19 tips om foto's te bewerken met Picasa

Door: kees-krick | 08 maart 2016 07:24

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Wie heeft er tegenwoordig niet een alsmaar groeiende verzameling foto's? Om foto's zo mooi mogelijk te maken heb je een fotobewerker nodig. Picasa van Google is een zeer laagdrempelig programma waarmee je gratis en voor niks je foto's in een oogwenk opknapt.

01 Rechtop zetten

Een camera of smartphone kun je op meerdere manieren vasthouden. Toch staat het beeld altijd netjes rechtovereind als je de foto's op je pc bekijkt, je camera 'voelt' hoe je hem houdt. Alhoewel, soms gaat het toch mis. Dan ligt een foto op z'n kant of staat hij zelfs ondersteboven. Corrigeren in Picasa is gelukkig eenvoudig. Klik met rechts op de foto en kies Rechtsom draaien of Linksom draaien. Is bij meerdere foto's hetzelfde fout gegaan? Selecteer ze dan in het miniaturenoverzicht zodat ze allemaal tegelijk geroteerd worden en je het niet per stuk hoeft te doen. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

02 Bijsnijden

Om een foto te bewerken, dubbelklik je erop in het miniaturenoverzicht, of je selecteert hem met de cursortoetsen en drukt op Enter. Je krijgt dan enkele tabbladen vol handige en leuke bewerkingen te zien. Op het eerste tabblad met de gereedschapssleutel vind je diverse veelgebruikte bewerkingen. Zo kun je een foto Bijsnijden. Zet de afmeting op Handm (handmatig), klik in de foto en sleep met de muis om het gedeelte te selecteren dat je wilt houden. Het selectiekader dat je zo maakt, kun je vervolgens vrij over de foto bewegen en nog aanpassen.

03 Standaard beeldverhouding

Zet je het gereedschap Bijsnijden op handmatig, dan bepaal je zelf welke verhouding de uiteindelijke foto krijgt. Je wijkt dan al snel af van de standaardformaten die foto's hebben. Foto's van smartphones, tablets en compactcamera's hebben namelijk nagenoeg altijd een verhouding van 4 staat tot 3 en die van spiegelreflexcamera's 3 staat tot 2. Op zich is dat niet erg, behalve wanneer je foto's schermvullend wilt zien of ze op fotopapier moeten passen. In dat geval kun je beter de gewenste beeldverhouding opgeven in Picasa. Bijvoorbeeld 16:9: HDTV of 4:3: Standaardscherm. Maak je nu een selectie, dan krijgt het kader vanzelf de juiste verhouding.

04 Scheve foto's rechtzetten

Vaak houden we - zonder er erg in te hebben - de camera of telefoon een beetje schuin, zodat we een scheve foto krijgen. Soms valt dat niet eens op, maar als er rechte lijnen of een horizon in de foto te zien zijn, staat het toch niet zo mooi. Gelukkig kent Picasa de functie Recht maken. Via een schuifregelaar draai je de foto de ene of de andere kant op, zodat je hem perfect recht kunt zetten. Om dat makkelijker te maken, toont het programma een raster. Zo kun je een muur, vloer of de horizon nog beter uitlijnen.

05 Rode ogen verhelpen

Je kent het wel: maak je een prachtige portretfoto, wordt hij ontsierd door lelijke rode ogen. Jammer. Je zou hem bijna weggooien, maar doe dat maar niet. Die rode ogen worden veroorzaakt door de flitser en je kunt het effect gelukkig eenvoudig verhelpen met Picasa. Kies Rode ogen en sleep met ingedrukte linkermuisknop over elk oog. Er verschijnt een kader omheen en zodra je de muisknop loslaat, wordt het rood uit de ogen weggehaald. Als je geluk hebt, herkent Picasa de ogen zelfs helemaal zelf en wordt de foto hersteld zonder dat je de ogen met de muis hoeft te markeren.

Bewerkingen terugdraaien

Met Picasa kun je meerdere bewerkingen op een foto aanbrengen. Maar wat nu als je toch niet tevreden bent over het resultaat? Dan draai je één, een paar, of desnoods alle wijzigingen gewoon weer terug. Daar is een speciale knop voor aanwezig op de tabbladen waar je de bewerkingen vindt. Je draait bewerkingen altijd in omgekeerde volgorde terug en welke er nu aan de beurt is, staat netjes op de knop vermeld. Bijvoorbeeld Ongedaan maken Rode ogen. Wil je direct terug naar het origineel, klik dan met rechts op de foto en kies Alle bewerkingen ongedaan maken.

4 Reactie(s) op: 19 tips om foto's te bewerken met Picasa

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 maart 2016 08:19 Anoniem
  http://tweakers.net/nieuws/108223/google-stopt-met-picasa-en-gaat-door-met-photos.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2016 08:29 Anoniem
  Leuk al die tips maar Picasa houd er binnenkort helaas mee op!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2016 16:06 Anoniem
  Bij Picassa doen wij dus niets !
  Dat stome potenkijker mee kijken kan …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2016 09:41 Anoniem
  Picasa stopt bij google
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.