20 gratis videobewerkers

Door: Kees Krick | 07 december 2015 08:19

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

We filmen steeds vaker en doen dat met verschillende apparaten. We gebruiken nog steeds een videocamera of fototoestel, maar ook vaak een smartphone, tablet of een compacte actioncam. Om uit al dat ruwe beeldmateriaal leuke films te maken, heb je een degelijke videobewerker nodig.

01 Windows Movie Maker

Deze videobewerker van Microsoft is heerlijk eenvoudig te gebruiken, terwijl het toch alle functionaliteit aan boord heeft die je nodig hebt om mooie filmmontages te maken. Je laadt enkele filmbestanden in, geeft per filmpje het begin- en eindpunt aan, laat beelden mooi in elkaar overvloeien, voegt hier en daar animaties en effecten toe, zet dit alles in de gewenste volgorde en laat het eindresultaat door het programma genereren. Je kunt ook muziek of geluiden toevoegen en foto's in je montage verwerken. Een film direct uploaden naar online diensten als YouTube en Vimeo? Ja, dat kan ook.

Windows Movie Maker is makkelijk in gebruik en heeft toch veel mogelijkheden om films te bewerken en te monteren.

02 MoviePlus Starter Edition

MoviePlus Starter Edition is een behoorlijk krachtige videobewerker. Leuk is dat je een zogenaamde picture-in-picture kunt maken, waarmee je feitelijk twee filmpjes tegelijk bekijkt. Bijvoorbeeld om een scéne gelijktijdig vanuit twee standpunten te tonen. Handig voor wie met meerdere actioncams werkt, of als je ook filmpjes van vrienden meeneemt in de montage. Om te kunnen downloaden moet je een e-mailadres achterlaten waarna je een licentiecode ontvangt. Let even op dat je geen ongewenste programma's mee installeert. Het programma herkent niet heel veel bestandsformaten, tenzij je er een codecpakket bij koopt. Gelukkig kun je filmpjes gratis omzetten met de programma's uit tips 10 en 11.

MoviePlus: een prima videobewerker die picture-in-picture ondersteunt.

03 VSDC Free Video Editor

Niet de makkelijkste videobewerker, maar wel eentje met enorm veel mogelijkheden, waardoor je er niet snel mee uitgespeeld raakt. Zo zitten er diverse gereedschappen in waarmee je de beeldkwaliteit op smaak brengt en je kunt allerlei grafische elementen zoals rechthoeken en lijnen maar ook tekst toevoegen. Ook zitten er mooie effecten en overgangen in en is een picture-in-picture mogelijk. Dit is een soort Windows Movie Maker, maar dan uitgebreider en een tikkeltje ingewikkelder. Let tijdens installeren goed op dat je geen extra software installeert.

DSDC Free Video Editor kan veel maar is niet echt laagdrempelig.

04 LightWorks

Dat deze videobewerker gebruikt is voor echte Hollywood-producties, schept meteen vertrouwen. Het programma is dan ook enorm uitgebreid en maakt een professionele indruk. Je kunt zelfs met meerdere mensen tegelijk aan je film werken. Het is wel precisiegereedschap waar je even rustig voor moet gaan zitten en dit is zeker geen programma voor beginners. Neem dus rustig de tijd om je goed in de materie te verdiepen. De gratis versie kan wel minder dan de commerciële versie. Zo is het aantal formaten waarin je films kunt bewaren beperkt. Je moet een account aanmaken om het programma aan de praat te krijgen.

LightWorks is een videobewerker waarin je misschien wel je eigen Hollywood-producties maakt.

05 Avidemux

Een kleine maar prettige opensource-videobewerker waarmee je filmpjes bijsnijdt of opdeelt in kleinere fragmenten. Het mooie is dat ze bij het opslaan niet opnieuw gecodeerd worden. Daardoor heb je totaal geen kwaliteitsverlies. Je kunt ook een aantal bewerkingen uitvoeren, zoals een uitsnede maken, roteren, verscherpen, ruis reduceren en zaken als belichting en kleuren bijstellen. In dat geval pas je het beeldmateriaal aan en is coderen uiteraard wel nodig.

Films kun je met Avidemux inkorten zonder kwaliteitsverlies.

1 Reactie(s) op: 20 gratis videobewerkers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 april 2016 18:55 Anoniem
  Movie edit touch: nu 3.99 Euro en ondersteunt geen Windows 7, wel 8.1 en 10.0
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.