20 tips voor meer online videoplezier

Door: onno-karman | 16 mei 2011 09:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Liefst twee miljard keer per dag wordt er een filmpje bekeken op YouTube, een dienst die sinds kort meer dan een miljard geregistreerde gebruikers telt. Doordat er steeds meer mogelijkheden aan de videowebsite worden toegevoegd, is het gebruik ervan allang niet meer beperkt tot het online bekijken van filmpjes. In dit artikel bespreken we de handigste en leukste opties om meer met de online videodienst te doen.

1. Video's delen

Als u een leuke of interessante video op YouTube hebt gezien, wilt u hem wellicht delen met anderen. Daarvoor kunt u natuurlijk de url uit de adresbalk kopiëren, maar als u van de ene naar de andere video hebt doorgeklikt, kan dit adres behoorlijk lang worden. Wanneer u de url via e-mail wilt versturen, is dat geen probleem. Maar als u de video bijvoorbeeld via een sms of tweet wilt delen, is een verkorte url wel zo handig. Uiteraard kunt u de url inkorten via diensten als http://bit.ly, maar YouTube biedt ook een eigen verkorte url, die begint met http://youtu.be/ en wordt gevolgd door de unieke code van de betreffende video. Iedere video is door YouTube voorzien van een random code van elf letters, hoofdletters, liggende streepjes en cijfers. Een lange url zoals www.youtube.com/watch?v=ZTbaUTRlbJQ&feature= (waarbij de unieke code hier vet is gedrukt) wordt dan http://youtu.be/ZTbaUTRlbJQ. U kunt deze url zelf samenstellen door de code over te tikken, maar het is handiger om onderaan de video op Delen te klikken, het selectievakje Korte URL aan te vinken en daar de link vandaan te kopiëren. U kunt er ook nog voor kiezen om de video direct te delen, door de knop voor bijvoorbeeld e-mail, Twitter of Facebook te gebruiken.

Iedere video heeft een unieke eigen herkenningscode. Door deze code achter http://youtu.be/ te plaatsen, maakt u zelf een verkorte url aan.

2. HD-video

Als u een video deelt, kunt u ervoor zorgen dat hij direct in HD-kwaliteit wordt afgespeeld. Niet alle YouTube-video's zijn in 'hoge definitie' beschikbaar, maar als er desalniettemin een HD-versie van bestaat, plaatst u achter de url de letters &hd=1, waarna het filmpje in HD-kwaliteit (720p) zal starten. Jammer is wel dat er geen mogelijkheid meer is om via een aangepaste url direct video's in de allerhoogste kwaliteit (1080p) af te laten spelen. Dit laatste kunt u echter wel regelen via de instellingen van YouTube, waarover meer in tip 5.

Plaats &hd=1 achter een YouTube-url om de video direct in 720p-kwaliteit te laten starten.

3. Ultrahoge kwaliteit

Mocht u denken dat 1080p, oftewel 'Full HD', de hoogst mogelijke kwaliteit op dit moment is, dan maakt u een vergissing. Sinds juli 2010 staat op YouTube ook een aantal video's in het zogeheten '4K'-formaat. Door in YouTube op '4K' te zoeken, krijgt u een overzicht met video's in dit formaat. Om ze te bekijken, hebt u een computer met een zeer krachtige videokaart nodig, anders zullen de filmpjes niet vloeiend afspelen. Ter vergelijking: 4K-video's worden getoond in 4096 x 2304 pixels, dat is een vier keer zo hoge resolutie als die van 1080p. De re­solutie van 4K is eigenlijk bedoeld voor schermen met een diameter van zo'n acht (!) meter. De kans is groot dat uw monitor deze resolutie niet ondersteunt en dat de video geschaald wordt getoond. Daardoor wordt de ultrahoge kwaliteit omlaag getrokken, maar het is in ieder geval leuk om te zien wat in de toekomst mogelijk gemeengoed wordt. Om een 4K-video in de hoogste resolutie te bekijken, klikt u op het menu voor de videokwaliteit en selecteert u Original, boven 1080p.

Groot, groter, grootst. Op YouTube zijn zelfs video's met 4K-resolutie te vinden!

4. Account aanmaken

Om filmpjes op YouTube te bekijken, hoeft u niets anders te doen dan naar de website ervan te surfen. U kunt echter ook wat actiever met de dienst omgaan. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf filmpjes uploaden, op video's van andere gebruikers stemmen of reacties achterlaten. Daarvoor moet u een Google- of Gmail-account hebben, dat u overigens ook nodig hebt als u uw YouTube-instellingen wilt aanpassen en opslaan. Hebt u geen Google-account, dan kunt u dit aanmaken door uw gegevens in te vullen op Youtube. Klik op Ik ga akkoord en klik op de volgende pagina op de link Een account maken. Vul wederom de gevraagde gegevens in en klik op Maak mijn account. U ontvangt nu een e-mailbericht van account-verification-noreply@google.com, met een bevestigingslink. Als u hierop klikt, kunt u aan de slag met uw account.

Om actief met YouTube aan de slag te gaan, hebt u een Google- of Gmail-account nodig.

5. Standaard HD-kwaliteit

Als u een groot beeldscherm (met een diameter van bijvoorbeeld 22 of 24 inch) en een snelle internetverbinding hebt, vindt u het vast vervelend als u de YouTube-speler steeds handmatig moet instellen op 1080p HD-kwaliteit. Gelukkig is hier iets aan te doen, mits u een Google- of Gmail-account hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u er in een paar minuten tijd even een aanmaken (zoals uitgelegd in de vorige tip). Hebt u een Google-account, klik dan rechtsboven op Aanmelden, vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de knop Aanmelden. Nu u bent aangemeld, kunt u de instellingen voor YouTube aanpassen. Ga naar Youtube (of klik rechtsboven op uw gebruikersnaam en kies voor Account). Klik in het linkermenu op Instellingen voor afspelen. Om video's voortaan standaard in HD te bekijken, vinkt u bij Afspeelkwaliteit van video de optie Video's altijd in HD afspelen bij overschakeling naar volledige schermweergave (indien beschikbaar) aan. Klik ten slotte op Wijzigingen opslaan. Video's zullen voortaan standaard in HD-kwaliteit worden afgespeeld als u ze in een volledig scherm bekijkt. Uiteraard is dit alleen mogelijk voor zover de HD-versie van een filmpje beschikbaar is.

Bekijk video's automatisch in HD, voor zover ze beschikbaar zijn in dit formaat.

0 Reactie(s) op: 20 tips voor meer online videoplezier

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.