Grote bestanden verzenden met deze 15 tips

Door: richard-veenstra | 14 april 2019 17:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Even een film van meerdere gigabytes verzenden via de mail, dát gaat je niet lukken. Er zijn handige webdiensten om grote bestanden te kunnen verzenden, maar ook deze diensten hanteren meestal een limiet. Gelukkig zijn er trucjes om deze limiet te omzeilen, bijvoorbeeld door het bestand op te delen in kleinere stukken. In dit artikel vind je de beste diensten om op een betrouwbare wijze je bestanden te versturen.

Verzenden is niet gelijk aan ontvangen

Hoeveel megabytes je kunt meezenden vanuit een e-mailprogramma, hangt af van je e-mailprovider. Sommige hostingbedrijven laten je zonder problemen bestanden van tientallen megabytes versturen. Dit betekent echter niet dat de bijlage ook bij de ontvanger aankomt, de meeste providers hebben namelijk maar een maximum ontvangstgrootte van 10 megabyte. Als een bijlage niet goed is ontvangen, krijg je een mail van de ontvangende provider terug en zul je het bestand op een andere manier moeten versturen.

1 Outlook en OneDrive

In Outlook mag de bijlage maximaal 20 megabyte groot zijn. Wil je een groter bestand versturen, dan moet je het eerst naar een clouddienst uploaden om vervolgens de koppeling naar dat bestand met de ander te delen. Uiteraard raadt Microsoft aan dit bij hun eigen dienst OneDrive te doen. Met een gratis OneDrive-account heb je maximaal 5 gigabyte gratis tot je beschikking, voor meer ruimte moet je een abonnement aanschaffen. Heb je een Office365-abonnement? Dan krijg je al minstens 1 terabyte van Microsoft.

Met een gratis abonnement heb je 5 gigabyte tot je beschikking.

2 Gmail

In Gmail kun je maximaal 25 megabyte aan je e-mail hangen, maar als je een grotere bijlage toevoegt, zal Gmail het automatisch via zijn clouddienst Google Drive versturen. De ontvanger krijgt dan een koppeling waarvandaan hij of zij het bestand kan downloaden, een Gmail-account is hiervoor niet noodzakelijk. Google Drive hanteert een maximale grootte per bestand van 10 gigabyte, wat zelfs genoeg is voor je grootste filmbestanden.

3 WeTransfer

Wil je liever geen bestand versturen via Gmail vanwege privacy-bezwaren of omdat je simpelweg geen Google-account hebt, dan ben je aangewezen op een file transfer dienst. Het Nederlandse WeTransfer is een van de meest populaire opties. Eén of meerdere bestanden mogen in totaal maximaal 2 gigabyte groot zijn en je kunt ze naar meerdere mensen sturen. De bestanden blijven zeven dagen op de servers staan alvorens ze automatisch verwijderd worden.

Met WeTransfer kun je bestanden tot 2 gigabyte gratis naar meerdere ontvangers zenden.

4 Dropbox

Met een Dropbox-account deel je gemakkelijk bestanden met anderen. Dit kan vanaf de website van de dienst door met je muis over op een bestand te bewegen en op de deel-knop te drukken. Geef een e-mailadres op en kies eventueel of de ontvanger het bestand mag bewerken (can edit). De ontvanger krijgt dan een mail en kan het bestand aan zijn of haar Dropbox-map toevoegen, bekijken of downloaden. Als je de Dropbox-app op je pc hebt geïnstalleerd, kun je, nog sneller, direct je bestanden delen vanuit de Windows Verkenner.

Bestanden uit Dropbox deel je gemakkelijk met anderen.

5 Apple Mail

Als je een groot bestand via Apple Mail wilt versturen, dan geeft het programma aan of je dit via Mail Drop wilt doen. Mail Drop is een service van iCloud die het bestand dertig dagen in de cloud opslaat. Ontvangers kunnen het bestand gedurende deze tijd downloaden, na die dertig dagen wordt het bestand automatisch van de clouddienst verwijderd. Hoe groot het te versturen bestand mag zijn, hangt af van de vrije ruimte die je nog in je iCloud-account hebt.

Apple gebruikt Mail Drop, hier wordt je bestand dertig dagen behouden.

6 Pcloud

Een concurrent van WeTransfer is pCloud. Als je dat wilt, versleutelt de dienst je bestanden met een wachtwoord. Verstuur je af en toe een bestand tot 5 gigabyte dan surf je naar https://transfer.pcloud.com. Je kiest de ontvanger en selecteert het bestand. Bovenin heb je dan de optie om je bestand met een wachtwoord te beveiligen. Wil je vaker bestanden versturen, dan kun je een abonnement op pCloud nemen, dit is beschikbaar vanaf 3,99 euro per maand.

De transfer-optie van pCloud biedt versleuteling aan.

7 Send Anywhere

Send Anywhere heeft een iets andere benadering dan de concurrentie en belooft een directe overdracht van bestanden in realtime. Je selecteert een bestand en stuurt het naar Send Anywhere. Op dat moment komt er een zescijferige code in beeld. Die code laat je vervolgens aan de ontvanger weten. De ontvangende partij gaat ook naar de website van Send Anywhere en geeft deze code in. Het bestand wordt nu direct naar de ontvanger gestuurd, geen gedoe dus met koppelingen die vervallen.

Met Send Anywhere kun je direct bestanden versturen tussen twee computers.

8 TransferXL

Wil je écht grote bestanden versturen, dan biedt TransferXL uitkomst. De XL geeft al aan dat de dienst enorm grote bestanden en mappen kan versturen, tot wel 100 gigabyte. Hiervoor moet je dan wel een betaald abonnement nemen overigens, met de gratis versie kun je tot 5 gigabyte versturen. Optioneel maak je gebruik van end-to-end encryptie. Bij de gratis versie blijven je bestanden één week op de servers van TransferXL staan.

Wil je bijvoorbeeld de inhoud van een harde schijf online naar iemand versturen? Dan heb je baat bij een dienst als TransferXL.

1 Reactie(s) op: Grote bestanden verzenden met deze 15 tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2019 14:44 -=Nighthawk=-
  I.p.v. 7-ZIP, probeer eens WinRAR met de optie "Archief opsplitsen (grootte)"
  Erg handig en je beschikt zelfs over vooringestelde groottes.
  En zelfs combineerbaar met de optie "Archief e-mailen naar:" kun je het proces zelfstandig laten verlopen.
  (WinRAR is niet gratis, maar dan heb je ook wel wat…)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.