20 tips voor goede foto's

Door: theske-slijkerman | 30 december 2010 13:46

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Naar de ene foto kunt u zomaar minutenlang blijven kijken, terwijl een andere foto totaal geen aandacht trekt. Wat maakt nu die ene foto zo pakkend, en hoe kunt u zelf mooie foto's maken? Wij geven 20 tips voor betere foto's.

1. Licht

In de fotografiewereld wordt er vaak gesproken over de 'gouden uren'. Dit zijn de uren vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang. De naam van deze uren is gemakkelijk te verklaren: de zon staat zo laag dat het licht heel zacht is en een gouden gloed geeft. Vooral liefhebbers van landschappen kunnen in deze tijd hun hart ophalen. Wilt u precies weten hoe laat u op pad moet voor de mooiste zonsondergangen? Neem dan een kijkje op de Engelstalige website Golden Hour. Stel rechtsboven de goede regio (tijdzone Amsterdam) in, en onderaan verschijnen de gouden uren in een grafiekje.

Deze foto werd op 29 juli om 21:46 genomen. De zon spreidt een gouden gloed uit over de heuvels van Swaledale (Engeland). Foto: Remco Rog.

2. Regel van derden

Foto's waarbij het hoofdonderwerp in het midden van het beeld staat, ogen meestal saai. De regel van 'derden' (grofweg vergelijkbaar met de gulden snede) helpt dit te voorkomen. Het is een van de gemakkelijkste en effectiefste regels. Deel het beeld met twee horizontale en twee verticale lijnen op in negen gelijke vlakken. De kruispunten van deze lijnen trekken van nature veel aandacht. Met het hoofdonderwerp op een van deze kruispunten wordt uw foto dynamischer en sterker. Ook het plaatsen van de horizon op een van de horizontale lijnen maakt een beeld snel interessanter.

Met de horizon op 2/3 van de bovenkant, en het hoofd van de vrouw op 2/3 van links, is dit beeld prima in evenwicht. Let ook op het snijpunt rechtsboven: hier bevindt zich precies het lichtpunt op de hoed. Foto: Haiko de Jong.

3. Scherp & onscherp

In een foto waarbij alles scherp is, trekt vaak ook alles de aandacht. De kijker weet niet waar hij precies naar moet kijken en verliest al snel de aandacht. Probeer eens om bij een foto alleen datgene scherp te maken, waarvan u wilt dat het de aandacht krijgt. Met een compactcamera is dit een stuk lastiger dan met een spiegelreflexcamera. Zorg bij een spiegelreflex voor een kleine f-waarde (groot diafragma). Zorg bij een compactcamera dat het hoofdonderwerp (een bloem) erg dichtbij is, en de achtergrond (weiland) ver weg. Zoom in op de bloem en zet uw camera op de instelling 'macro'.

De bloem trekt hier alle aandacht, omdat de achtergrond totaal vervaagd is. Foto: Wilma Schimmel.

4. Achtergrond

Een achtergrond die ontzettend afleidt, kan afbreuk doen aan het beeld. Nu kunt u deze proberen onscherp te maken (zie tip 3), maar dit lukt niet altijd. Vaak hoeft u maar een paar passen te zetten om een totaal andere achtergrond achter uw hoofdonderwerp te krijgen. Een egale achtergrond trekt natuurlijk de minste aandacht, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Pas vooral op voor onbekende mensen in beeld, en let op felgekleurde elementen. Tip: ga op uw hurken zitten en fotografeer bijvoorbeeld een paddenstoel met de lucht als achtergrond.

De achtergrond is duidelijk zichtbaar, maar doet totaal geen afbreuk aan het beeld, sterker nog: het bepaalt de sfeer van de foto. Foto: Nico Mertens.

5. Voorgrond

Als u door twee ogen kijkt, ziet u een driedimensionaal beeld. Echter, een foto is in principe een tweedimensionaal beeld (al maken de huidige technieken ook 3D-foto's mogelijk). Het is dan ook erg lastig om dat mooie uitgestrekte landschap dat u ziet, ook adembenemend op foto vast te leggen. Om diepte te brengen in een 2D-beeld probeert u te zorgen voor een voorgrond. Dat klinkt misschien raar, maar een tak op de voorgrond, geeft een indruk van de grootte en uitgestrektheid van een landschap. U creëert dus diepte door de verhoudingen van verschillende delen van het beeld te tonen.

De steeds vager wordende bergen zorgen voor diepte, de boom op de voorgrond versterkt dit. Foto: Marijke van Ekeren.

4 Reactie(s) op: 20 tips voor goede foto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 maart 2016 14:49 Anoniem
  poep
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2016 11:28 Anoniem
  een fotograaf ziet in ieder foto die ik maak dat de horizon niet recht is. Hij maakt iedere foto recht. Maar is dat een plicht. Ik zie op de getoonde foto,s ook dat niet iedere horizon recht is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2016 14:03 Anoniem
  noob
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2016 11:19 Anoniem
  Gast 1 en 3
  Hoe dom kun je reageren

  Bedankt voor de nuttige tips…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.