© PXimport

15 tips voor Android-masters

Geplaatst: 29 november 2016 - 12:04

Aangepast: 14 december 2022 - 14:35

Joris Peterse

Wij geven vijftien uiteenlopende tips voor je Android-smartphone en -tablet. We hebben de moeilijkheidsgraad wel opgebouwd, waardoor enige kennis van het besturingssysteem een pre zijn.

1. Outlook-agenda synchroniseren

Gebruik je de agenda van Hotmail of van je werk via Outlook, dan merk je wellicht op dat de agenda-afspraken in de Outlook-app verschijnen, maar niet in je gewone agenda-app. Hartstikke onoverzichtelijk als je meerdere agenda’s gebruikt. Dit komt omdat Google en Microsoft weigeren elkaars agenda-protocol te ondersteunen. Toch krijg je via een omweg je Outlook-agenda wel toegevoegd. Ga hiervoor naar Instellingen / Accounts / Account Toevoegen en kies Persoonlijk (IMAP). Geef je mailadres en wachtwoord op en kies bij handmatig instellen voor outlook.office365.com of outlook.com als server-adres met 443 als poort. Vervolgens laat je alleen het vinkje staan bij het synchroniseren van de agenda. Zo blijft je mail in de Outlook-app, maar je agenda overzichtelijk waar hij hoort.

2. System-UI-Tuner

Vanaf Android 6.0 zitten er een paar experimentele instellingen in het systeem verstopt: System-UI-Tuner. Dit verborgen instellingenmenu geeft de mogelijkheid om de instellings-snelkoppelingen in het notificatiescherm te wijzigen of om het accupercentage weer te geven bij de meldingen.

Je kunt de Tuner in je instellingen bereiken door het notificatiepaneel omlaag te schuiven en het tandwieltje tien seconden lang ingedrukt te houden.

Samsung heeft deze instellingen helaas uit Android verwijderd, op sommige toestellen is het echter wel terug te vinden in de opties voor ontwikkelaars.

Media has no description

© PXimport

3. Watchfaces maken

Heb je een Android Wear-smartwatch, dan wil je die natuurlijk helemaal eruit laten zien zoals je zelf wilt. Via de app Watch Faces for Android Wear kun aan de slag om je eigen klokje samen te stellen. Het is echter geen eenvoudig klusje. Via een in-app-aankoop kun je ook klokjes krijgen die door anderen zijn gemaakt. Dit is een fantastische bron, ook voor bijvoorbeeld Super Mario, Fallout (Pip Boy!) of luxe designmerkklokjes. Deze worden doorgaans direct uit de Play Store verwijderd, maar in deze app zijn ze gewoon te vinden.

4. Fotograferen in RAW

Vanaf Android 5.0 is het mogelijk om foto’s in RAW-formaat te schieten. Met dit fotoformaat worden alle beeldgegevens opgeslagen, zodat je later de foto bijzonder gedetailleerd kunt nabewerken met een app als Snapseed. Meestal kun je dit in de geavanceerde instellingen van je camera-app aanzetten, maar dit verschilt per toestel. Eventueel kun je er ook de camera-app Camera FV-5 voor gebruiken. Let er wel op dat RAW-bestanden enorm veel opslagruimte innemen.

Media has no description

© PXimport

5. Usb-apparaten of scherm aansluiten

Die aansluiting onder aan je Android-toestel kun je voor meer doeleinden gebruiken dan opladen of verbinden met de pc. Er is steeds meer elektronica verkrijgbaar die je direct op deze micro-usb- of usb-C-poort aansluit. Zo zijn er usb-sticks met zowel een gewone usb-stekker en een voor je Android, maar voor een paar euro koop je een converter, waardoor je alle apparaten op je Android kunt aansluiten: toetsenborden, controllers, muizen, externe harde schijven… met een HDMI-converter kun je zelfs je beeldscherm of tv direct aansluiten.

Media has no description

© PXimport

6. Rooten

Rooten wordt vaak gelijkgesteld aan het ‘jailbreaken’ of hacken van je toestel. Klinkklare onzin! In feite houdt het in dat je administrator-rechten krijgt, maar omdat Android in feite Linux draait, noemt men deze rechten root-toegang. Met deze rechten kun je bijvoorbeeld andere Android-versies installeren, ongewenste onderdelen verwijderen of apps inclusief gegevens back-uppen. Root-toegang verkrijgen is een lastig klusje dat bovendien bij iedere Androidfabrikant anders is. Houd er in ieder geval rekening mee dat je bij dit proces je Android via een kabel aan je pc koppelt en je toestel weer teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen. Via de website XDA-Developers.com kun je voor ieder toestel een stappenplan krijgen.

Media has no description

© PXimport

7. Root-apps

Er zijn veel apps verkrijgbaar die gebruikmaken van de extra mogelijkheden die root-toegang bieden. Buiten de Play Store om kun je de adblocker AdAway (adaway.org) installeren. In de Play Store kun je terecht voor Titanium Backup, Pry-fi (die ervoor zorgt dat je niet gevolgd kunt worden op basis van je wifi- of bluetooth-gegevens), Wifi Password (om wachtwoorden te achterhalen), Dumpster (om verwijderde bestanden terug te krijgen) en Greenify (die ervoor zorgt dat apps minder energie verbruiken).

8. Custom ROM

Wanneer je root-toegang op je toestel hebt verkregen, kun je ook aan de slag met een Custom ROM. Dit zijn meestal Android-versies waar hobbyisten flink aan geknutseld hebben, voor betere prestaties, privacybescherming en meer personalisatie-mogelijkheden. Bekende ROMs zijn CyanogenMod, Paranoid Android, AOKP en OmniROM. De gemakkelijkste manier om hiermee te starten, is met de app ROM Manager, die gewoon in de Play Store staat. Hiermee installeer je eenvoudig een custom recovery, een soort opstartscherm, waarin je je huidige Android-versie kunt back-uppen, maar ook nieuwe uit kunt installeren. Je kiest dan uit het menu in de recovery het installatiebestand van je nieuwe ROM uit (deze moet je dus eerst op je toestel gedownload hebben). Let wel op dat je na de installatie wel al je gegevens kwijt bent.

Media has no description

© PXimport

9. CyanogenMod installeren

Moeilijk doen met een custom recovery of root-toegang voor een andere ROM is niet altijd nodig. CyanogenMod heeft een handige installer. Hiervoor hebben ze deze site in het leven geroepen. De website begeleidt je op kinderlijk eenvoudige manier stap-voor-stap door de installatie. Je moet hierbij wel je Android aan de pc koppelen met een kabel. Kijk voordat je begint ook even op cyanogenmod.org om te kijken of jouw Android-toestel ondersteund wordt.

Media has no description

© PXimport

10. Apps back-uppen

In de instellingen kun je eenvoudig apps back-uppen, maar helaas gaat dat niet verder dan alleen de apps uit de Play Store. App-gegevens (zoals de highscores in je games of berichten in chat-apps) worden dan niet meegenomen. Met de app Titanium Backup kun je apps, inclusief data, back-uppen. De app oog niet gebruiksvriendelijk, maar zit bomvol handige toevoegingen. Zo kun je apps met hun gegevens ook naar je cloudopslag wegzetten. Heb je geen root-toegang, dan kun je ook de app Helium proberen voor het back-uppen van apps en gegevens. Onze ervaringen met deze app zijn echter wisselend.

11. Xposed Framework

Heb je geen zin in installaties van Custom ROMs, waarbij je je toestel weer helemaal opnieuw kunt configureren? Via Xposed Framework kun je modules toevoegen aan je Android-toestel, zodat je de prestaties kunt tweaken (overklokken voor meer snelheid bijvoorbeeld, of juist energiezuiniger), het uiterlijk en gedrag kunt aanpassen of zelfs functionaliteiten kunt toevoegen, zoals het downloaden van YouTube-video’s of het bewaren van Snapchats. Uiteraard heb je voor de installatie root-toegang nodig. Hier kun je terecht voor de installatie, van Xposed zelf, maar ook voor modules.

12. Tasker

15 tips voor Android-masters-15082296

© CIDimport

De app Tasker is pittig om onder de knie te krijgen, het lijkt soms wel programmeerwerk. Ho! Niet stoppen met lezen!

De app is namelijk wel bijzonder de moeite waard. Je kunt er namelijk je toestel ongekend mee automatiseren.

Op bepaalde tijden en locaties je geluid uitzetten, Spotify starten wanneer je een koptelefoon inplugt of wanneer je het toestel oplaadt, dat automatisch alle apps afgesloten worden. Je kunt de taken zo gedetailleerd maken als je wilt en het aantal variabelen lijkt oneindig.

De app is echter niet gratis, kunt hem een week gratis uitproberen, daarna betaal je er drie euro voor.

13. Kernels

Draai je een Custom ROM, maar kun je niet genoeg krijgen van het geknutsel en optimaliseren? Een alternatieve kernel is ook mogelijk. De kernel is (heel kort door bocht) het gedeelte wat de hardware van je Android aanspreekt; als het ware de brug tussen Android (apps) en alle fysieke onderdelen van je toestel. Met een alternatieve kernel kun je dus heel precies sleutelen hoe Android je systeem aanspreekt – voor betere prestaties, of juist een betere accuduur, de helderheid van je scherm, volume, et cetera. Op xda-developers.com kun je zien of er alternatieve kernels beschikbaar zijn voor je toestel en hoe je deze installeert.

14. AirDroid

Een gave manier om je Android te besturen via je pc (of een ander apparaat, zolang er maar een browser en internetverbinding is) is AirDroid. Zodra je de app installeert en verbinding maakt, kun je je Android vanaf je pc bedienen via de browser. Handig, bijvoorbeeld als je op je werk bent. Zo kun je namelijk gewoon je Android blijven gebruiken terwijl je werkt. Maar ook als je toestel fysiek ergens anders is, kun je hem benaderen. Je toestel wordt als een desktop gepresenteerd en je kunt meteen reageren op berichten en telefoontjes. Ook kun je bestanden over en weer sturen. De betaalde versie maakt het zelfs mogelijk de camera te bedienen, waardoor je eigenlijk een draadloze beveiligingscamera hebt.

15 tips voor Android-masters-15082296

© CIDimport

15. Onwillige apps verwijderen

Sommige ongewenste, voorgeïnstalleerde apps kunnen hardnekkig zijn en laten zich niet van je toestel verwijderen. Maar niet te verwijderen, betekent meestal niet dat ze onmisbaar zijn. Neem bijvoorbeeld de Smart Manager van de Galaxy S7. Niet te verwijderen, maar in feite een trojaans paard om een nutteloze geheugenbeheerder van Cleaner Master en virusscanner van McAfee binnen te lozen. Met de eerder genoemde app Titanium Backup kun je niet alleen back-ups maken, je kunt ook apps ‘bevriezen’. Wanneer een app bevroren is, kan hij niet meer gestart worden en is hij ook niet meer zichtbaar in het applicatie-overzicht. Mocht je de app toch weer willen gebruiken, dan kun je via Titanium Backup de app ook zo weer ontdooien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten