15 tips om te sporten met je smartphone

Door: richard-veenstra | 14 april 2020 17:18

Apps & Software

Sporten, voor de één een must, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Toch is het algemeen bekend dat het goed voor je is om regelmatig te bewegen. Je smartphone kan je hierbij helpen. We gaan niet in op specifieke apps, maar geven we je wel handige tips zodat je je smartphone en bijbehorende apps efficiënter in kunt zetten bij het sporten.

01 Zet doelen in Android

Of je nu een iPhone hebt of een Android-toestel gebruikt, beide systemen hebben standaard een gezondheids-app. In Android heet dit Google Fit, het meet niet alleen je stappen, maar laat ook zien hoeveel beweegminuten en hartpunten je hebt behaald per dag. Hartpunten krijg je zodra je iets sneller loopt, dubbele hartpunten krijg je als je gaat hardlopen of een andere intensieve activiteit doet. Je kunt zelf aanpassen wat je doelen zijn en hiermee jezelf dwingen om elke dag nét even iets verder te lopen, fietsen of aan een andere vorm van bewegen te doen.

Met Google Fit beschik je in Android over je eigen persoonlijke assistent.

02 Doelen met de Apple Watch

Op de iPhone vind je de app Gezondheid, hier kun je heel veel dingen inzien. Bekijk hoe ver je welke dag hebt gelopen of gerend. Heb je een Apple Watch om je pols zitten, dan kun je ook inzien hoe hoog je hartslag is of wanneer je te veel stress ervaart. Ook kun je met de Apple Watch vanuit de Activiteit-app bewegingsdoelen stellen. Op je smartwatch of in de app op je iPhone zie je vervolgens of je die dag je doelen behaalt. Uiteraard hou je je trainingen bij op de Apple Watch en kun je daar je complete activiteitgeschiedenis inzien.

Met een Apple Watch stel je gemakkelijk doelen in.

03 Mindful met Google Fit

Misschien gebruik je niet altijd je smartphone of wil je bijvoorbeeld je mindfulness-sessies ook in Google Fit kunnen importeren. Kijk dan of de app die je voor je work-out of sessie gebruikt ondersteuning biedt voor Google Fit. Is dit het geval, ga dan in de app naar de instellingen. Zo ga je in Headspace bijvoorbeeld naar je profiel om de app aan Google Fit te koppelen waarna je de Headspace-sessies vanaf dat moment ook in de Fit-app op je Android-smartphone terugziet. iOS-apps bieden veelal dezelfde functionaliteit wat betreft synchronisatie met de app Gezondheid.

04 Fietsen met je smartphone

Je smartphone kun je ook prima gebruiken om je fietsactiviteit bij te houden. Wil je meer weten dan hoe snel je gaat en hoeveel kilometer je hebt afgelegd, dan kun je een zogenaamde power meter op je trapper aanbrengen. Deze communiceert per bluetooth met je smartphone om je data over je cadans, je versnelling en snelheid direct op je smartphone te verstrekken. Power meters zijn er in verschillende prijscategorieën, maar voor een professionele power meter leg je al snel een paar honderd euro neer.

Een power meter is niet goedkoop, maar wel handig als je inzicht wilt krijgen in je fietsprestaties.

05 Koop een fietshouder

Houd je je fietsprestaties bij met je smartphone, dan wil je natuurlijk niet dat deze nat wordt als je smartphone niet waterdicht is. Je kunt de smartphone natuurlijk gewoon in je jaszak stoppen, maar slimmer is het om een fietshouder te kopen, zodat je ook tijdens je rit alle relevante informatie kunt zien. Houd er rekening mee dat sommige fietshouders alleen voor bepaalde type smartphones geschikt zijn. En let er vooral op dat het volledig waterdicht is, heeft de houder een waarde van IPX6 dan betekent dat dat je je smartphone ook in een flinke regenbui prima kunt gebruiken.

Deze fietshouder is voor allerlei soorten smartphones geschikt, maar biedt natuurlijk geen bescherming tegen nattigheid.

06 Let op je calorieën

Je kunt je smartphone niet alleen gebruiken tijdens het sporten, maar ook als je wat beter op je voeding wilt letten. De app CalorieënTeller van MyFitnessPal is één van de handigste. Elk voedingsmiddel dat je naar binnen werkt, geef je op in de app. Uiteraard kan dit handmatig, maar ook via de camera door de barcode van het product in te scannen. De database heeft miljoenen items en weet van alle producten het aantal calorieën. Aan het einde van de dag zie je precies wat je aan calorieën hebt binnengekregen. De app is beschikbaar voor Android en iOS, in de App Store heet het overigens gewoon MyFitnessPal.

Houd bij wat je gedurende een dag eet in een app als die van MyFitnessPal.

07 Sporten met muziek

Ben je ook zo’n type dat alleen met muziek kan hardlopen of sporten? Investeer dan in een set goede oordopjes. Uiteraard is het slim om een draadloze koptelefoon te kopen, want dan zit er tijdens het sporten geen kabel in de weg. De standaard oordopjes die bij je smartphone worden geleverd, zijn waarschijnlijk niet zo handig, je kunt beter speciale oortjes hebben die je met een beugel over je oor kunt hangen. Zorg dat de oordopjes waterbestendig zijn en dat ze niet uitvallen tijdens intensieve beweging.

Deze oordopjes van Senso zijn draadloos, hebben een beugel voor over je oor en zijn waterbestendig. Perfect voor het sporten dus!

08 Verberg je smartphone

Neem jij bij het sporten de nodige attributen met je mee, dan kom je al snel uit bij een lichtgewicht rugzak. Er bestaan echter ook handige banden die je om je broek kunt binden en waar je je smartphone, portemonnee, sleutels en id-kaart in kunt doen. Je stopt alles achter het gaasje van de band en draait de band vervolgens om zodat de binnenkant aan de buitenkant komt te zitten. De FlipBelt kost een paar tientjes en kan heel wat dingen herbergen.

Doe de FlipBelt om als je bijvoorbeeld een stuk gaat hardlopen. Veel handiger dan een rugzak.

09 Yoga op je tv

Beoefen je yoga of fitness met behulp van een app, dan weet je vast hoe lastig het soms is om alles goed te kunnen volgen op dat kleine schermpje. Veel slimme televisies hebben tegenwoordig Chromecast-functionaliteit ingebouwd. Heeft je tv dit niet, dan koop je voor een paar tientjes een Chromecast. Vanaf je Android-smartphone stream je heel eenvoudig de inhoud van de app naar je televisie. Ook vanaf een iPhone kun je streamen naar een Chromecast met de app Google Home. Uiteraard kun je ook inhoud streamen vanaf een iPhone naar een Apple TV.

10 Van 0 naar 10

Wil je fitter worden, maar weet je niet hoe? Denk dan eens aan een speciaal trainingsprogramma voor een 5- of 10-kilometer-run. Er zijn enorm veel ren-apps die een programma aanbieden, maar de app 10K Trainer van C25K (Couch to 10K Running Trainer, Android) is een van de handigste. In veertien weken word je klaargestoomd om de volledige tien kilometer te kunnen rennen. Er is ook een versie beschikbaar om je voor te bereiden op het rennen van vijf kilometer, hier doe je acht weken over.

Beginnen met hardlopen? Een trainings-app als 10K Trainer helpt je het rustig op te bouwen.

11 Meldingen weergeven

Als je van nature geen sportief persoon bent, kan het lastig zijn je aan een sportschema te houden. Het kan dan essentieel zijn om de meldingen van een sport-app aan te zetten. Sommige apps, zoals Seven - 7 Minute Workout geven je elke dag op een vast tijdstip een melding dat je even in actie moet komen. Het werkt als een soort snooze-functie van je wekker: zolang je de app niet opent, blijft de app je herinneren aan je work-out. Je kunt zelf kiezen op welk tijdstip je de melding wilt krijgen, kies een tijd die bij jouw ritme past en waarop de kans het kleinst is dat je de melding wegdrukt.

Geef aan wanneer de app je een melding moet sturen voor je dagelijkse beweging.

12 Sociale component benutten

Groepsdruk werkt, zeker met sport. Daarom is het slim om een nieuw trainingsregime niet alleen aan te gaan. Vrijwel alle sport- en bewegingsapps hebben een sociale component waarbij je vrienden kunt uitnodigen om hetzelfde programma te volgen of om je resultaten te delen op sociale netwerken. In Adidas Running (voorheen Runtastic) kun je zelfs rengroepjes aanmaken door op je profiel te tikken en vrienden aan te melden. Je kunt ook lid worden van lokale rengroepen in de stad waar je je bevindt en de strijd aangaan met anderen in jouw stad.

13 Gewicht bijhouden

In Google Fit kun je ook je gewicht bijhouden.

Wist je dat je in Google Fit ook je gewicht kunt tracken? Dit doe je door gewoon elke week handmatig je gewicht in te geven. Je ziet in een tabel het verloop van je gewicht gedurende het jaar en kunt dit vergelijken met de activiteiten die Google Fit heeft geregistreerd. Zo kun je achterhalen of je inspanningen zich ook daadwerkelijk vertalen naar een lager gewicht. In de app kun je ook je hartslag registreren, maar hiervoor heb je wel een geschikt accessoire voor nodig, zoals een smartwatch of een hartslagmeter.

14 Slaap analyseren

Onderdeel van een gezonde leefstijl is ook dat je goed slaapt. Als je een smartwatch of bewegingstracker met je smartphone hebt verbonden, dan kun je ‘s nachts je slaap laten registreren. In combinatie met je hartslag weet de app op je mobiel in wat voor slaapfase je bevindt. Voor zowel iOS als Android heb je daar geen aparte app voor nodig, het zit standaard ingebouwd in de apps Gezondheid en Google Fit. In de app moet je bij de instellingen je tracker of smartwatch koppelen, zodat alle data kunnen worden gesynct met je smartphone.

15 Take a break!

Zit je vaak een hele dag achter je bureau? Dan ben je gebaat bij een app die je om de zoveel tijd laat weten dat je even iets anders moet gaan doen. Deze techniek heet Pomodoro en er zijn een aantal goede apps die een variant op dit systeem bieden, bekende opties zijn PomoDoneApp en Focus To-Do. Standaard zet de app een timer van 25 minuten, je start de timer zodra je begint met werken. Na 25 minuten gaat de timer af en moet je een break van vijf minuten nemen, daarna gaan automatisch de volgende 25 minuten in.

Installeer een Pomodoro-app om er elke 25 minuten even aan herinnerd te worden dat je een break moet nemen.

0 Reactie(s) op: 15 tips om te sporten met je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.