18 tips om altijd foutloos te typen

Door: robbin-ooijevaar | 13 augustus 2015 10:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Tip 09: Woordenboeken

Firefox is bekend om de vele uitbreidingen zodat je de browser volledig naar je hand kunt zetten. Andere talen vind je op een speciale pagina. Je hebt de keuze uit Woordenboek en Taalpakket. De lijst met ondersteunde talen is zeer compleet en uiteraard staat Nederlands ook in de lijst. Het is aan te raden om het extra woordenboek voor de Nederlandse taal te installeren in Firefox. Deze aangepaste lijst is afkomstig van OpenTaal.

Tip 09 Installeer de extra woordenlijst van OpenTaal in Firefox.

Spelling in Word

Tip 10: Instellingen

Alles wat met geïnstalleerde talen te maken heeft in Word, vind je terug in het menu Bestand / Opties / Taal. De daadwerkelijke instellingen van de spellingscontrole vind je bij Bestand / Opties / Controle. Hier kun je instellen hoe Word moet omgaan met je spellingscontrole en autocorrectie. Dit laatste zijn automatische verbeteringen die tijdens het typen zonder jouw tussenkomst worden doorgevoerd. Zo kun je ervoor zorgen dat prive altijd wordt gecorrigeerd naar privé. Onder de automatische correcties vallen ook de links naar websites en mailadressen (die worden vaak blauw en klikbaar). Als je dit niet mooi vindt in je documenten, schakel deze instelling dan uit in AutoOpmaak en AutoOpmaak tijdens typen bij AutoCorrectie opties.

Tip 10 Bepaal hoe Word moet omgaan met spelling, grammatica en automatische correcties.

Tip 11: Controleren

Word geeft tijdens het typen aan of er mogelijk iets niet in de haak is met je spelling. Met de rechtermuisknop bekijk je suggesties voor een woord. Sommige mensen ervaren de rode onderstrepingen als storend. Bij de instellingen van de controle (zie vorige tip) kun je het vinkje verwijderen bij Spelling controleren tijdens het typen en Grammatica markeren tijdens het typen. Je kunt de spellingscontrole altijd handmatig uitvoeren op een moment dat het je schikt, simpelweg door op F7 te drukken. Het hele document (of een geselecteerde tekst) wordt nagelopen.

Tip 12: Aangepaste lijsten

De aangepaste woordenlijst van Word kun je op meerdere manieren bewerken. Vanuit de tekstverwerker kijk je bij Bestand / Opties / Controle / Aangepaste woordenlijsten. Je kunt meerdere aangepaste woordenlijsten hebben, zelfs per taal. De algemene aangepaste woordenlijst kan verschillende namen hebben, bijvoorbeeld custom.dic of RoamingCustom.dic. Met de knop Woordenlijst bewerken kun je de lijst bekijken, doorzoeken en aanpassingen doen.

Tip 12 Word kan meerdere aangepaste woordenlijsten hebben.

4 Reactie(s) op: 18 tips om altijd foutloos te typen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 augustus 2015 12:23 Anoniem
  Ik gebruik al jaren tot grote tevredenheid Fingertips, http://www.getfingertips.com/. Zo te zien min of meer dezelfde functies als PhraseExpress.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 12:32 Anoniem
  Tip 19: let op school eens beter op in de les.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 10:04 Anoniem
  Hoe pas ik het woordenboek in Opera aan? Woorden als jaarrekening en belastingdienst staan daar niet in hun woordenboek…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2015 14:27 Anoniem
  Wil je foutloos spellen, let dan vooral niet op de spellingscontrole in Word. Zeker niet wat betreft woorden die aan elkaar geschreven worden in het Nederlands. De van oorsprong Engelstalige spellingscontrole voegt op allerlei plaatsen spaties in die er helemaal niet horen in onze taal, maar wel in het Engels.
  Een nieuwe ziekte in Nederland: de spatiebalkziekte (en niet spatiebalk ziekte).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.