19 tips om Windows volledig naar je hand te zetten

Door: mark-swarts | 11 november 2013 10:47

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De een zweert bij XP, terwijl de trendsetter zich al helemaal heeft verdiept in de touchwereld van Windows 8. Elk systeem is te personaliseren en aan te passen op verschillende manieren, die niet te vinden zijn in het configuratiescherm. Daarom: 19 handige tips om Windows sneller en beter te maken!

Tip 01: Back-up!

In de komende tips veranderen we bepaalde aspecten van het Windows-systeem om tot een bepaald doel te komen. Zo veranderen we een aantal registersleutels, installeren we software en passen we zaken aan, die op een onbekend terrein liggen. Maak daarom altijd, ongeacht Windows-versie, een back-up van de computer. Het ideaalplaatje is om een extra partitie of harde schijf te hebben, om daarop Windows te installeren. Zo houd je het systeem en de persoonlijke bestanden gescheiden.

Zorg daarnaast voor een externe opslaglocatie, zoals een harde schijf, usb-stick of online clouddienst. Via de ingebouwde back-upoplossing van Windows of back-upsoftware van een derde partij zijn vervolgens belangrijke gegevens dubbel op te slaan. Het register sla je op door naar Uitvoeren (Windows-toets+R) te gaan, Regedit te typen en in het register naar Bestand / Exporteren te gaan. Kies een naam en sla het bestand op met het .reg-formaat op een veilige locatie. Via Bestand / Importeren zijn de opgeslagen sleutels weer in te laden.

Het register is eenvoudig te back-uppen.

Tip 02: Sluit snel apps

In Windows 8 kan het in het nieuwe startscherm nogal een probleem zijn om apps snel te sluiten. Om een app af te sluiten, moet je de applicatie met de muis naar beneden slepen, waarna de app afgesloten wordt. Het kruisje rechtsboven is er helaas niet meer. Dat kan dus sneller: letterlijk.

Ga naar het register via Windows-toets+R en typ regedit. Navigeer naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\Switcher. Maak hier twee nieuwe DWORD-waarden aan (rechtsklik in het venster en kies Nieuw / DWORD-waarde) genaamd MouseCloseThreshold en TouchCloseThreshold. Dubbelklik op beide en kies als waarde bijvoorbeeld 1000. Hiermee wordt bepaald hoe ver de muis het scherm naar beneden moet slepen om de app te sluiten. Herstart de computer om te merken dat je de bovenkant nu bijna kunt aanklikken om de app af te sluiten. Je kunt met de waarde spelen tot de minimale waarde 1. Als je de waarde op 0 zet, valt de app niet meer te sluiten via de sleepbeweging.

Met een hoge waarde is een app razendsnel te sluiten.

Tip 03: Datalimiet instellen

Als je een internetverbinding gebruikt waarbij het dataverbruik in de kosten kan lopen, bijvoorbeeld bij een draagbare hotspot, dan kan het lonen om in Windows 8 een limiet in te stellen voor internetdata. Ga naar de Charms-balk door de muis naar de rechterbovenhoek te bewegen en kies Instellingen (het radartje). Klik op Netwerk en rechtsklik op de draadloze netwerkverbinding waarmee je bent verbonden. Klik dan op Als verbinding met datalimiet instellen. Windows geeft daarna een melding met daarin softwarenamen die je beter kunt afsluiten, om datavervoer af te stoppen. Met de optie Geschat dataverbruik weergeven zie je zelfs het aantal MB of GB oplopen.

Ook Windows kan een datalimiet aan uw draadloze verbinding hangen.

Tip 04: Windows Update-bericht

Het is even wennen in Windows 8: opeens is het systeem updates aan het installeren, zonder dat je hier een melding over kreeg. Het wolkje met daarin het bericht 'Updates zijn beschikbaar' is echter eenvoudig terug te krijgen in de systeembalk. Daarvoor installeren we de Windows Update Notification Tool, te downloaden van Wunotify. Klik op WUNotify.exe en de bijna 1 MB wordt gedownload.

Na een korte installatie krijg je al direct een bericht met daarin de status van Windows Update. In de toekomst verschijnt rechtsonder in de systeembalk een wolkje met veranderingen aan downloads en installaties van Windows Update. Krijg je bij de installatie de error MSVCR110.dll is niet aanwezig? Download en installeer dan Visual C++ via dezelfde website, wat een gratis software-ontwikkelaarsomgeving is van Microsoft. Hiermee werkt de software naar behoren.

Krijg met de Windows Update Notification Tool weer meldingen wanneer er een update van Windows klaarstaat.

Tip 05: Het de-installeren van apps

Software verwijderen van een Windows-computer gaat eenvoudig via het configuratiescherm. Maar hoe zit het met Windows 8-apps in het nieuwe startscherm? Deze zijn te verwijderen via de rechtermuisknop, maar dat is een tijdrovende klus, zeker wanneer niet alle iconen op het scherm staan en je moet zoeken. Met het programma Windows App Boss haal je het Programma Verwijderen-scherm naar Windows 8. Surf naar WindowsAppBoss en klik rechts in beeld op Download. Installatie is niet nodig, App Boss is direct te starten. Je ziet nu een lijst van alle geïnstalleerde apps. Klik op een titel en kies Uninstall voor het verwijderen van de app. Let op: je krijgt geen waarschuwing, de app is direct van jouw computer verwijderd. Via de knop Install zijn zelfs apps te installeren, die niet verkrijgbaar zijn via de officiële Windows Store. Denk daarbij aan apps die wegens beperkingen niet in Nederland verkrijgbaar zijn, maar wel in Amerika of Engeland.

Met het programma Windows App Boss ben je de baas over jouw geïnstalleerde apps.

Tip 06: Weg met het startscherm

Als Windows 8 opstart, verschijnt een mooi opstartscherm met daarop de klok, de hoeveelheid e-mails en de netwerkstatus. Vervolgens zie je jouw profiel en kun je inloggen. Het opstarten kan veel sneller door dit 'lock screen' te negeren. Ga wederom naar het register. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows. Rechtsklik op de sleutelmap Windows en kies Nieuw / Sleutel. Geef de sleutel de naam Personalization. Rechtsklik nu in het rechterscherm op een wit gedeelte en kies Nieuw / DWORD-waarde. Geef deze waarde de naam NoLockScreen. Dubbelklik op de waarde en geef het de waarde 1 mee en sla op met OK. Door deze waarde te veranderen in 0 activeer je het scherm weer.

Voeg een sleutel en waarde toe en het startscherm is weg

8 Reactie(s) op: 19 tips om Windows volledig naar je hand te zetten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 november 2013 09:17 Anoniem
  Je moet - als Schrijver van een Magazine - wel vertellen; voordat een Dummy Gebruiker het Register in stuurd, en die gaat Windows Hacken:
  Dat als je een DWORD-waarde maakt, of het een Decimale of Hexa-Waarde moet hebben, erg slordig dit!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 09:45 Anoniem
  Overigens zegt mij dit commentaar als een echte Dummy Gebruiker ook niets. Sorry!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 10:33 Anoniem
  Weer een fout ontdekt, er staat:
  "Rechtsklik op Shell en kies Nieuw / Sleutel. Geef deze de naam runas. Dubbelklik op Default en geef het de naam Defragmenteren. Dit is de naam die verschijnt in het rechtermuisknopmenu. Rechtsklik nu op runas en maak een nieuwe sleutel aan, nu met de naam command"

  Die sleutel bestaat al, en heeft een belangrijke functie! Die moet de gebruiker niet gaan overschrijven - met jou verhaal overschrijft hij die!

  Het zou moeten zijn:
  "Rechtsklik op Shell en kies Nieuw / Sleutel.
  Geef deze de naam:
  Snel Defragmenteren.
  "Rechtsklik op Snel Defragmenteren en kies Nieuw / Sleutel.
  Geef deze de naam:
  command
  Ga naar de Map/Folder command en Dubbelklik daar in op de Sleutel:
  Default en geef de Waarde van deze Sleuten op als een pad naar het commando:
  %SystemRoot%\system32\defrag %1 -v
  Druk op OK om dit op te slaan en af te sluiten.
  Dit is het commando die verschijnt in het rechtermuisknopmenu.
  Rechtsklik nu op 'Snel Defragmenteren' in het rechtermuisknopmenu en Defragmenteer je Harde schijf, als je die dan met de Muis-Cursor selecteerd.

  Heel erg slordig dit soort ernstige fouten!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 11:04 Anoniem
  Extra:
  Uit deze optie in het Rechtermuis-knop Snel-Menu,
  komt bij Windows Vista/Seven/8/8.1 wel een foutmelding naar voren:
  "You Have Insufficient rights." error.
  UAC moet dan wel 'Uit' staan, want anders heb je niet genoeg rechten, ook al zit je in de Admin-groep.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 14:08 Anoniem
  Waarom in vredesnaam Windows 8 gebruiken met al die lastige veranderingen?
  Wat is er mis met W-7?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 15:59 Anoniem
  Graag zag ik aan het begin van het artikel een overzichtje met welke tips ook op W7 van toepassing zijn. Nu moet ik compleet het hele artikel nalezen om erachter te komen dat het meeste voor W8 bedoeld is… Niet erg overzichtelijk van de redactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 11:13 Anoniem
  Zou erg handig geweest zijn als er in de kop aangeduid werd dat het hier om Windows 8 en *alleen* om Windows 8 gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2013 09:31 Anoniem
  Windows 7 bevalt mij prima en het zweet breekt mij uit als mijn broer mij vraagt hem te helpen met zijn nieuwe tegeltjes win 8 laptop. Ik blijf bij mijn vertrouwde desk-en Laptop win 7 en zal de aantrekkelijkste win 8 aanbiedingen mooi aan mij voorbij laten gaan. (Ik geef het nog liever aan een reparatie uit)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.