© PXimport

20 handige browserplug-ins

Geplaatst: 18 oktober 2018 - 02:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Toon van Daele

Bij nagenoeg alle browsers kun je met extensies de werking van de browser naar je hand zetten of de functionaliteit uitbreiden. Van deze 20 handige browserplug-ins rondom privacy, comfort en productiviteit zijn wij fan. Installeer ze niet allemaal tegelijk, dan kunnen ze elkaar in de haren gaan zitten.

Plug-ins vinden

Bitdefender Traffic Light

Bitdefender Traffic Light wil de gebruiker informeren over het veiligheidsniveau van de bezochte pagina’s door middel van een icoon in de knoppenbalk. Die wordt groen voor veilige pagina’s en rood voor potentieel kwaadaardige sites zoals phishing-pagina’s, frauduleuze pagina’s of die met malware. Handig is dat je deze icoontjes ook aantreft in de zoekresultaten van zoekmachines als Google, Bing en DuckDuckGo. En je krijgt ook nog feedback over eventuele trackers op de webpagina, in de vorm van een teller bij het icoontje.

Bitdefender Traffic Light biedt je een extra beveiligingslaag.

© PXimport

Facebook Container

Dat Facebook het helemaal niet nauw neemt met de privacy van (zijn) gebruikers is bekend. Facebook Container tracht je hiertegen te beschermen door gebruik te maken van de ‘container’-functionaliteit die onlangs in Firefox is geïntroduceerd. Als je Facebook (Messenger), Instagram, WhatsApp of links die naar Facebook wijzen opent in Firefox, wordt de pagina in zo’n beveiligde container geopend. Als je Facebook Container installeert, worden al je Facebook cookies gewist en word je bij Facebook uitgelogd. De volgende keer opent Facebook in een container (aangegeven door een blauw pictogram in de adresbalk).

NoScript

NoScript zorgt ervoor dat JavaScript, Java, Flash en andere plug-ins uitgeschakeld worden, behalve op websites die je zelf als ‘bonafide’ hebt aangegeven. Een site toevoegen aan de uitzonderingslijst vergt slechts een muisklik, maar je kunt ook specifieker te werk gaan en bijvoorbeeld alleen media en fonts van een site toelaten.

NoScript biedt tevens bescherming tegen XSS (een fout in de beveiliging van een webapp) en clickjacking (waarbij men de gebruiker via technische middelen probeert te verleiden om een malafide link aan te klikken).

uBlock Origin

uBlock Origin is een rasechte advertentieblokker: alles wat naar reclame ruikt, kan worden geblokkeerd. Via een grote aan/uit-knop geef je aan of je de blokkering wilt in- of uitschakelen voor een bepaalde website. De tool is best flexibel, want je kunt diverse extra filterlijsten importeren met talloze sites waarop een of meer advertentienetwerken reclame hebben geplaatst. Met een muisklik kun je bijvoorbeeld alle grote media-elementen of pop-ups op een website (de)blokkeren.

Je krijgt een mooi overzicht van wat de plug-in al heeft geblokkeerd.

© PXimport

Privacy Badger

Advertentienetwerken bedienen zich van allerlei technieken om gebruikers te bespioneren en te volgen, zoals traceercookies en webbugs. Al deze informatie wordt dan automatisch verzameld om de gebruiker te profileren. Privacy Badger, een plug-in van de Amerikaanse consumenten-beschermingsorganisatie EFF, detecteert zulke trackers en blokkeert ze ook meteen. Je krijgt hiervan een melding en via schuifknoppen kun je een en ander bijsturen (bijvoorbeeld als blijkt dat de blokkade onvermoede problemen geeft). Het is tevens mogelijk bepaalde domeinen op een witte lijst te plaatsen.

Wikiwand

Wikipedia hoeven we je niet meer voor te stellen: een immer groeiende online encyclopedie, samengesteld door de gebruikers zelf. Jammer genoeg wordt alles niet altijd even mooi gepresenteerd. Wikiwand neemt de informatie uit Wikipedia over en maakt die aantrekkelijker door een fraaie lay-out. Wanneer je een Wikipedia-pagina bezoekt nadat je Wikiwand hebt geïnstalleerd, merk je meteen het verschil én wil je niet meer zonder.

Wikipedia, maar dan in een fraaie lay-out!

© PXimport

SearchPreview

SearchPreview voegt in de resultaten van zoekmachines de mogelijkheid toe om miniatuurweergaven van de websites te bekijken, zodat je meteen een beter idee krijgt van de site zonder de link aan te klikken. Als je dat zo instelt, krijg je tevens een populariteitsindicatie te zien bij elk zoekresultaat. Aanvankelijk heette deze tool nog Google Preview, maar intussen worden ook andere zoekmachines ondersteund, waaronder DuckDuckGo, Yahoo en Bing.

Best handig: een miniatuurweergave (en populariteitsindicatie) van de site bij elk zoekresultaat

© PXimport

Momentum

Zou je het wel handig vinden om bij het openen van een nieuw tabblad in je browser door je hoogstpersoonlijke ‘dashboard’ te worden verwelkomd? Dat is precies wat Momentum voor je doet. Op dit dashboard vind je niet alleen een prachtige foto terug, er is ook een eenvoudige taakplanner, een bekend citaat en een paneel waarin je zelf links kunt toevoegen. Je bepaalt zelf welke van deze onderdelen je wel en niet te zien wilt krijgen.

YouTube Video Effects

Fan van YouTube-filmpjes? Dan vind je YouTube Video Effects vast wel leuk. Met deze browserextensie kun je filtereffecten op YouTube-filmpjes loslaten. Er zijn er zo’n 56, van klassiekers als Brighter of Darker tot gimmicks als Water Drops en Hearts. Het is ook mogelijk je eigen effect te creëren door eigenschappen als Contrast, Saturation en Brightness te wijzigen. Vanuit het instellingenvenster kun je nog andere YouTube-tweaks activeren, zoals Enable Adblock en Remove black bars around video.

Sound Enhancement

Biedt YouTube Video Effects je vooral eye-candy, dan hoort Sound Enhancement een streling voor het oor te zijn. Deze extensie voegt namelijk een (eenvoudige) equalizer toe aan online muziekservices als YouTube, Vimeo en Netflix. Via de schuifknoppen versterk of verzwak je de frequentiegebieden van het audiosignaal. Je kunt ook simpelweg een van de voorinstellingen activeren, zoals Bazz, Electonic en Classic.

Geef de streaming muziek je eigen twist met de equalizer.

© PXimport

SmartUp Gestures

Zoals de naam al laat vermoeden zorgt smartUp Gestures ervoor dat je de browser met muisbewegingen kunt besturen. Meteen na de installatie van deze extensie moet je maar eens proberen met ingedrukte rechtermuisknop naar links of rechts te bewegen, of naar boven en vervolgens naar links of rechts. Uiteraard krijg je een overzicht van alle voorgeprogrammeerde bewegingen en het is tevens mogelijk die naar eigen smaak aan te passen.

Session Boss

Zoals een aantal andere browsers, heeft ook Firefox een functie ingebouwd waarmee je sites uit een eerdere surfsessie kunt terughalen. Session Boss voegt daar nog enkele mogelijkheden aan toe. De extensie bewaart je tabbladen standaard elke vijftien minuten, maar je kunt die ook zelf op elk gewenst moment bewaren. Session Boss toont je vervolgens zowel de autoback-upsessies als de sessies die door de gebruiker zijn geïnitieerd. Via allerlei zoek- en sorteeropties vind je snel de gewenste sessie terug.

Websites afgesloten? Session Boss diept ze wel weer voor je op!

© PXimport

Strict Workflow

Gebruik je de browser vaak voor je werk, dan moet je al over aardig wat wilskracht beschikken om je niet te laten afleiden door dat leuke YouTube-filmpje of dat nieuwe Facebook-bericht. Strict Workflow kan je daarbij helpen. Die activeert een zogenoemde Pomodoro-timer en die zorgt ervoor dat je bepaalde (vooraf gedefinieerde maar ook zelf toe te voegen) sites de komende 25 minuten niet meer kunt bezoeken. Daarna wordt de blokkade opgeheven gedurende 5 minuten. Deze periodes zijn naar wens aan te passen.

Noisli

Je mag je dan nog zo proberen te focussen op je werk – desnoods met behulp van een plug-in als Strict Workflow (zie de vorige tip) ¬– hoe vaak raak je niet afgeleid door allerlei achtergrondgeluiden in de woonkamer of je kantoor? Met Noisli maak je daar een einde aan, als je in elk geval een goede koptelefoon hebt. Je kiest met Noisli zelf welk achtergrondgeluid je wilt horen. Je kunt kiezen uit een hele reeks geluiden, zoals vogelgezang, wind en stromend water – of uit een ‘combo’ van deze geluiden. Je kunt deze mixjes ook bewaren en een timer instellen.

Frisse natuurgeluiden, ook in een lawaaierig kantoor …

© PXimport

Form History Control

Je hebt het vast ook al meegemaakt: je vult een – vaak ellenlang – webformulier in, maar op het moment dat je het wilt doorsturen gaat er iets mis en … mag je alles opnieuw invullen. Deze irritatie lost Form History Control voor Firefox op, dat alles netjes bewaart wat je had ingevuld. Gaat er iets fout, dan vind je alle ingevulde velden terug in een overzicht en kun je die door de plug-in laten herstellen.

Save In…

Download je vaak allerlei mediabestanden of documenten van het internet, dan kan Save In een nuttige toevoeging zijn. Standaard bewaart je browser namelijk alle downloads in dezelfde map, maar Save In laat je toe verschillende downloadmappen te gebruiken. Meer zelfs, op basis van (zelf te definiëren) regels kun je downloads automatisch hernoemen en kanaliseren naar de gewenste downloadmap. Het is even wennen om de juiste regels te definiëren, maar de plug-in verschaft je feedback en voorbeelden.

OneTab

Je klikt en je surft en voor je het goed beseft heb je een hele hoop tabbladen in je browser geopend. Dat vergt niet alleen het nodige geheugen, het maakt het ook lastig het gewenste tabblad terug te vinden. Met één muisklik reduceert OneTab alle geopende tabbladen tot een enkel tabblad, waarbij de webpagina’s als linkjes worden getoond. Wil je een van die pagina’s opnieuw bezoeken, dan klik je op de link. Of je laat alle links in één keer weer in tabbladen omzetten.

Lekker compact: alle tabbladen als links op een enkel tabblad.

© PXimport

Snovio

Snovio spoort automatisch e-mailadressen op websites die je bezoekt, waaronder LinkedIn-pagina’s, en voegt die automatisch toe aan een lijst met contacten. Je kunt Snovio meteen ook laten controleren of deze adressen wel geldig zijn. Vervolgens hoef je de gewenste contacten maar aan te duiden om, rechtstreeks vanuit de plug-in, de geselecteerde personen een e-mail te sturen. De dienst vereist wel een log-in en verlost je van beperkingen zoals maximaal 100 geverifieerde LinkedIn e-mailadressen per maand.

MailTag for Gmail

Wil je weleens weten wie wanneer de Gmail-berichten leest die je hebt verstuurd? MailTag vertelt het je (met behulp van een kleine tracker die met het bericht mee wordt verstuurd. Je krijgt alles mooi in een grafiek gepresenteerd in je online dashboard en je krijgt tevens een notificatie op je bureaublad zodra iemand een getagde mail heeft geopend. Ook interessant: MailTag houdt tevens bij wie wanneer op een link in een van die mails heeft geklikt. Verder kun je er ook berichten mee op een later tijdstip versturen.

Wat gebeurt er precies met je verstuurde berichten?

© PXimport

Gmail Notes

Gmail Notes kun je zien als een tool waarmee je digitale post-itjes op berichten in je Gmail kunt hangen. Als je de functie Inline notes inschakelt, kun je ook notities koppelen aan specifieke stukken tekst in een bericht, of je koppelt de notitie gewoon aan het hele e-mailbericht. Open je naderhand dit bericht, dan krijg je de bijhorende notities meteen te zien en je kunt ze ook altijd nog bewerken of weer verwijderen. Sinds kort heeft Gmail overigens ook een dergelijke functie in combinatie met Keep geïntroduceerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000