15 vervelende taken automatiseren op je pc

Door: ignace-de-groot | 26 november 2014 08:00

Automatiseren
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Computeren is leuk, maar het wordt al snel minder leuk wanneer je regelmatig dezelfde routineklusjes moet uitvoeren. Denk aan het hernoemen van bestanden of het taggen van muzieknummers. Gelukkig zijn er tools die je helpen zulke karweitjes te automatiseren. We stellen 15 uiteenlopende tools voor.

01 Taakplanner

De taakplanner van Windows kan ingezet worden om taken automatisch uit te voeren. Je kunt hiermee bijvoorbeeld iedere maandag om 9 uur 's ochtends een programma laten starten, of de computer nu actief is of niet. Lees ook: 15 tips voor energiezuinig computeren.

Start de Taakplanner door op Windows-toets+R te drukken en taskschd.msc uit te voeren. In het rechterpaneel Acties klik je op Taak maken. Op het tabblad Algemeen vul je een naam in en stip je Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld aan. Ga naar het tabblad Triggers, klik op Nieuw en plan de taak in. Op het tabblad Acties klik je alweer op Nieuw en verwijs je naar het uit te voeren programmabestand, inclusief eventuele parameters. Bij Voorwaarden plaats je een vinkje bij De computer uit de slaapstand halen om deze taak uit te voeren. Tot slot vul het wachtwoord van je gebruikersaccount in.

Met de Windows Taakplanner kun je zelfs de pc uit slaapstand halen.

02 Z-cron

De Windows Taakplanner heeft zo zijn beperkingen. Een stuk krachtiger is Z-Cron. Net als de Taakplanner kun je met Z-cron allerlei taken op gezette tijden inplannen. Het programma laat zich overigens ook als een systeemservice installeren zodat je niet aangemeld hoeft te zijn om de taken te kunnen uitvoeren. De ware kracht van Z-cron schuilt echter vooral in indrukwekkende reeks ingebouwde taken, hier 'tools' genoemd. Wij telden er zo'n 90, waaronder Alarm, Cleanupdir, Lockmypc, Printfile en Wakeonlan. Je kunt er heel wat uiteenlopende taken mee uitvoeren en afhankelijk van de gekozen taak voorziet Z-cron automatisch in de bijhorende parameters.

De ingebouwde tools vergemakkelijken het automatiseren van complexere taken.

03 Macrorecorder

Sommige programma's voorzien in een handige macrorecorder, waarmee je taaksequenties kunt opnemen en met één toets- of muisklik weer kunt afspelen. Denk bijvoorbeeld aan de Microsoft Office-suite. We geven een voorbeeld in Word. Open het tabblad Beeld en klik het pijltje onder Macro's aan. Selecteer Macro opnemen, geef een geschikte naam op en wijs die toe aan een knop of aan een sneltoets. Bevestig met Toewijzen en Sluiten. De muiscursor wijzigt in een cassettebandje en neemt alle handelingen op binnen Word. Na afloop ga je opnieuw naar Beeld en kies je Macro stoppen. Heb je interesse in het onderliggende VBA-script? Selecteer de macro dan en kies Bewerken.

Met een macrorecorder kun je repetitieve handelingen binnen een applicatie 'opnemen'.

04 AutoHotkey

Zo'n macrorecorder mag dan gebruiksvriendelijk zijn, je kunt er alleen binnen die applicatie mee terecht. Niet met AutoHotkey! Hiermee creëer je complexe muis- en toetsenbordmacro's die je zowat overal in Windows kunt inzetten. Dat doe je met een specifieke scripttaal of met een ingebouwde macrorecorder. Deze scripttaal is erg krachtig en ondersteunt onder meer variabelen en expressies, wiskundige instructies en berichtvensters. Op de website kun je gelukkig terecht voor documentatie en voorbeeldscripts. Standaard komen je macro's in een ahk-bestand terecht, maar het is mogelijk dat om te zetten in een exe-bestand. Om je een idee te geven: de gratis tool ControlPad werd volledig met AutoHotkey geprogrammeerd.

Windows-toets+Z en ziedaar: de site van je lijfblad!

5 Reactie(s) op: 15 vervelende taken automatiseren op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 november 2014 10:06 Anoniem
  Omslachtig, meer voor het midden- en klein bedrijf.
  Met een eenvoudig popup-herinneringsprogramma gaan die paar dingen die je moet doen of moet onthouden (backup, opschonen) veel gemakkelijker.
  En veel van die programmas's regelen dat al zelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 11:36 Anoniem
  @ de Gast hieronder: Heb je wel gezien dat het 4 pagina's vol met tips zijn? Misschien vind je niet alles even top, maar Rename Master, Duplicate Cleaner en vooral Mp3Tag schoppen toch behoorlijk kont als je het mij vraagt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2014 16:24 Anoniem
  RenameMaster en FastStone Photo Resizer bieden functionaliteiten die al jaren beschikbaar zijn in Irfanview.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2014 03:29 Anoniem
  Niet eens zin om verder te lezen, hoop tekst.
  Alle tijd die verspilt word met dit lezen en de boel werkend krijgen is meer dan genoeg om mij te laten denken dat dit nutteloos is voor de meeste mensen.
  Ben al dat automatisme zat mensen zijn al te lui om iets aan te klikken.
  Achja in deze tijd moet alles draadloos en met de stem bestuurbaar zijn en felle nep HD kleurtjes enzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2014 14:48 Anoniem
  Ik dacht dat het ging om automatiseren.. veel programmaatjes gaan nou niet echt over automatiseren.. meer om in batch vorm te draaien. Jammer.
  Ik zag wel een paar interessante ertussen, begrijp me niet verkeerd,… maar echt iets automatiseren zou leuker zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.