15 gratis programma's voor optimaal bestands- en schijfbeheer

Door: ignace-de-groot | 29 juli 2014 10:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Windows heeft eigen tools voor het beheer van je schijf en bestanden: de verkenner, een zoekfunctie, schijfopruiming en meer. Dat het allemaal grondiger, sneller of beter kan, bewijzen de vijftien (gratis) programma's uit dit artikel. Alle tools werken onder Windows Vista, 7 en 8(.1).

01 Schijfruimte in beeld

Hoe groot je schijf ook is, na verloop van tijd slibt iedere schijf dicht. Dan is het zoeken geblazen naar de grootste ruimteverbruikers. SpaceSniffer kan je daarbij helpen. Deze tool plot namelijk het schijfgebruik voor je uit: hoe groter de bestanden en mappen, hoe groter het vak waarmee ze worden afgebeeld.

In- en uitzoomen doe je met Ctrl++ en Ctrl+-. Op die manier wordt het eenvoudig om snel de grootste verbruikers op te sporen, zeker als je gebruikmaakt van de filterfunctie. Zo diep je bijvoorbeeld met de filterregel >800MB;>1years alleen de bestanden op die groter zijn dan 800 MB en ouder dan 1 jaar.

Visuele informatie over de grootte van je bestanden.

02 Verkenner met tabbladen

Nagenoeg alle browsers zijn voorzien van tabbladen en geef toe: je kunt niet meer zonder. Vreemd dus dat een 'bestandsbrowser' als de Windows Verkenner het nog altijd zonder moet stellen. Tenzij je Clover installeert: die voegt deze functionaliteit aan de Windows Verkenner toe.

Om een nieuw tabblad te openen hoef je maar een mini-tabblad aan te klikken of Ctrl+T in te drukken. Een tabblad naar een andere locatie verslepen doe je simpelweg met de muis. Via het contextmenu maak je van zo'n tabblad meteen een bladwijzer die dan van op een balk met één muisklik bereikbaar blijft. Voor meer informatie over Clover, kun je dit artikel nog eens doornemen.

Een (bestands)browser mét tabbladen: eigenlijk de logica zelve.

03 Alternatieve verkenner

Clover is weinig meer dan een (weliswaar erg handige) aanvulling op de Windows Verkenner, maar je kunt natuurlijk gewoon ook een alternatieve bestandsbrowser installeren. Een van de populairste is FreeCommander XE, dat trouwens ook als draagbare applicatie beschikbaar is.

Een van de opvallendste uitbreidingen is dat FreeCommander XE standaard twee panelen heeft waarbinnen je kunt navigeren, wat verplaats- en kopieerhandelingen vergemakkelijkt. Handig zijn ook de ingebouwde weergavefilters inclusief ondersteuning voor reguliere expressies, waardoor je snel kunt inzoomen op data van bijvoorbeeld een bepaalde grootte, type of leeftijd. En voor wie geregeld zijn webruimte raadpleegt: dat vergt weinig moeite dankzij de ingebouwde ftp-client.

De drukke interface vergt wat gewenning, maar de mogelijkheden zijn veel groter!

04 Sleep & beheer

Het vergt altijd wel de nodige inspanningen om bestanden telkens in de gewenste doelmap te krijgen. DropIt maakt dat comfortabeler. Deze tool (ook als draagbare toepassing beschikbaar) plaatst een verplaatsbaar pictogram op het bureaublad en door mappen of bestanden naar die 'dropzone' te verslepen, krijg je die in de juiste mappen. Dat gebeurt op basis van onderliggende regels, die je geheel zelf kunt definiëren.

Het is bijvoorbeeld mogelijk het programma zo in te stellen dat docx-bestanden in de ene en xlsx-bestanden in de andere map belanden. DropIt kun je ook vanuit Windows Verkenner gebruiken. Het is bovendien mogelijk data automatisch te laten comprimeren, eventueel beveiligd met wachtwoord.

Bestanden een plaats geven? Laat het 'denkwerk' aan de regelset van DropIt over.

05 Bestandskalender

In een kalenderstructuur verwacht je afspraken en uit te voeren taken. Nemo Documents plaatst er echter de namen van bestanden in. Standaard zijn dat data uit de mappen Desktop en Documents, maar dat is aan te passen. Je kunt ook bestanden uit Google Agenda en Google Drive (lees hoe het werkt) in het kalenderoverzicht laten opnemen.

Van sommige bestandstypen krijg je een voorbeeldweergave. Handig is dat bestanden op basis van de extensie in rubrieken als Documenten, Afbeeldingen en Audio worden ingedeeld, maar je kunt ook zelf extensies aan eigen rubrieken koppelen. Dreigt het onoverzichtelijk te worden, koppel dan labels aan documenten. Met de ingebouwde zoekfunctie kun je zowel naar bestandsnamen als labels speuren.

Bestanden in kalendervorm: wat vreemd, maar best wel handig!

06 Zoeken zonder index

De ingebouwde zoekfunctie van Windows moet continu actief blijven wil je ook de bestandsinhoud laten indexeren en dus krachtigere zoekmogelijkheden aanboren. Agent Ransack werkt anders. Hier geen indexeringsoperaties of achtergrondprocessen, maar desondanks zeer aanvaardbare zoeksnelheden.

Het is mogelijk zoekcriteria als bestandsgrootte en tijdstip in te zetten, maar je kunt ook gebruikmaken van reguliere expressies. De zoekresultaten worden overzichtelijk voorgesteld: links de bestandsnamen waarin de zoekterm voorkomt, rechts een fragment uit het geselecteerde document. Het aantal bestandstypes waarvan Agent Ransack ook de inhoud kan doorzoeken is beperkt, dit kan alleen bij tekstbestanden, pdf's en Office-documenten.

Agent Ransack blinkt vooral uit in het zoeken binnen niet-geïndexeerde bestanden.

07 Hernoemen in batch

Vanuit Windows Verkenner is het uiteraard mogelijk bestanden te hernoemen, maar zodra je dat met een groep bestanden wilt doen, zijn je mogelijkheden beperkt. ReNamer schiet te hulp. Eerst definieer je regels op basis waarvan het programma de geselecteerde bestanden hernoemt.

Die regels kunnen behoorlijk complex worden. Zo is het mogelijk (in één enkele run) bijvoorbeeld de eerste twee tekens weg te halen en te vervangen door een oplopend nummer, de extensie in hoofdletters te plaatsen en net voor de extensie metatags als de datum uit de exif-info (EXIF_Date) in te voegen. Het kan overigens nog krachtiger, want ReName kan met reguliere expressies en met een Pascal/Delphi-achtig script overweg.

ReNamer vergt enige inleving, maar het is een erg veelzijdig stukje gereedschap.

08 Kleurrijke mappen

Standaard zijn de mappictogrammen in de Windows Verkenner geel gekleurd. Dat oogt saai en werkt niet onderscheidend. Folder Colorizer geeft meer variatie. Na de installatie (kies de aangepaste installatie om toolbars te vermijden!) verschijnt een extra optie in het contextmenu van de Verkenner: Colorize!

Die laat je standaard uit een 8-tal mapkleuren kiezen, maar via Colors komt een nagenoeg onbeperkt kleurenpalet ter beschikking. Meteen na je selectie krijgt het mappictogram de gevraagde kleur. Handig, want zo kun je bijvoorbeeld fotomappen groen inkleuren, documentmappen rood enzovoort. Overigens kun je via Restore Original Color op elk moment terug naar de oorspronkelijke kleur.

Gekleurde mappen zijn meteen gemakkelijk te herkennen.

6 Reactie(s) op: 15 gratis programma's voor optimaal bestands- en schijfbeheer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2014 21:43 Anoniem
  Leuke verzameling programma's waarvan ik er zeker een aantal van ga proberen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 18:06 Anoniem
  Bij de installatie van Folder Colorizer ZEER goed opletten, voor je het weet heb je toolbars , optimizers en andere rotzooi op je computer. Ik vind dat Computer Totaal de gebruikers daar op moet wijzen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 18:25 Anoniem
  Folder Colorizer is werkelijk BAGGER, bij installatie risico op toolbars, optimizers …. en bij update ( geeft nieuwere versie aan - oudere werkt dan niet meer) stuurt je hele systeem in de war. NIET INSTALLEREN!!!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 20:45 Anoniem
  Clover is een aanwinst, bedankt voor de tip!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2014 11:18 Anoniem
  Heb tweemaal geprobeerd Folder Colorizer te installeren, vanuit verschillende bronnen. Beide keren waarschuwde AVG me: de eerste keer (de directe link vanuit het artikel) zat er een Trojan in en de tweede keer was dit een 'Candy'tje'. Jammer, want het lijkt me een handig programma. Maar ik ga hiervoor geen risico lopen. Jammer dat CT daar niet op gelet heeft!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2014 23:00 Anoniem
  Dankbaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.