15 vervelende taken automatiseren op je pc

Door: ignace-de-groot | 26 november 2014 08:00

Automatiseren
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

05 PhraseExpress

PhraseExpress is vooral een tool voor 'tekstmacro's. Dat houdt in dat je slechts een paar letters in hoeft te tikken of een sneltoets in moet drukken, om een bepaald woord of zinsdeel te zien verschijnen. Het handige aan PhraseExpress is dat het in zowat alle applicaties doorwerkt. Het volstaat Create New Phrase aan te klikken, je frase in te voeren en de toetscombinatie of afkorting aan te geven. Of je laat PhraseExpress als corrector fungeren: tik je bijvoorbeeld ComputerTotaal in, dan maakt die daar automatisch Computer!Totaal van. Het is ook mogelijk 'gewone' macro's aan te maken en een sneltoets te koppelen aan bijvoorbeeld het versturen van een bericht of het openen van een webpagina.

Je tikt een paar letters in (Coto) en PhraseExpress vult netjes aan.

06 Rename Master

Foto's van je camera krijgen gewoonlijk weinigzeggende namen als IMG_0725.JPG. Stel, je verkiest oplopende bestandsnamen als 1-2014-1920x1080-Corfu.jpg. Dankzij Rename Master heb je dat snel voor elkaar. Blader naar de fotomap klik op [06] Replace/Find and Replace. In het uitklapmenu kies je Replace entire Name with . Vervolgens klik je op [12] Add to Begining/Ending en selecteer je Renumbering / Counter. Klik bij Add op het pijltje en kies nu File Date / Date Modified Year. Klik nogmaals op het pijltje en kies deze keer JPEG / Width x Height. Om het leesbaar te houden tik je in de formule tussen de verschillende items een scheidingsteken, bijvoorbeeld een koppelteken. Bevestig de wijzigingen.

Rename Master kan ook zeer complexe 'hernoemingsoperaties' aan!

07 Duplicate Cleaner Free

Duplicate Cleaner Free helpt je overtollige dubbele bestanden te verwijderen. Dit programma laat je in verschillende mappen tegelijk te speuren, waarbij je zelf de criteria instelt waarmee je een bestand als een duplicaat wilt identificeren. Dat kan bijvoorbeeld de bestandsnaam zijn, maar ook de grootte, de datum en de inhoud (of een combinatie ervan). Je kunt ook zoekfilters instellen en de zoektocht bijvoorbeeld beperken tot bestanden na een bepaalde datum. Gaat het om muziekbestanden dan kun je als criteria ook metatags als album, artiest en titel instellen. De resultaten komen dan mooi in een overzicht terecht.

Dubbele bestanden snel uitwieden, althans wanneer je er zeker van bent dat ze overtollig zijn.

08 Mp3tag

Muziekbestanden kun je op verschillende manieren ordenen. De handigste manier is wellicht het aanbrengen van metatags in je muziekbestanden (taggen). Mp3tag is hiervoor een van de betere tools. Zodra je de bestanden hebt ingeladen kun je van elk afzonderlijk nummer handmatig de tags aanpassen. Met wat geluk weet Mp3tag die informatie ook gemakkelijk uit een online database als freedb te halen. Ook albumhoezen kun je op deze manier binnenhalen. Het programma ondersteunt tevens het taggen van songs in batch: je kiest zelf welke tags je van een selectie bestanden wilt behouden, verwijderen of aanpassen. Mp3tag is ook prima geschikt om bestandsnamen in batch op basis van tags aan te passen, of omgekeerd.

Mp3tag is een erg flexibele tagger die ook batchoperaties aankan.

5 Reactie(s) op: 15 vervelende taken automatiseren op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 november 2014 10:06 Anoniem
  Omslachtig, meer voor het midden- en klein bedrijf.
  Met een eenvoudig popup-herinneringsprogramma gaan die paar dingen die je moet doen of moet onthouden (backup, opschonen) veel gemakkelijker.
  En veel van die programmas's regelen dat al zelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 11:36 Anoniem
  @ de Gast hieronder: Heb je wel gezien dat het 4 pagina's vol met tips zijn? Misschien vind je niet alles even top, maar Rename Master, Duplicate Cleaner en vooral Mp3Tag schoppen toch behoorlijk kont als je het mij vraagt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2014 16:24 Anoniem
  RenameMaster en FastStone Photo Resizer bieden functionaliteiten die al jaren beschikbaar zijn in Irfanview.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2014 03:29 Anoniem
  Niet eens zin om verder te lezen, hoop tekst.
  Alle tijd die verspilt word met dit lezen en de boel werkend krijgen is meer dan genoeg om mij te laten denken dat dit nutteloos is voor de meeste mensen.
  Ben al dat automatisme zat mensen zijn al te lui om iets aan te klikken.
  Achja in deze tijd moet alles draadloos en met de stem bestuurbaar zijn en felle nep HD kleurtjes enzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2014 14:48 Anoniem
  Ik dacht dat het ging om automatiseren.. veel programmaatjes gaan nou niet echt over automatiseren.. meer om in batch vorm te draaien. Jammer.
  Ik zag wel een paar interessante ertussen, begrijp me niet verkeerd,… maar echt iets automatiseren zou leuker zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.