20 tips voor een snellere pc

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 11 februari 2016 11:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Als je pc overal sloom op reageert, is het tijd voor actie. Kies in Windows de beste instellingen en je hebt voorlopig geen last meer van lange wachttijden. Hier zijn 20 tips om je pc of laptop een snelheidsboost te geven.

Tip 01: Opschonen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Op den duur staat je pc vol met oude bestanden die verspreid op je harde schijf staan opgeslagen, zoals internetresten, gebruikerssporen en tijdelijke data. Het is ondoenlijk om nutteloze bestanden telkens handmatig weg te gooien. Gelukkig bestaan er hiervoor allerlei schoonmaakprogramma's. Er is een gratis versie van CCleaner en die doet zijn werk uitstekend. Klik op Download. Op de volgende pagina kies je voor de Free-versie. Lees ook: 3 alternatieven voor CCleaner.

Open het exe-bestand en kies de Nederlandse taal. Via Volgende / Installeren / Voltooien zet je CCleaner op het systeem. In de linkerkolom geef je onder Windows aan welke data je wilt weggooien. Als je ergens over twijfelt, haal je het vinkje het beste weg. Loop ook alle opties onder het tabblad Applicaties even na. Klik op Analyseren. CCleaner laat na een tijdje zien welke bestanden er voor verwijdering in aanmerking komen. Ben je het hiermee eens? Via de knop Schoonmaken / Oké gooi je de geselecteerde data definitief weg.

Tip 01 CCleaner ruimt nutteloze bestanden voor je op.

Tip 02: Opstartprogramma's

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Veel programma's starten automatisch gelijktijdig met Windows op. Het resultaat hiervan is dat er ongemerkt veel applicaties openstaan, waardoor je pc extra rekenwerk voor zijn kiezen krijgt. Openstaande programma's herken je meestal aan de pictogrammen rechtsonder in het systeemvak. CCleaner (zie vorige tip) is in staat om ongewenste programma's uit te schakelen, zodat ze niet automatisch met het besturingssysteem opstarten. Ga naar Gereedschap / Opstarten.

Selecteer onder het tabblad Windows een applicatie die je niet dagelijks gebruikt. Kies voor de optie Uitschakelen. Herhaal deze stappen voor ieder programma dat je niet gelijktijdig met Windows wilt laden. Pas wel op dat je niet de virusscanner en belangrijke drivers uitzet. Gelukkig kun je bij een vergissing eenvoudig de instellingen herstellen.

Tip 02 Programma's die in de achtergrond van Windows draaien, vertragen ontzettend je systeem.

Tip 03: Programma's wissen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

De kunst is om op je pc alleen programma's te installeren die je daadwerkelijk ook gebruikt. Laat je bepaalde software al maanden links liggen, dan is het voor de systeemprestaties beter om hiervan alle programmabestanden weg te gooien. Dit regel je gemakkelijk met CCleaner. Ga naar Gereedschap / Deinstalleer programma's en selecteer de software die je wilt verwijderen. Klik vervolgens aan de rechterkant op Deinstalleren.

Afhankelijk van het programma verschijnt er een wizard in beeld waarmee je de software verwijdert. Kies voor Verwijderen. Neem alle overige stappen door en sluit de wizard af.

Tip 03 Met CCleaner verwijder je in een handomdraai ongebruikte software van het systeem.

Tip 04: Grafische effecten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8 en 10

In Windows Vista, 7 en 8 zijn er zeer veel fraaie effecten aanwezig die de gebruikersinterface behoorlijk opleuken. Je pc verzet veel rekenwerk om alle grafische tierelantijntjes op je scherm te tonen. Als je merkt dat je computer traag reageert binnen Windows, is het verstandig om de visuele effecten volledig of gedeeltelijk uit te schakelen. De processor heeft dan meer rekenkracht over voor overige taken. Start het Configuratiescherm op en navigeer achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen.

Bij het onderdeel Prestaties klik je daarna op Instellingen. Via de optie Beste Prestaties zet je alle grafische effecten uit. Bevestig met Toepassen. De gebruikersinterface is meteen veel minder aantrekkelijk. Via Aangepast kun je er ook voor kiezen om zelf de gewenste visuele effecten te selecteren. Sluit het venster ten slotte met OK.

Tip 04 Je bepaalt zelf welke visuele effecten je in Windows Vista, 7, 8 of 10 wilt gebruiken.

Tip 05: Virtueel geheugen

Geschikt voor: Vista, 7, 8 en 10

Wanneer het werkgeheugen van je computer bezet is, gebruikt Windows een klein stukje van je harde schijf als virtueel geheugen. Vergeleken met het werkgeheugen is dat aanmerkelijk trager. Je dient daarom te zorgen dat zo min mogelijk programma's noodgedwongen een beroep doen op het virtuele geheugen. Beperk daarom het aantal programma's dat je gelijktijdig binnen Windows hebt draaien.

Zeker wanneer de pc weinig RAM heeft, is het niet altijd mogelijk om het gebruik van virtueel geheugen te vermijden. Krijg je regelmatig een waarschuwing dat er onvoldoende virtueel geheugen aanwezig is? In dat geval vergroot je handmatig het wisselbestand. Open het Configuratiescherm en ga naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onder Prestaties op Instellingen. Open daarna het tabblad Geavanceerd en klik onderaan op Wijzigen. Er verschijnt een nieuw venster waarin je instellingen voor het virtuele geheugen wijzigt. Haal het vinkje weg voor Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren. Kies voor Aangepaste grootte en vergroot naar eigen inzicht het virtuele geheugen. Stel achter Begingrootte en Maximale grootte dezelfde waarde in.

Een goede vuistregel is dat je het werkgeheugen van je pc met ongeveer twee vermenigvuldigt. Bij een pc met 4096 MB RAM stel je dan een wisselbestand van 8192 MB in. Bevestig met OK en herstart de pc.

Tip 05 Als je vaak waarschuwingen ontvangt over het virtuele geheugen, vergroot je handmatig het wisselbestand.