15 vervelende taken automatiseren op je pc

Door: ignace-de-groot | 26 november 2014 08:00

Automatiseren
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

09 FastStone Photo Resizer

FastStone Photo Resizer is een gebruiksvriendelijke tool om snel een reeks foto's op dezelfde grootte te krijgen. Je laadt alle foto's in en je geeft je selectie de gewenste afmetingen mee. Je hoeft maar de afmetingen in te geven, aan te geven of je de originele beeldverhouding wilt bewaren en het programma kan aan de slag. Overigens kan Photo Resizer meer dan herschalen. Het kan ook roteren, bijsnijden, het canvas aanpassen, de kleurdiepte wijzigen, optimalisaties doorvoeren, een kader toevoegen en zelfs tekst en een watermerk plaatsen. Je kunt zelfs een ander uitvoerformaat kiezen, waaronder jpg, png, gif, bmp, tif en zelfs pdf.

De naam Photo Resizer laat niet zien wat de talrijke mogelijkheden van de tool zijn.

10 PhotoSift

Wellicht vind je het handig om foto's in een duidelijke mappenstructuur onder te brengen. Daarbij kan PhotoSift je van pas komen. Het komt erop neer dat je door indrukken van een sneltoets foto's naar een specifieke submap doorstuurt. Standaard is het zo dat wanneer je de A-toets indrukt de betreffende foto in de submap \A terechtkomt; druk je de B-toets in, dan belandt die in de submap \B, enz. Het is echter ook mogelijk eigen namen voor de submappen te kiezen. Zo zou de O-toets foto's bijvoorbeeld kunnen laten belanden in de map \Overbelicht. Met andere toetsen (zoals pijltjestoetsen) is het mogelijk sneller door foto's te bladeren, foto's te roteren enzovoort.

Met één toetsaanslag verhuis je foto's naar de juiste map.

11 Format Factory

Format Factory is een prima tool voor wie verschillende mediabestanden tegelijk wil omzetten naar een ander bestandsformaat, ongeacht of dat video's, foto's of muziekbestanden zijn. De bediening is erg gebruiksvriendelijk, maar dat neemt niet weg dat gevorderde gebruikers tot in de details allerlei uitvoeropties kunnen instellen. Format Factory is bovendien erg flexibel naar het aantal ondersteunde formaten toe. Een 'geavanceerd' menu voorziet tevens in bewerkingen als het samenvoegen van video en audio, het muxen en het wijzigen van bestandsnamen. Als je dat zo instelt, sluit het programma na gedane arbeid je pc ook netjes af. Tijdens de installatie is het wel even opletten dat je niet ongewild extra software mee-installeert.

Format Factory is een heuse 'conversiefabriek'.

12 TextCrawler

Tekstverwerkers als Word bevatten vaak al functies om tekst op te zoeken en te vervangen. Maar wat als je bepaalde woorden in een hele reeks tekstbestanden tegelijk wilt vervangen? Dan kun je TextCrawler inzetten. Dit programma kan met alle typen tekstbestanden overweg. Je duidt eerst de map met tekstbestanden aan en vult zowel de te vervangen tekst als de vervangtekst in. Je bepaalt daarbij zelf of de zoektocht hoofdlettergevoelig moet zijn en of het om woorddelen dan wel om complete woorden gaat. Een ingebouwde batch-editor kan bovendien verschillende zoekopdrachten combineren om die dan in één keer op je bestandenselectie toe te passen.

TextCrawler: supersnelle tekstopzoekingen en meervoudige vervangingen.

5 Reactie(s) op: 15 vervelende taken automatiseren op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 november 2014 10:06 Anoniem
  Omslachtig, meer voor het midden- en klein bedrijf.
  Met een eenvoudig popup-herinneringsprogramma gaan die paar dingen die je moet doen of moet onthouden (backup, opschonen) veel gemakkelijker.
  En veel van die programmas's regelen dat al zelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 11:36 Anoniem
  @ de Gast hieronder: Heb je wel gezien dat het 4 pagina's vol met tips zijn? Misschien vind je niet alles even top, maar Rename Master, Duplicate Cleaner en vooral Mp3Tag schoppen toch behoorlijk kont als je het mij vraagt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2014 16:24 Anoniem
  RenameMaster en FastStone Photo Resizer bieden functionaliteiten die al jaren beschikbaar zijn in Irfanview.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2014 03:29 Anoniem
  Niet eens zin om verder te lezen, hoop tekst.
  Alle tijd die verspilt word met dit lezen en de boel werkend krijgen is meer dan genoeg om mij te laten denken dat dit nutteloos is voor de meeste mensen.
  Ben al dat automatisme zat mensen zijn al te lui om iets aan te klikken.
  Achja in deze tijd moet alles draadloos en met de stem bestuurbaar zijn en felle nep HD kleurtjes enzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2014 14:48 Anoniem
  Ik dacht dat het ging om automatiseren.. veel programmaatjes gaan nou niet echt over automatiseren.. meer om in batch vorm te draaien. Jammer.
  Ik zag wel een paar interessante ertussen, begrijp me niet verkeerd,… maar echt iets automatiseren zou leuker zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.