De beste 20 gratis videobewerkers

Door: kees-krick | 22 april 2022 14:42

How To

Inhoudsopgave

 1. 01 Windows Movie Maker
 2. 02 MoviePlus Starter Edition
 3. 03 VSDC Free Video Editor
 4. 04 LightWorks
 5. 05 Avidemux
 6. 06 Free Video Editor
 7. 07 VideoPad Video Editor
 8. 08 ShotCut
 9. 09 GoPro Studio
 10. 10 Freemake Video Converter
 11. 11 Handbrake
 12. 12 iMovie
 13. 13 Adobe Premiere Clip
 14. 14 Movie Edit Touch
 15. 15 PowerDirector Mobile
 16. 16 Video Toolbox
 17. 17 Magisto
 18. 18 WeVideo
 19. 19 Loopster
 20. 20 YouTube

We filmen steeds vaker op onze smartphone en willen die video's na afloop in een handomdraai bewerken. Wil je video's bewerken maar niet betalen voor Adobe Premiere Pro of Sony Vegas? Hier vind je de beste 20 gratis videobewerkers.

01 Windows Movie Maker

Deze videobewerker van Microsoft is heerlijk eenvoudig te gebruiken, terwijl het toch alle functionaliteit aan boord heeft die je nodig hebt om mooie filmmontages te maken. Je laadt enkele filmbestanden in, geeft per filmpje het begin- en eindpunt aan, laat beelden mooi in elkaar overvloeien, voegt hier en daar animaties en effecten toe, zet dit alles in de gewenste volgorde en laat het eindresultaat door het programma genereren. Je kunt ook muziek of geluiden toevoegen en foto's in je montage verwerken. Een film direct uploaden naar online diensten als YouTube en Vimeo? Ja, dat kan ook.

Windows Movie Maker is niet meer beschikbaar als download. Mocht je nog ergens een versie hebben draaien dan kun je die gebruiken. De Windows 10-applicatie Foto's is het nieuwe bijgeleverde programma voor videobewerking van Microsoft, maar dit onderdeel is voor nogal wat mensen een geheim gebleven. Met de app rijg je als vanouds meerdere videoclips aan elkaar, terwijl je de beelden versiert met duidelijke titels, originele animaties en fraaie filters. Inmiddels is de videobewerkingsfunctie uitgebreid met interessante gereedschappen. In een ander artikel gaan we uitgebreid aan de slag met de ingebakken videobewerker van Windows 10.

02 MoviePlus Starter Edition

MoviePlus Starter Edition is een behoorlijk krachtige videobewerker. Leuk is dat je een zogenaamde picture-in-picture kunt maken, waarmee je feitelijk twee filmpjes tegelijk bekijkt. Bijvoorbeeld om een scéne gelijktijdig vanuit twee standpunten te tonen. Handig voor wie met meerdere actioncams werkt, of als je ook filmpjes van vrienden meeneemt in de montage. Om te kunnen downloaden moet je een e-mailadres achterlaten waarna je een licentiecode ontvangt. Let even op dat je geen ongewenste programma's mee installeert. Het programma herkent niet heel veel bestandsformaten, tenzij je er een codecpakket bij koopt. Gelukkig kun je filmpjes gratis omzetten met de programma's uit tips 10 en 11.

03 VSDC Free Video Editor

Niet de makkelijkste videobewerker, maar wel eentje met enorm veel mogelijkheden, waardoor je er niet snel mee uitgespeeld raakt. Zo zitten er diverse gereedschappen in waarmee je de beeldkwaliteit op smaak brengt en je kunt allerlei grafische elementen zoals rechthoeken en lijnen maar ook tekst toevoegen. Ook zitten er mooie effecten en overgangen in en is een picture-in-picture mogelijk. Dit is een soort Windows Movie Maker, maar dan uitgebreider en een tikkeltje ingewikkelder. Let tijdens installeren goed op dat je geen extra software installeert.

VSDC Free Video Editor kan veel maar is niet echt laagdrempelig.

04 LightWorks

Dat deze videobewerker gebruikt is voor echte Hollywood-producties, schept meteen vertrouwen. Het programma is dan ook enorm uitgebreid en maakt een professionele indruk. Je kunt zelfs met meerdere mensen tegelijk aan je film werken. Het is wel precisiegereedschap waar je even rustig voor moet gaan zitten en dit is zeker geen programma voor beginners. Neem dus rustig de tijd om je goed in de materie te verdiepen. De gratis versie kan wel minder dan de commerciële versie. Zo is het aantal formaten waarin je films kunt bewaren beperkt. Je moet een account aanmaken om het programma aan de praat te krijgen.

LightWorks is een videobewerker waarin je misschien wel je eigen Hollywood-producties maakt.

05 Avidemux

Een kleine maar prettige opensource-videobewerker waarmee je filmpjes bijsnijdt of opdeelt in kleinere fragmenten. Het mooie is dat ze bij het opslaan niet opnieuw gecodeerd worden. Daardoor heb je totaal geen kwaliteitsverlies. Je kunt ook een aantal bewerkingen uitvoeren, zoals een uitsnede maken, roteren, verscherpen, ruis reduceren en zaken als belichting en kleuren bijstellen. In dat geval pas je het beeldmateriaal aan en is coderen uiteraard wel nodig.

06 Free Video Editor

Met dit programma kun je ongewenste delen uit een filmpje knippen, waarna je de nieuwe film opslaat zonder dat het opnieuw gecodeerd wordt. Je behoudt hiermee niet alleen de originele beeldkwaliteit, het opslaan gaat ook nog eens razendsnel. Je mag gerust stukjes uit het midden van de film wegknippen en bent dus niet beperkt tot alleen het begin of einde. Omzetten naar een ander formaat kan met dit programma ook. Voorheen heette dit programma Free Video Dub. Let ook nu weer op onnodige extra software tijdens de installatie.

07 VideoPad Video Editor

VideoPad is een krachtige videobewerker die met veel filmformaten kan omgaan, zowel wat betreft het inladen van bronmateriaal als het opslaan van het eindresultaat. Je hebt wel even de tijd nodig om je weg te vinden in dit programma, want er is enorm veel mogelijk. Je verdwaalt makkelijk tussen alle menuopties, tabbladen en pictogrammen. Toch went het best snel en maak je er binnen de kortste keren de mooiste films mee. Je kunt talloze filters en overgangen aanbrengen en wat betreft bewerkingen kun je zaken als belichting en kleuren haarfijn verbeteren.

Tips

Leuk al deze programma's, die bij elkaar honderden manieren bieden om je video's te bewerken, maar waar moet je beginnen als je eenmaal een tool gevonden hebt? In dit artikel gaan we wat uitgebreider in op de mogelijkheden van de populairste apps. Haal bepaalde fragmenten eruit, voorzie je video’s van een tekstboodschap of ondertiteling of pas er filters of effecten op toe.

08 ShotCut

Dit opensource-programma is beschikbaar voor meerdere platformen, waaronder uiteraard Windows. ShotCut is eenvoudig te gebruiken, terwijl het toch enorm veel functionaliteit aan boord heeft. Je kunt er het beeldmateriaal mee verbeteren, digitale beeldstabilisatie toepassen om trillerige filmpjes rustiger te maken en het programma ondersteunt nagenoeg alle filmformaten die je maar tegenkomt. Ook bij het opslaan van de eindfilm zijn er veel knopjes waar je aan kunt draaien, zodat je voor elk apparaat of medium films kunt genereren.

ShortCut heeft zeer uitgebreide mogelijkheden en een professioneel uiterlijk.

09 GoPro Studio

Steeds meer filmpjes worden tegenwoordig met een actioncam gedraaid. Met GoPro Studio kun je deze filmpjes op maat snijden, roteren of spiegelen en vervolgens bewerken. Maar ook als jij je films met een gewone camera of een smartphone schiet, kun je ze gewoon met dit programma bewerken. Je laadt enkele filmpjes in en daarna maak je een keuze uit de meegeleverde sjablonen of begin je vanaf scratch. Vervolgens plaats je de filmpjes in de gewenste volgorde op de tijdlijn en heb je de beschikking over uitgebreide bewerkingsmogelijkheden.

10 Freemake Video Converter

Niet ieder programma kan overweg met elk videoformaat. Heb jij al een paar mooie films gemonteerd, dan kun je bovendien met allerlei apparaten en videowebsites te maken krijgen die een bepaald filmformaat of een specifieke resolutie verwachten. In plaats van steeds een nieuwe film te genereren, wat nogal tijdrovend is, kun je een bestaand exemplaar dan snel even omzetten.

Snel een filmpje omzetten naar het gewenste formaat? Makkelijk met Freemake.

Dit programma herkent bijzonder veel filmformaten en je kunt direct uitkiezen voor welk apparaat of welke website je de film geschikt wilt maken. Let wel op dat er tijdens installeren geen ongewenste software meekomt.

11 Handbrake

Waar Freemake Video Converter weinig handmatige instellingen kent en het vooral van de kant-en-klare omzettingen moet hebben, kun je met Handbrake lekker zelf alle knoppen en regelaars bedienen. Dat maakt het programma wel wat lastiger te doorgronden. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal profielen aanwezig om snel een film om te zetten voor je tablet of smartphone. Zo'n profiel kun je ook als startpunt gebruiken, waarna je naar hartenlust allerlei instellingen aanpast. Ook erg handig: Handbrake kan grote aantallen films als batch converteren.

12 iMovie

Sinds enkele jaren krijg je de videobewerker iMovie gratis als je een iPhone of iPad koopt. Dat is goed nieuws, wat deze app is zeer uitgebreid, zodat je de fraaiste films kunt monteren en bewerken. Je kiest wat filmpjes uit, zet ze op volgorde op de tijdlijn, bepaalt per exemplaar het begin- en eindpunt en voegt eventueel een hip filter toe. Je mag een film ook in kortere fragmenten knippen, dupliceren en de afspeelsnelheid aanpassen. Zeer veel mogelijkheden dus en dat gewoon op je mobiele apparaat van Apple.

iMovie is een zeer uitgebreide videobewerker voor op je iPhone of iPad.

13 Adobe Premiere Clip

Deze app is geschikt voor iPad en iPhone. Je kunt er filmpjes mee monteren en het beeld bewerken, waarna je het resultaat onder andere kunt delen op YouTube of opslaan in de Filmrol. Jouw werk wordt automatisch gesynchroniseerd tussen iPhone en iPad, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je welk apparaat gebruikt om aan je films te werken. Je hebt hier wel een Adobe ID nodig, maar dit account kost je verder niets.

14 Movie Edit Touch

Met deze app van Magix bewerk en monteer je films op een Android-apparaat. Je laadt de filmpjes in, sleept ze in de juiste volgorde, kort ze eventueel in en kiest per filmpje een leuke overgang. Voeg nog even titels toe waar nodig en pas de belichting of het contrast aan. Staan je filmpjes rechtop? Geen probleem, je kunt ze roteren zodat alles in de liggende stand afspeelt. De gratis versie van de app is wat beperkt in mogelijkheden. Veel functionaliteit komt pas vrij na overstapt naar de betaalde premium-versie.

15 PowerDirector Mobile

Deze app heet PowerDirector op Android-apparaten en PowerDirector Mobile op Windows-apparaten. Ingeladen filmpjes krijg je meteen op de tijdlijn te zien. De volgorde bepaal je door de fragmenten te verslepen. Wil je een overgangseffect, dan tik je op het kleine filmstrip-pictogram tussen twee films in. Om een film te splitsen, zoek je eerst de juiste locatie op en tik je op het mes-pictogram. Het begin- en eindpunt van filmpjes is ook in te stellen en je kunt titels en leuke afspeeleffecten toevoegen. Pas zodra je overschakelt naar de volledige versie (circa 5 dollar) is er geen watermerk op gegenereerde films te zien.

Elk filmpje in de tijdlijn kun je een bepaald afspeeleffect geven in PowerDirector.

16 Video Toolbox

De website van Video Toolbox kun je onder andere gebruiken om video's naar een ander formaat om te zetten, ze van een watermerk te voorzien, of om audio, video en ondertiteling uit elkaar te halen. Verder kun je een uitsnede van het beeld maken, films inkorten, of juist filmpjes aan elkaar plakken. De website ziet er wel nogal spartaans uit. Je upload eerst één of meerdere films of wijst online films aan, waarna je de actie selecteert die je wilt uitvoeren. Je krijgt 600 MB opslagruimte voor bronmateriaal en 1400 MB voor bewerkte films.

17 Magisto

Magisto is een online videodienst waarmee je op simpele wijze korte films maakt. Verwacht alleen geen uitgebreide videobewerker, dit gaat puur om het gemak en de eenvoud. Je kiest je video's, selecteert een thema dat je leuk vindt en voegt een passend muziekje toe. Magisto zoekt vervolgens zelf naar een aantal fraaie scenes en monteert dit tot een flitsend filmpje. In plaats van via de website te werken, kun je hier ook een app voor gebruiken op je iOS- of Android-apparaat, of Magisto als programma op je pc installeren.

18 WeVideo

Bij een online videobewerker moet je eerst je films uploaden. Dus hoe korter de films, des te sneller je aan de slag kunt. Nu mag je met de gratis versie van WeVideo sowieso maar vijf minuten per maand aan materiaal publiceren, dus is dat meteen opgelost. Na het aanmelden krijg je een eenvoudige videobewerker met een tijdlijn te zien. Je kunt de filmpjes roteren, spiegel en schalen. Ook zijn diverse effecten mogelijk en kun je muziek toevoegen. Je plaatst je films eventueel rechtstreeks op onder andere Vimeo, YouTube, Twitter, Facebook en Dropbox. Vind je de dienst erg fijn? Er zijn verschillende abonnementen waarmee je meer tijd kunt kopen.

19 Loopster

Bij de online bewerker Loopster krijg je drie gigabyte aan ruimte om je films in op te slaan. Upload je films en je kunt starten met de montage. Je kunt titels, overgangen en audio toevoegen en per filmpje bepalen waar het materiaal start en stopt. Het eindresultaat kun je delen op YouTube of Facebook, maar ook lokaal opslaan. De gratis versie heeft wel een aantal beperkingen. Zo wordt er een watermerk toegevoegd en kun je geen films in HD-kwaliteit genereren.

20 YouTube

Doorgaans bewerk je een video voordat je hem online deelt. Dat neemt niet weg dat het ook mogelijk is om dit pas achteraf te doen. Zo kun je op YouTube altijd nog muziek of een ondertiteling toevoegen. Dit doe je door in te loggen op Youtube Studio en vervolgens Content te selecteren in het linkermenu. Klik op de video die je wilt bewerken en daarna op Editor. Hier kun je zowel ondertitels als muziek toevoegen aan je video's.

Daarnaast kun je de beeldkwaliteit optimaliseren, denk aan belichting, contrast, verzadiging en kleurtemperatuur. Handig is dat je het origineel en de bewerking gelijktijdig ziet tijdens het afspelen. Andere slimme opties zijn het stabiliseren van onrustig beeld, afspelen in slow motion, het versnellen van een te trage timelapse en bijsnijden. Meerdere films combineren en overgangen en titels toevoegen kan ook.

Wil je meer weten over hoe YouTube Studio werkt, dan kun je daarvoor op deze pagina terecht. 

YouTube

5 Reactie(s) op: De beste 20 gratis videobewerkers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 april 2016 18:55 Anoniem
  Movie edit touch: nu 3.99 Euro en ondersteunt geen Windows 7, wel 8.1 en 10.0
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2020 19:39 merlin_thegreat
  Hitfilm Express vergeten?
  Daarmee heb je een video editor waarmee je professioneel materiaal kan afleveren.
  Je kan hem downloaden op https://fxhome.com/hitfilm-express
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2020 19:53 Spardorp
  en jullie eigen artikel over "Davinci Resolve" vergeten: blackmagic-design-davinci-resolve-16-veel-voor-nop
  Deze doet ook goed zijn werk met veel grafische effecten.
  https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/blackmagic-design-davinci-resolve-16-veel-voor-nop/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 september 2021 16:48 Jozefus
  Jullie schrijven over Free Video Editor: "Met dit programma kun je ongewenste delen uit een filmpje knippen, waarna je de nieuwe film opslaat zonder dat het opnieuw gecodeerd wordt. Je behoudt hiermee niet alleen de originele beeldkwaliteit, het opslaan gaat ook nog eens razendsnel." Dit geldt echter alleen voor de Premium-versie, waarvoor je € 19 (per jaar) of € 29 (onbeperkt) moet betalen. Met de gratis versie worden video's altijd opnieuw gecodeerd, wordt er een watermerk in geplaatst en gaat het opslaan vreselijk traag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2022 09:42 LouiseThorpe
  Bedankt voor het delen. U kunt rokkr android proberen, zodat gebruikers kunnen zoeken naar livestreams van tv-kanalen, films, sport en nog veel meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.