18 tips om altijd foutloos te typen

Door: robbin-ooijevaar | 13 augustus 2015 10:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Tip 13: Bestandslocaties

Als je de aangepaste woordenlijst(en) van Word wilt bewerken via kladblok, moet je eerst via de vorige tip kijken welk bestand er gebruikt wordt. Als dit bestand custom.dic heet, kun je het opzoeken en openen. De locatie van custom.dic wordt getoond door bij de vorige tip op het bestand te klikken. De kans is groot wordt bewaard in %AppData%\Microsoft\UProof. Heet het bestand RoamingCustom.dic? Dan vind je het bestand waarschijnlijk in een submap van %AppData%\Microsoft\Office\15.0 (waarbij de 15 ook een ander getal kan zijn afhankelijk van de versie die je gebruikt).

Tip 13 De aangepaste woordenlijst van Word heet custom.dic of RoamingCustom.dic.

Sneller teksten typen

Tip 14: PhraseExpress

Als je veel met teksten bezig bent, mag het programmaatje PhraseExpress niet ontbreken op je computer. Het programma werkt overal in Windows, dus in Word, je browsers of waar je ook bent. De kracht van PhraseExpress zit in de automatische correcties. Dit werkt al goed in Word, maar dankzij PhraseExpress kun je het overal gebruiken. Als je bijvoorbeeld het woordje geinstalleerd typt, kan PhraseExpress dit automatisch voor je aanpassen naar geïnstalleerd.

Tip 14 PhraseExpress werkt overal in Windows en vervangt woorden tijdens het typen.

Tip 15: Direct vervangen

PhraseExpress kan meer dan alleen één woordje vervangen. Je kunt complete tekstmacro's instellen. Dit zorgt er voor dat wanneer je bijvoorbeeld het woordje h01 intypt (een zelfbedachte afkorting voor handtekening), er een handtekening wordt getypt. PhraseExpress kan de correctie automatisch uitvoeren of om een bevestiging vragen. PhraseExpress neemt, als je dat wilt, de automatische correctie-opties van Word over zodat je deze overal in Windows kunt gebruiken.

Tip 15 Laat PhraseExpress een complete handtekening invoegen door een uitgebreide tekstmacro in te stellen.

Tip 16: Zo werkt het

PhraseExpress minimaliseert naar je systeemvak en is automatisch alert. In de instellingen van het programma bepaal je je acties. Klik op New phrase en geef een omschrijving op, bijvoorbeeld één. Bij Phrase content geef je aan welk woord je wilt schrijven. In dit voorbeeld kiezen we voor het woordje één. Bij Autotext geef je aan wanneer je wilt dat PhraseExpress het woordje voor je typt. Je kunt bijvoorbeeld eeen opgeven. Vanaf nu wordt het woordje eeen tijdens het typen automatisch vervangen door één. Voordat de automatische correcte plaatsvindt, toont PhraseExpress een kleine melding. Door op de Tabtoets te drukken bevestig je de automatische aanpassing.

Tip 16 Laat PhraseExpress vereenvoudigt het schrijven van moeilijke woorden en voorkomt terugkerende fouten.

4 Reactie(s) op: 18 tips om altijd foutloos te typen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 augustus 2015 12:23 Anoniem
  Ik gebruik al jaren tot grote tevredenheid Fingertips, http://www.getfingertips.com/. Zo te zien min of meer dezelfde functies als PhraseExpress.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 12:32 Anoniem
  Tip 19: let op school eens beter op in de les.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 10:04 Anoniem
  Hoe pas ik het woordenboek in Opera aan? Woorden als jaarrekening en belastingdienst staan daar niet in hun woordenboek…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2015 14:27 Anoniem
  Wil je foutloos spellen, let dan vooral niet op de spellingscontrole in Word. Zeker niet wat betreft woorden die aan elkaar geschreven worden in het Nederlands. De van oorsprong Engelstalige spellingscontrole voegt op allerlei plaatsen spaties in die er helemaal niet horen in onze taal, maar wel in het Engels.
  Een nieuwe ziekte in Nederland: de spatiebalkziekte (en niet spatiebalk ziekte).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.