaner.

Tip 12: Spyware verwijderen

Als het goed is gebruik je beveiligingssoftware, bijvoorbeeld het gratis Microsoft Security Essentials. Hiermee wordt jouw systeem permanent in de gaten gehouden en maken virussen, spyware en andere ellende geen kans. Toch kan het voorkomen dat er iets door de mazen van het beveiligingsnet glipt en je toch malware oploopt. In dit geval biedt Anti-Malware Free uitkomst.

De gratis versie biedt geen permanente achtergrondbeveiliging en is dus geen vervanging voor jouw beveiligingssoftware. Wel is Anti-Malware Free uitstekend in staat om aanwezige malware op te sporen en verwijderen. Sluit voor gebruik alle openstaande vensters. Voer bij voorkeur eerst een schoonmaakactie uit met bijvoorbeeld BleachBit (zie tip 11) voor een snellere doorloop van de systeemcontrole.

Tip 12 Heb je spyware of andere malware opgelopen? Verwijder de ellende met Anti-Malware Free.

Tip 13: Veilig en anoniem internetten

Het TOR-netwerk is al jaren bekend (en berucht) vanwege de extreme anonimiteit op internet. Voor normale computergebruikers was het configureren van TOR lastig, maar dit is veranderd sinds de website een compleet pakket aanbood: Tor Browser Bundle. De download bestaat uit een geconfigureerde toegang tot het TOR-netwerk en een aangepaste Firefox-browser.

Tor Browser Bundle kun je naast jouw bestaande browser(s) gebruiken, installatie is niet nodig. Download Tor Browser Bundle en pak het geheel uit naar een willekeurige map. Voer het bestand Start Tor Browser.exe uit via de Windows Verkenner. De aangepaste versie van Firefox wordt automatisch gestart waarna je je anoniem en via een ander IP-adres op internet kunt begeven.

Tip 13 Tor Browser Bundle geeft op een eenvoudige manier toegang tot het TOR-netwerk zodat je direct anoniem kunt internetten.

Tip 14: Stabieler draadloos netwerk

Er zijn weinig programma's die zo doeltreffend zijn als inSSIDer als het gaat om het opsporen van problemen met draadloze netwerken. Je ziet de signaalsterkte van jouw draadloze netwerk (en andere relevante informatie) in een grafiek. inSSIDer toont deze gegevens ook van alle overige netwerken in de buurt. Zo zie je snel of er overlap is en of netwerken elkaar mogelijk storen, bijvoorbeeld omdat ze hetzelfde kanaal gebruiken. Met deze informatie kun je een beter kanaal kiezen en dit instellen in jouw draadloze router of modem. Dit laatste dient te gebeuren in de beheermodule van jouw modem/router en vereist technische kennis.

Heb je een probleem gelokaliseerd en gebruik je een draadloos modem van jouw internetaanbieder? Neem contact op met de helpdesk van jouw internetaanbieder om de instelling te vinden in jouw modem en het kanaal aan te passen.

Tip 14 inSSIDer helpt bij het identificeren van draadloze problemen, bijvoorbeeld als het netwerk van de buurman hetzelfde kanaal gebruikt als jouw netwerk.

Tip 15: Digitale boekencollectie beheren

Heb je een e-reader? Dan gebruik je waarschijnlijk de meegeleverde software van de fabrikant. Hieraan zitten meestal veel beperkingen. De software Calibre ondersteunt bijna alle merken en typen e-readers en maakt het eenvoudig om jouw digitale boekenkast te beheren. Zo kun je gedownloade boeken eenvoudig toevoegen en categoriseren. Bovendien kan Calibre digitale boekformaten ook onderling converteren en zo geschikt maken voor jouw e-reader.

Tip 15 Calibre kan digitale boeken converteren en beheert jouw e-reader en digitale boekencollectie.

2 Reactie(s) op: 15 onmisbare programma's voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 20:00 Anoniem
  niks nieuw onder de zon. integendeel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2016 21:10 Anoniem
  windos10 is de slegt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.