20 tips voor een snellere pc

Door: redactie-computertotaal | 11 februari 2016 11:54

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je pc overal sloom op reageert, is het tijd voor actie. Kies in Windows de beste instellingen en je hebt voorlopig geen last meer van lange wachttijden. Hier zijn 20 tips om je pc of laptop een snelheidsboost te geven.

Tip 01: Opschonen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Op den duur staat je pc vol met oude bestanden die verspreid op je harde schijf staan opgeslagen, zoals internetresten, gebruikerssporen en tijdelijke data. Het is ondoenlijk om nutteloze bestanden telkens handmatig weg te gooien. Gelukkig bestaan er hiervoor allerlei schoonmaakprogramma's. Er is een gratis versie van CCleaner en die doet zijn werk uitstekend. Klik op Download. Op de volgende pagina kies je voor de Free-versie. Lees ook: 3 alternatieven voor CCleaner.

Open het exe-bestand en kies de Nederlandse taal. Via Volgende / Installeren / Voltooien zet je CCleaner op het systeem. In de linkerkolom geef je onder Windows aan welke data je wilt weggooien. Als je ergens over twijfelt, haal je het vinkje het beste weg. Loop ook alle opties onder het tabblad Applicaties even na. Klik op Analyseren. CCleaner laat na een tijdje zien welke bestanden er voor verwijdering in aanmerking komen. Ben je het hiermee eens? Via de knop Schoonmaken / Oké gooi je de geselecteerde data definitief weg.

Tip 01 CCleaner ruimt nutteloze bestanden voor je op.

Tip 02: Opstartprogramma's

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Veel programma's starten automatisch gelijktijdig met Windows op. Het resultaat hiervan is dat er ongemerkt veel applicaties openstaan, waardoor je pc extra rekenwerk voor zijn kiezen krijgt. Openstaande programma's herken je meestal aan de pictogrammen rechtsonder in het systeemvak. CCleaner (zie vorige tip) is in staat om ongewenste programma's uit te schakelen, zodat ze niet automatisch met het besturingssysteem opstarten. Ga naar Gereedschap / Opstarten.

Selecteer onder het tabblad Windows een applicatie die je niet dagelijks gebruikt. Kies voor de optie Uitschakelen. Herhaal deze stappen voor ieder programma dat je niet gelijktijdig met Windows wilt laden. Pas wel op dat je niet de virusscanner en belangrijke drivers uitzet. Gelukkig kun je bij een vergissing eenvoudig de instellingen herstellen.

Tip 02 Programma's die in de achtergrond van Windows draaien, vertragen ontzettend je systeem.

Tip 03: Programma's wissen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

De kunst is om op je pc alleen programma's te installeren die je daadwerkelijk ook gebruikt. Laat je bepaalde software al maanden links liggen, dan is het voor de systeemprestaties beter om hiervan alle programmabestanden weg te gooien. Dit regel je gemakkelijk met CCleaner. Ga naar Gereedschap / Deinstalleer programma's en selecteer de software die je wilt verwijderen. Klik vervolgens aan de rechterkant op Deinstalleren.

Afhankelijk van het programma verschijnt er een wizard in beeld waarmee je de software verwijdert. Kies voor Verwijderen. Neem alle overige stappen door en sluit de wizard af.

Tip 03 Met CCleaner verwijder je in een handomdraai ongebruikte software van het systeem.

Tip 04: Grafische effecten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8 en 10

In Windows Vista, 7 en 8 zijn er zeer veel fraaie effecten aanwezig die de gebruikersinterface behoorlijk opleuken. Je pc verzet veel rekenwerk om alle grafische tierelantijntjes op je scherm te tonen. Als je merkt dat je computer traag reageert binnen Windows, is het verstandig om de visuele effecten volledig of gedeeltelijk uit te schakelen. De processor heeft dan meer rekenkracht over voor overige taken. Start het Configuratiescherm op en navigeer achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen.

Bij het onderdeel Prestaties klik je daarna op Instellingen. Via de optie Beste Prestaties zet je alle grafische effecten uit. Bevestig met Toepassen. De gebruikersinterface is meteen veel minder aantrekkelijk. Via Aangepast kun je er ook voor kiezen om zelf de gewenste visuele effecten te selecteren. Sluit het venster ten slotte met OK.

Tip 04 Je bepaalt zelf welke visuele effecten je in Windows Vista, 7, 8 of 10 wilt gebruiken.

Tip 05: Virtueel geheugen

Geschikt voor: Vista, 7, 8 en 10

Wanneer het werkgeheugen van je computer bezet is, gebruikt Windows een klein stukje van je harde schijf als virtueel geheugen. Vergeleken met het werkgeheugen is dat aanmerkelijk trager. Je dient daarom te zorgen dat zo min mogelijk programma's noodgedwongen een beroep doen op het virtuele geheugen. Beperk daarom het aantal programma's dat je gelijktijdig binnen Windows hebt draaien.

Zeker wanneer de pc weinig RAM heeft, is het niet altijd mogelijk om het gebruik van virtueel geheugen te vermijden. Krijg je regelmatig een waarschuwing dat er onvoldoende virtueel geheugen aanwezig is? In dat geval vergroot je handmatig het wisselbestand. Open het Configuratiescherm en ga naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onder Prestaties op Instellingen. Open daarna het tabblad Geavanceerd en klik onderaan op Wijzigen. Er verschijnt een nieuw venster waarin je instellingen voor het virtuele geheugen wijzigt. Haal het vinkje weg voor Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren. Kies voor Aangepaste grootte en vergroot naar eigen inzicht het virtuele geheugen. Stel achter Begingrootte en Maximale grootte dezelfde waarde in.

Een goede vuistregel is dat je het werkgeheugen van je pc met ongeveer twee vermenigvuldigt. Bij een pc met 4096 MB RAM stel je dan een wisselbestand van 8192 MB in. Bevestig met OK en herstart de pc.

Tip 05 Als je vaak waarschuwingen ontvangt over het virtuele geheugen, vergroot je handmatig het wisselbestand.

16 Reactie(s) op: 20 tips voor een snellere pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 augustus 2014 09:43 Anoniem
  Kcleaner ruimt overbodige bestanden op, die Ccleaner laat liggen. Ik gebruik beide dus. Daarnaast kan een goed Defragmenteer programma helemaal geen kwaad, integendeel: het kan het metadata en pagefile bestand verplaatsen; pagefile defragmenteren, niet gebruikte bestanden herschikken.
  Een SDD defragmenteren is idd schadelijk, maar wat de schrijver hierboven beweert (ding uit het verleden) is onzin en getuigt van weing kennis.
  Schrijver had ook kunnen weten dat Ccleaner oude prefetch bestanden opschoont. Een handmatige opschoning is helemaal niet nodig….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 14:43 Anoniem
  SSD schijf anyone? Vooral als je je systeem partitie cloned naar een ssd schijf en dan je ssd schijf als opstartschijf/systeemschijf gebruikt. Dan hoef je op zich ook niet zo'n grote.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 18:55 Anoniem
  Dit is volgens mij al de zoveelste keer dat dit soort artikeltjes gepubliceerd worden. Dit beschrijft niets nieuws onder de zon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2014 09:06 Anoniem
  Naast ccleaner heeft piriform ook defragler Met defragler, zie je dat je met ntfs,nog steeds MOET defragmenteren. Als de auteur van dit artikel ook maar iets zou weten van ntfs, dan zou hij geen onzin uitkramen. Hij is blijkbaar in de war met ext4 of andere Linux bestand systemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 augustus 2014 13:34 Anoniem
  Soms start de Firefox of Chrome webbrowser onder Windows7 heel traag op. Teruggaan naar de standaard instellingen onder Instellingen/Advanced "De browserinstellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden." lost het niet op.
  Maar het volgende werkt wel:
  - Run cmd.exe as admin; type "netsh winsock reset" (en opnieuw opstarten van Windows)
  En dat lost het Chrome/Firefox probleem helemaal op!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2014 21:36 Anoniem
  Defragmenteren is nog steeds nodig, je moet alleen het programma gebruiken dat in Windows zelf gebakken zit, start, bureauaccessoires, systeemwerkset.
  Het hoeft enkel vele malen minder dan vroeger, eenmaal per maand, twee maanden is meer dan zat!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2015 13:17 Anoniem
  Hello, tell me please do the fast work of Internet browsers depend on the computer processor? This question worries me a lot. My pc is quite powerful, I have this processor http://hardware.nl/dell/338-becy.html but I can't work in the Internet!!! All pages loading so long and it irritates me so much. I checked the Internet speed and it is quite high. What is the problem?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 18:55 Anoniem
  Defragmenteren? Laat me niet lachen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:08 darknessblade
  lachen oude tips in een nieuw jasje, en dan nog niet eens voor WIN10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:23 Anoniem
  ik kan drivermax niet openen (ik heb W10)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:44 Anoniem
  en dit van het geheugen is zeer amateuristisch! Je wil juist zorgen dat je een zo klein mogelijk wisselbestand hebt! Jeetje mina waar bent u nog blijven steken. Zelf heb ik een P4'ke met 2Gig Ram en heb het wisselbestand uitgemeten wat ik nodig heb zodat de rest in het RAM blijft steken waardoor juist de PC sneller is! Mijn wisselbestand staat op 611mb. Dus in feite is het juist 1/3 ongeveer van je RAM. Verschil merk ik duidelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:47 Anoniem
  En als u 4gig RAM hebt en niet echt zware progs gebruikt dan mag het volledig uit totdat u een blauw scherm krijgt en dan zet je het aan zodat je het kan dumpen en kan zien wat het probleem is. Zo dient u met wisselbestand om te gaan. Eerst meten=weten wat u daadwerkelijk verbruikt en daar gaat u het wisselbestand op aan passen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 12:18 Anoniem
  Jammer, niets nieuws onder de zon. Schrijf eens wat meer over Windows 10, tools, logboeken en de Windows 10 register.exe bug. (crasht bij zoeken op bepaalde sleutels).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 12:41 Anoniem
  Als je C: een SSD is, dan de ruimte voor virtueel geheugen daar niet op reserveren, want de vele schrijfacties verkorten de levensduur van je solid schijf aanmerkelijk. Gebruik hiervoor een andere, conventionele schijf in je systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2016 08:58 Anoniem
  Ook zo iets voor de Mac?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2016 22:00 Dilbert
  Mocht je nog geen SSD in je systeem hebben als schijf voor je besturingssysteem kan ik die beslist aanraden, zelfs met sata2 gaat dit als de brandweer!
  Tip neem dan beslist geen te kleine schijf, minimaal 128GB.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.