Grote bestanden verzenden met deze 15 tips

Door: richard-veenstra | 14 april 2019 17:58

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

9 Mobiel verzenden

Als je vanuit Android een groot bestand wilt versturen, heb je de keuze uit veel verschillende aanbieders. Omdat het bestandssysteem in Android gewoon toegankelijk is voor apps, kun je gemakkelijk een willekeurig bestand selecteren en deze via een app van bijvoorbeeld WeTransfer, Send Anywhere of Google Drive versturen naar iemand anders. iOS heeft met de app Bestanden een eerste stap naar een meer open bestandssysteem gezet, het delen van bestanden van je iPhone gaat nu een stuk makkelijker.

10 7-zip

Het is verstandig om een groot bestand vooraf in te pakken in een zip-bestand, zodat de transfer sneller verloopt. Uiteraard kun je dit gewoon vanuit het contextmenu in de Windows Verkenner doen. Maar wil je een betere compressie, dan kun je ervoor kiezen om een programma als 7-Zip te gebruiken. 7-Zip belooft dat de compressieratio 2 tot 10 procent beter is dan die van bijvoorbeeld WinZip of PKZip. De ontvangende partij hoeft niet per se 7-Zip op zijn of haar pc te hebben staan, want veel programma’s kunnen 7-Zip-bestanden namelijk gewoon openen.

7-Zip kan bestanden net wat beter comprimeren dan andere zip-programma’s.

11 HJSplit

Een ander slim idee is om een bestand op te splitsen in meerdere kleine delen. Het gratis programma HJSplit voert dit in een handomdraai uit middels een extreem simpele interface. Je hoeft het programma niet eens te installeren, het is voldoende om gewoon het exe-bestand te starten. Selecteer je bestand en kies voor de split-optie in het programma. Het enige is dat de ontvanger het programma ook moet draaien om de delen weer aan elkaar te plakken, door op de join-knop te drukken.

Splits een bestand in meerdere delen met HJSplit.

12 GSplit

Een vergelijkbaar programma is GSplit. Dit programma heeft iets meer opties en kan bijvoorbeeld een bestand in even grote blokken hakken. Ook is de interface iets moderner en heb je wat meer mogelijkheden om je bestand op te splitsen. Ook hierbij moet de ontvanger het gratis programma op zijn of haar pc installeren om de delen weer samen te kunnen voegen.

GSplit is iets minder Spartaans dan HJSplit.

13 FireFTP

Een geheel andere mogelijkheid is het versturen van bestanden via ftp, al moet je daarvoor wel over een serverruimte beschikken, bijvoorbeeld van je eigen website. Vervolgens kun je een map delen met iemand waar je vaak bestanden mee deelt of moet delen en hem of haar een ftp-inlogcode geven van deze specifieke map. Voor Mac-gebruikers is het gratis programma Cyberduck een goede optie.

Ietwat ouderwets, maar ftp werkt nog altijd steengoed.

14 AirDrop

iOS- en Mac-gebruikers kunnen gemakkelijk bestanden delen tussen hun apparaten via AirDrop. Deze functie zit standaard in de besturingssystemen van Apple ingebouwd. Open AirDrop en je ziet in een oogopslag welke andere apparaten AirDrop aan hebben staan. Sleep een bestand naar één van de apparaten en de ontvangende partij krijgt een melding dat er een bestand binnenkomt. Deze hoeft het alleen nog maar te accepteren waarna de bestandsoverdracht begint.

Sleep een bestand naar een ander Apple-apparaat en klaar is Kees.

15 Koerier

Het lijkt een beetje een flauwe optie, maar als je écht veel terabytes wilt versturen, is een analoge koerier het handigst. Het is met geen enkele online dienst een pretje (of zelfs mogelijk) om meerdere terabytes aan data te versturen. Grote kans dat je bovendien een mailtje van je provider krijgt als je dit te vaak probeert te doen. Bedrijven kunnen gebruikmaken van diensten als Databox van Microsoft Azure of Snowmobile van Amazon.

Terabytes, petabytes of exabytes versturen? Dat kan echt alleen per koerier.

1 Reactie(s) op: Grote bestanden verzenden met deze 15 tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2019 14:44 -=Nighthawk=-
  I.p.v. 7-ZIP, probeer eens WinRAR met de optie "Archief opsplitsen (grootte)"
  Erg handig en je beschikt zelfs over vooringestelde groottes.
  En zelfs combineerbaar met de optie "Archief e-mailen naar:" kun je het proces zelfstandig laten verlopen.
  (WinRAR is niet gratis, maar dan heb je ook wel wat…)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.