© PXimport

15 tips voor je webcam

Geplaatst: 9 augustus 2017 - 06:28

Aangepast: 14 december 2022 - 14:20

Martin Gijzemijter

Webcams zijn allesbehalve nieuwe technologie. Van eventjes videobellen met de andere kant van de wereld kijken we niet meer op. Toch zijn er nog veel meer dingen die je met je webcam kunt doen dan visueel koffieleuten. Wij geven je vijftien tips voor je webcam.

Bijna alle webcams

1 Live uitzenden

Eén van de leukste nieuwe mogelijkheden die sociale netwerken ons bieden zijn live-filmpjes. In plaats van dat je een video opneemt, zend je live uit zodat je vrienden kunnen meekijken. Meestal gebeurt dat met een smartphone, maar met een webcam kan het ook prima. Om (ter illustratie) een live-video op Facebook te starten, klik je op Facebook op Livevideo in het kader Wat ben je aan het doen. Geef een beschrijving van de video en klik op Volgende. Zodra je nu op Toestaan drukt, ben je onmiddellijk live.

Media has no description

© PXimport

2 Inloggen in Windows

Voor deze functie heb je wel een nieuwe webcam nodig, namelijk eentje met 3D-functionaliteit. Deze kun je gebruiken om in te loggen in Windows 10 met behulp van gezichtsherkenning (deze functie heet Windows Hello). Om Windows Hello in te schakelen klik je op Start en vervolgens op Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties. Onder de optie Windows Hello zie je nu de mogelijkheid om in te loggen met je gezicht, vingerafdruk of iris. Ga voor de eerste optie en volg de instructies van Windows. Hierna kun je inloggen door simpelweg in de camera te kijken.

Media has no description

© PXimport

3 Beveiliging

Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een IP-camera die je buiten aan de gevel hangt, maar een webcam kan prima dienen als beveiliggingssysteem in huis. Een mooi programma hiervoor is iSpy. Installeer het programma en klik na het starten op Add linksboven en vervolgens op Local camera om je webcam toe te voegen. Vervolgens klik je in de eigenschappen van de camera op Alerts en geef je aan wat er moet gebeuren als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld het sturen van een mail/sms.

Media has no description

© PXimport

4 Gebarenbesturing

Als je in een avontuurlijke bui bent, laat dan de Tom Cruise in je los en bedien je computer door met je handen gebaren te maken voor de webcam, geheel in de stijl van de film Minority Report. Een klein gratis programma dat je hiervoor kunt downloaden is NPointer. Gebarenbesturing is nog niet echt praktisch, maar het ziet er wel stoer uit. Downloaden, starten en het werkt direct. Scrollen met een knikje van je hoofd vonden we daadwerkelijk nuttig bij het lezen van lange documenten.

Media has no description

© PXimport

5 Babyfoon

De software die we hebben besproken in tip 3 doet ook prima dienst als babyfoon. Maar dan wel met wat andere instellingen. In het tabblad Motion Detection bij de eigenschappen van je camera, raden we je aan de gevoeligheid te verlagen en uiteraard geen geluid af te laten spelen (aangezien de laptop waarop je de webcam aansluit in de babykamer moet staan). Daarnaast raden we aan in het tabblad Recording te gaan voor de optie Record on Alert in plaats van Record on movement detection.

Media has no description

© PXimport

6 Barcodemaker/scanner

Een leuke en uitgebreide toepassing voor je webcam is het maken van een barcodescanner. Organiseer je een evenement voor je vereniging waarvoor kaartverkoop is? Met ID Card Workshop kun je eenvoudig kaartjes/pasjes maken met een barcode daarop, waarbij het systeem bijhoudt welke codes er zijn en bij wie die horen. Op de dag zelf gebruik je de software om met je webcam de pasjes/toegangskaarten te scannen. Hierbij zie je gelijk of iemand toestemming heeft en weet je ook nog wie er allemaal gekomen zijn.

Media has no description

© PXimport

7 Stop-motion

Voor een stop-motion-video kun je in principe prima je smartphone gebruiken. Probleem is alleen dat je die vrij snel weer ‘nodig’ hebt waardoor je set wordt onderbroken. Gebruik dus je webcam! Handige software hiervoor is QStopMotion. Het programma werkt heerlijk eenvoudig: je selecteert je webcam, kiest de resolutie en begint met opnemen. Elke keer dat je op de rode knop drukt, wordt er een frame vastgelegd. Zo schiet je zonder problemen je stop-motion-video’s.

Media has no description

© PXimport

8 Timelapse

Een timelapse lijkt in zekere zin op stop-motion, met als verschil dat een timelapse vooral gebruikt wordt om het verloop van iets te tonen. Bijvoorbeeld hoe een plantje groeit of hoe de zon opkomt. Het mooie is dat ook hier gratis software voor bestaat. Wanneer je SkyStudioPro hebt gestart, selecteer je aan de rechterkant de resolutie en de map waarin je je video wilt opslaan. Onder Time lapse geef je aan hoe vaak er een foto genomen moet worden. Klik vervolgens onderin op Record time lapse en de rest gebeurt vanzelf.

Media has no description

© PXimport

9 Bewegende gifjes

Bewegende gifjes bestaan al heel lang, maar zijn de laatste tijd weer populairder door de vele instant messengers. Je kunt die bewegende gifjes zelf heel eenvoudig maken met je webcam en een website genaamd GIFpal. Surf naar de site, selecteer je webcam en stel de interval in waarmee foto’s genomen moeten worden. Klik op de opnameknop en er zullen direct foto’s worden genomen. Onderin kun je frames verslepen, verwijderen enzovoort. Tevreden met het resultaat? Klik op Make GIF. Je kunt het gifje vervolgens downloaden of direct delen op Twitter.

Media has no description

© PXimport

10 Photobooth

Als je een feestje of evenement organiseert en je hebt beschikking over een laptop én internet, dan kun je je webcam prima gebruiken om een photobooth te bouwen. Gasten kunnen eenvoudig foto’s van zichzelf maken met een druk op de knop en die direct delen op Twitter of Facebook (niet die van henzelf, maar de officiële accounts van de vereniging/het evenement enzovoort). Als je vreest voor je laptop kun je de boel natuurlijk ook zelf bedienen. Webcamtoy biedt je een ruime keuze aan leuke filters die je kunt toepassen.

Media has no description

© PXimport

11 Streetcam

De meeste tips in dit artikel zorgen ervoor dat je iets nuttigs voor jezelf kunt doen met je webcam. Maar je kunt ook wat voor anderen doen. Richt bijvoorbeeld de camera op de straat, zodat mensen overal ter wereld kunnen zien hoe jouw straat eruit zien. Let op: de camera moet op voldoende afstand staan zodat mensen niet herkenbaar in beeld komen. Het is heel eenvoudig, je voegt namelijk op EarthCam gemakkelijk je webcam toe. Volg de instructies (je moet een gratis account aanmaken) en begin met streamen. Iedereen kan nu meekijken via de EarthCam-community.

Media has no description

© PXimport

12 Visuele vertaalmachine

Je webcam kan niet alleen tekst herkennen, die tekst kan vervolgens ook vertaald worden (al is het de software die het werk doet en niet de webcam). In de Windows Store vind je hiervoor het programma Translator. Het werkt heel eenvoudig, je kiest een brontaal en een doeltaal, klikt op het pictogram met de camera rechtsonder en houdt een plaatje voor de camera met daarin de tekst die je wilt vertalen. De app zal de tekst vervolgens live voor je vertalen. Let op: je camera dient hiervoor wel een redelijke resolutie te hebben.

Media has no description

© PXimport

13 Spelletjes

Moet het nuttig zijn? Nee, je kunt ook gewoon heel veel plezier met je webcam hebben. Er zijn eindeloos veel gratis spelletjes te vinden op internet die je kunt bedienen met behulp van je webcam. Het is niet te vergelijken met de Microsoft Kinect, maar is leuk genoeg om je héél lang bezig te houden. We hebben hier één link uitgelicht naar een site met leuke games, maar als je op Google zoekt op ‘webcam games’ ben je voorlopig wel even zoet.

Media has no description

© PXimport

14 Spionage

Even een waarschuwing in plaats van een toepassingstip. Want weet je waar je webcam namelijk ook prima voor te gebruiken is? Voor spionage. Met de juiste software kun je zonder problemen de webcam van een ander inschakelen zonder dat die persoon daar een waarschuwing van krijgt (zelfs eventuele lampjes op de webcam worden uitgeschakeld). We vertellen je uiteraard niet hoe je iemand op die manier bespioneert, maar willen je wel laten weten dat het absoluut geen mythe is. Koppel je webcam dus los als je hem niet gebruikt of plak er iets overheen.

15 Smartphone als webcam

Vind je de toepassingen in dit artikel interessant, maar heb je geen webcam? Je kunt ook vrij eenvoudig een smartphone gebruiken als webcam. Installeer de gratis app genaamd EpocCam op je smartphone en download de bijbehorende Windows-software. Als de computer en de smartphone verbonden zijn met hetzelfde draadloze netwerk, zullen ze elkaar automatisch vinden. De camera van je smartphone dient dan als webcam. Het werkt niet voor álle toepassingen, maar wel voor veel.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten