18 tips om altijd foutloos te typen

Door: robbin-ooijevaar | 13 augustus 2015 10:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Tip 05: Eigen woordenlijst

De automatische correctie van woorden en het aangeven van spelfouten kun je in Windows 8.1 voor Internet Explorer in- of uitschakelen via de instellingen van het besturingssysteem. Open Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Pc en apparaten / Typen.

De aangepaste woordenlijst is in Windows 7 en 8.1 te openen via Windows Verkenner. Geef via Windows-toets+R de opdracht %AppData%\Microsoft\Spelling en bevestig met OK. De Nederlandse taal vind je in de map nl-NL. Het bestand heet default.dic en kun je openen en bewerken met kladblok.

Tip 05 De aangepaste woordenlijst van Internet Explorer heet default.dic en is te openen via Windows Verkenner.

Spelling in Firefox

Tip 06: Spellingscontrole

Ook Firefox controleert tijdens het typen of je spelling in orde is en geeft een rode markering als er iets mis lijkt te zijn. Je krijgt suggesties door met de rechtermuisknop op een rood onderstreept woord te klikken. Ook hier heb je de optie om een eigen woordenboek aan te leggen en woorden hieraan toe te voegen.

Tip 06 De basisspellingscontrole van Firefox werkt hetzelfde als in Google Chrome en Internet Explorer.

Tip 07: Opties

In het menu van de rechtermuisknop van de vorige tip kun je de spellingscontrole uitschakelen door het vinkje te verwijderen bij Spellingscontrole controleren. Dit geldt dan alleen voor de tekst die je nu voor je ziet. Als je de spelling globaal wilt aan- of uitschakelen, ga je naar de instellingen van Firefox. Druk op de Alt-toets en ga naar Extra / Opties / Geavanceerd / Algemeen. Hier kun je een vinkje plaatsen of verwijderen bij Mijn spelling controleren tijdens het typen.

Tip 07 Werkt je spellingscontrole niet in Firefox? Controleer de browserinstellingen.

Tip 08: Eigen woordenlijst

De aangepaste woordenlijst van Firefox is via Windows Verkenner te vinden. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+R en open de locatie %AppData%\Mozilla\Firefox\Profiles. In deze map vind je de Firefox-profielmap, die vaak een variërende cryptische naam heeft zoals gdgvd3lg.default. Open deze en zoek hierin het bestand persdict.dat. In dit bestand staan de woorden die je zelf hebt toegevoegd. Je kunt persdict.dat openen en de inhoud bewerken met Kladblok.

Tip 08 De aangepaste woordenlijst van Firefox vind je in het bestand persdict.dat.

4 Reactie(s) op: 18 tips om altijd foutloos te typen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 augustus 2015 12:23 Anoniem
  Ik gebruik al jaren tot grote tevredenheid Fingertips, http://www.getfingertips.com/. Zo te zien min of meer dezelfde functies als PhraseExpress.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 12:32 Anoniem
  Tip 19: let op school eens beter op in de les.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 10:04 Anoniem
  Hoe pas ik het woordenboek in Opera aan? Woorden als jaarrekening en belastingdienst staan daar niet in hun woordenboek…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2015 14:27 Anoniem
  Wil je foutloos spellen, let dan vooral niet op de spellingscontrole in Word. Zeker niet wat betreft woorden die aan elkaar geschreven worden in het Nederlands. De van oorsprong Engelstalige spellingscontrole voegt op allerlei plaatsen spaties in die er helemaal niet horen in onze taal, maar wel in het Engels.
  Een nieuwe ziekte in Nederland: de spatiebalkziekte (en niet spatiebalk ziekte).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.