20 tips om alles uit Facebook te halen

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 september 2018 08:58

facebook privacy
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Ondanks slordige datalekken zitten er wereldwijd nog altijd zo’n twee miljard gebruikers op Facebook. Bivakkeer je ook graag op dit digitale smoelenboek? Iedereen kan een bericht of foto posten, maar onderhuids heeft Facebook veel meer voor je in petto. We geven 20 tips voor Facebook weg die je wellicht nog niet kent.

Tip 01: Plannen (1)

Beheer jij voor een vereniging, hobbyclubje of bedrijf een aparte pagina op Facebook? Handig is dat je eenvoudig berichten vooruit publiceert, zodat je ook tijdens je afwezigheid leesvoer voor je volgers achterlaat. Log met een computer in op de Facebook-pagina en typ in het Schrijf iets-veld een bericht. Ben je klaar, dan klik je naast Publiceren op het kleine pijltje. Via Plannen verschijnt er een dialoogvenster waarin je een datum en tijdstip opgeeft. Bevestig nogmaals met Plannen. Het vooruit publiceren van berichten werkt overigens alleen bij Facebook-pagina’s en dus niet bij individuele profielen (zie hiervoor tip 3).

Tip 01 Geef aan wanneer je het bericht wilt publiceren.

Tip 02: Plannen (2)

Ook met een smartphone of tablet is het eenvoudig om berichten vooruit te publiceren op Facebook. Open de pagina en tik een bericht in het Schrijf iets-veld. Via Doorgaan tik je op het pijltje achter Wanneer wordt dit gepubliceerd. Je markeert vervolgens de optie Publiceren, waarna je een datum en tijdstip aanwijst. Kies als laatste voor Gereed.

Tip 03: Plannen (3)

Misschien wil je ook berichten op je particuliere profiel vooruitplannen. Helaas lukt dat niet binnen Facebook, maar je kunt hiervoor wel een externe dienst gebruiken. Surf naar www.twittimer.com en klik bovenaan op Login with Facebook. Geef toestemming wanneer je geen bezwaar hebt dat Twittimer gegevens uit je openbare profiel ontvangt. Verder wil Twittimer namens jou berichten op Facebook plaatsen en toegang tot pagina’s/groepen die je beheert. Ga hiermee akkoord. Via Ok stel je de juiste tijdzone in. Scrol daarna helemaal omlaag en klik op Next >> Message Scheduler. Er verschijnt een pop-upscherm waarin je een e-mailadres en wachtwoord instelt. Zodra je bevestigt met Save Now, klik je bovenaan op New Message. Typ nu het bericht en gebruik de kalender om een publicatiedatum te kiezen. Kies als laatste voor Schedule om het bericht definitief klaar te zetten.

Tip 03 Twittimer is een handig hulpmiddel om berichten op individuele profielen vooruit te publiceren.

Tip 04: Gegevenskopie

Je downloadt desgewenst een kopie van gegevens die je ooit via Facebook hebt gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan je berichten, foto’s, video’s en chatberichten. Daarnaast bevat het archief ook allerlei gedetailleerde informatie, zoals de advertenties waarop je hebt geklikt en de gebruikte ip-adressen. Log met een computer in bij Facebook en klik rechtsboven op het kleine pijltje. Je navigeert vervolgens naar Instellingen en kiest onderaan voor Een kopie downloaden. Er verschijnt een nieuwe webpagina waarop je bevestigt met Mijn archief starten. Veiligheidshalve geef je nu het juiste wachtwoord op, waarna je klikt op Verzenden. Klik nogmaals op Mijn archief starten / OK. Facebook verzamelt nu alle informatie en stuurt een downloadlink naar je e-mailadres. Klik op deze link en typ wederom het wachtwoord. Na het downloadproces tref je een zip-bestand op de computer aan. Pak dit bestand uit om de inhoud van het archief te bekijken.

Vraag bij Facebook een kopie van je berichten, foto’s, video’s en chatberichten op

Tip 05: Video’s opslaan

Heb je een leuk filmpje gezien en wil je dat opslaan? Met de computer en de browser Firefox kan dat vrij eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop ergens op de Facebook-video en kies voor Video-URL weergeven. Vervolgens selecteer je deze url en plak je het webadres in de adresbalk van Firefox. In de url vervang je www nu door een m, waarna je drukt op Enter. Facebook opent de video nu in de mobiele weergave. Je speelt het filmpje af en klikt met de rechtermuisknop op het videokader. Via Video opslaan als bewaar je het filmpje als mp4-bestand.

Tip 05 Gebruik de Firefox-browser als je een video wilt opslaan.

Tip 06: Fotoalbums vrienden

In Facebook zit een functie gebakken waarmee je eigen fotoalbums kunt downloaden. Helaas werkt dat niet bij fotoalbums van vrienden. Met de Chrome-extensie DownAlbum krijg je dat alsnog voor elkaar. Installeer hier deze extensie. Na de installatie open je een fotoalbum van een vriend. Zodra je rechtsboven klikt op het DownAlbum-pictogram, kun je voor Normal / OK kiezen om alle kiekjes klaar te zetten. Voorbeeldweergaven van het album verschijnen op een aparte webpagina. In het geval van een Windows-machine druk je nu op de sneltoets Ctrl+S. Bewaar het html-bestand op een willekeurige plek. DownAlbum creëert op dezelfde locatie een aparte map met daarin alle foto’s van het album.

Tip 07: Inlogwaarschuwingen

Het is fijn wanneer Facebook een seintje geeft zodra een onbekend apparaat inlogt op jouw account. Zo weet je tenminste wanneer iemand anders onverhoopt in jouw profiel zit te struinen. Standaard staat deze functie uit. Klik met een computer rechtsboven op het pijltje en kies voor Instellingen. Als alternatief open je de accountinstellingen in een mobiele app. Ga naar Beveiliging en aanmelding en klik achter Meldingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen op Bewerken. Je selecteert nu de optie Meldingen ontvangen, waarna je bevestigt met Wijzigingen opslaan.

Tip 07 Met deze instelling ontvang je een melding wanneer een hacker inlogt op jouw account.

Tip 08: Ontvolgen

Sommige gebruikers posten om de haverklap berichten en foto’s. Wil je die liever niet meer zien? Je kunt een digitale vriend natuurlijk verwijderen, maar er is ook een tussenoplossing. Door iemand te ontvolgen houd je de Facebook-vriendschap in stand, terwijl je de berichten niet meer te zien krijgt. Je opent op een computer of mobiel apparaat eerst het Facebook-profiel van de persoon in kwestie. Klik of tik nu op Volgend. Er verschijnt een menu in beeld, waarin je kiest voor Niet meer volgen.

In plaats van digitale vrienden te verwijderen, kun je ze ook ontvolgen

Tip 09: 30 dagen snoozen

Deelt een persoon, artiest of winkel binnen korte tijd talloze oninteressante berichten op Facebook, dan zet je de berichtgeving hiervan een maandje uit. Facebook heeft sinds kort namelijk een handige snoozefunctie. Klik of tik binnen het nieuwsoverzicht achter een bericht op het pictogram met de drie puntjes. Tot slot kies je voor de optie (naam persoon/bedrijf) 30 dagen lang snoozen. De berichten verdwijnen direct uit het nieuwsoverzicht.

Tip 10: Ongevraagd afspelen

Facebook speelt video’s in het nieuwsoverzicht automatisch af. Wanneer je liever handmatig de weergave start, pas je hiervoor een instelling aan. Open met een computer het onderdeel Instellingen door rechtsboven op het pijltje te klikken. Je navigeert daarna naar Video’s en klikt achter Video’s automatisch afspelen op Standaard. Kies voor Uit. Ook bij gebruik van de mobiele Facebook-app kun je de automatische videoweergave uitschakelen. Ga via het menu naar Instellingen / Accountinstellingen / Video’s en foto’s. Bij Automatisch afspelen selecteer je vervolgens Video’s nooit automatisch afspelen.

Tip 10 Voorkom dat Facebook video’s in het nieuwsoverzicht op eigen houtje afspeelt.

0 Reactie(s) op: 20 tips om alles uit Facebook te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.