20 tips voor een snellere pc

Door: Redactie Computer!Totaal | 11 februari 2016 11:54

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 06: Windows ReadyBoost

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8 en 10

Kan je pc wel wat extra geheugen gebruiken, maar heb je momenteel geen geheugenmodule klaarliggen? Windows Vista, 7, 8 en 10 bieden als alternatief de mogelijkheid om de prestaties van je pc te verbeteren via de functie ReadyBoost. Hiermee wordt een deel van een usb-stick of SD-kaart als geheugen ingezet, waardoor het systeem in staat is om sneller data te benaderen. Koppel flashgeheugen aan de computer en open de verkenner.

Klik met de rechtermuisknop op het opslagstation en kies voor Eigenschappen. Open daarna het tabblad ReadyBoost. Selecte de optie Dit apparaat gebruiken en bepaal met de schuifregelaar hoeveel ruimte je wilt reserveren voor het versnellen van de pc. Windows adviseert hoeveel ruimte je het beste kunt reserveren. Sluit het dialoogvenster met OK.

Tip 06 Gebruik flashgeheugen in combinatie met ReadyBoost om je computer iets sneller te maken.

Tip 07: Dubbele bestanden

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Dubbele bestanden zijn zonde van de ruimte op je pc. Toch komen duplicaten veelvuldig voor. Met behulp van CCleaner spoor je ze gemakkelijk op. Ga naar Gereedschap / Bestandszoeker. Je bepaalt zelf volgens welke regels je dubbele bestanden wilt vinden. Naast de bestandsnaam zoek je bijvoorbeeld naar bestanden die exact even groot zijn. Als je zeker wilt zijn dat CCleaner geen valse treffers opspoort, vink je het beste alle opties aan.

Verder is het mogelijk om bepaalde data te negeren, zoals systeembestanden en verborgen bestanden. Selecteer onderaan op welke schijfstations je naar duplicaten wilt zoeken. Klik daarna op Zoeken. Na een tijdje wachten verschijnen alle resultaten in beeld. Zet een vinkje voor de bestanden die je definitief wilt verwijderen en bevestig met Verwijder geselecteerde / OK.

Tip 07 CCleaner laat zien welke duplicaten er op je pc aanwezig zijn.

Tip 08: Bloatware wissen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Bloatware is een verzamelnaam voor allerlei probeerversies van software die na aanschaf van een pc of laptop al in Windows aanwezig zijn. De fabrikant krijgt van softwarefabrikanten hiervoor een vergoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan proefversies van een virusscanner, spelletje of brandprogramma. Er verschijnen waarschuwingen in beeld met als doel om je tot aanschaf van de volledige versie te verleiden. Dit is natuurlijk zeer irritant en bovendien werken deze proefversies ook nog eens vertragend voor het systeem. Verder voegen pc-fabrikanten bijvoorbeeld een werkbalk aan een browser toe om eigen producten te promoten.

Het programma PC Decrapifier spoort eenvoudig bloatware op en verwijdert de boel meteen van je systeem. Klik op Download Now. Dubbelklik op het exe-bestand. Klik driemaal op Next. Geef met Yes of No aan of je PC Decrapifier op een gloednieuwe computer gebruikt. Bevestig met Next. Via de knop Create Restore Point maak je voor de zekerheid een herstelpunt aan. Bij onverwachte fouten kun je de boel hiermee weer repareren. In het volgende scherm verschijnt er een lijstje met gevonden bloatware. Vink alle programma's aan die je wilt verwijderen en kies voor Next / OK. Hierna verschijnt de volledige programmalijst in beeld. Klik op Next / Finish om de wizard af te sluiten.

Tip 08 Controleer met PC Decrapifier of er bloatware op je computer aanwezig is.

Tip 09: Oude herstelpunten

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Via herstelpunten lukt het om de pc in noodgevallen terug te zetten naar een oude situatie. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je pc door onjuiste instellingen vastloopt of er een virus in Windows is geslopen. Helaas nemen herstelpunten op den duur behoorlijk wat ruimte in. Gelukkig kun je oude herstelpunten gemakkelijk wissen. Open via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset het hulpprogramma Schijfopruiming. In Windows 8 open je het programma vanuit het startscherm,in Windwos 10 typ je schijfopruiming in de zoekbalk en klik je op het programma. Selecteer de C-schijf en klik op OK.

Na afloop van de schijfanalyse kies je voor Systeembestanden opschonen. Via OK voert Schijfopruiming nogmaals een schijfanalyse uit. Klik op het tabblad Meer opties. Kies bij het onderdeel Systeemherstel en schaduwkopieën voor Opruimen. Bevestig ten slotte met Verwijderen. Met uitzondering van het laatste herstelpunt zijn alle hersteldata nu van je pc verwijderd.

Tip 09 bespaar opslagruimte door oude herstelpunten weg te gooien.

Niet meer defragmenteren!

Er was een tijd dat het defragmenteren van je harde schijf (als het ware het netjes op een 'rij' zetten van al je data) een manier was om je pc weer een beetje sneller te maken. Dat geldt misschien nog voor oude XP-systemen (of nog ouder), maar wegens het eindigen van de ondersteuning voor Windows XP raden we mensen überhaupt af om dat besturingssysteem nog langer te gebruiken.

Op nieuwere Windows-versies (vanaf Windows Vista) levert het defragmenteren vaak een negatief effect op, omdat de nieuwere besturingssystemen data automatisch op een andere manier rangschikken die snelheid bevordert. En op systemen met een SSD verkort defragmentatie zelfs de levensduur: niet doen dus! Vergeet defragmentatie, het is een ding van het verleden.

Tip 10: Opstartbestanden

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Windows maakt automatisch een map aan met opstartbestanden van programma's. Dit is de zogeheten prefetch-map. Het besturingssysteem gebruikt de opstartbestanden om sneller software te openen. Na verloop van tijd raakt de prefetch-map vervuild met nutteloze data van reeds verwijderde software. Dit leidt onnodig tot vertraging. Om die reden is het raadzaam om de inhoud regelmatig te legen.

Windows creëert vervolgens een schone lijst met opstartbestanden. Open de Verkenner en typ in de adresbalk C:\WINDOWS\Prefetch (of navigeer naar deze map) en druk op Enter. Gebruik de sneltoets Ctrl+A om alle bestanden te selecteren en druk vervolgens op Delete. De prefetch-map is nu geleegd.

Tip 10 Maak regelmatig de prefetch-map met opstartbestanden leeg.

16 Reactie(s) op: 20 tips voor een snellere pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 augustus 2014 09:43 Anoniem
  Kcleaner ruimt overbodige bestanden op, die Ccleaner laat liggen. Ik gebruik beide dus. Daarnaast kan een goed Defragmenteer programma helemaal geen kwaad, integendeel: het kan het metadata en pagefile bestand verplaatsen; pagefile defragmenteren, niet gebruikte bestanden herschikken.
  Een SDD defragmenteren is idd schadelijk, maar wat de schrijver hierboven beweert (ding uit het verleden) is onzin en getuigt van weing kennis.
  Schrijver had ook kunnen weten dat Ccleaner oude prefetch bestanden opschoont. Een handmatige opschoning is helemaal niet nodig….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 14:43 Anoniem
  SSD schijf anyone? Vooral als je je systeem partitie cloned naar een ssd schijf en dan je ssd schijf als opstartschijf/systeemschijf gebruikt. Dan hoef je op zich ook niet zo'n grote.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 18:55 Anoniem
  Dit is volgens mij al de zoveelste keer dat dit soort artikeltjes gepubliceerd worden. Dit beschrijft niets nieuws onder de zon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2014 09:06 Anoniem
  Naast ccleaner heeft piriform ook defragler Met defragler, zie je dat je met ntfs,nog steeds MOET defragmenteren. Als de auteur van dit artikel ook maar iets zou weten van ntfs, dan zou hij geen onzin uitkramen. Hij is blijkbaar in de war met ext4 of andere Linux bestand systemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 augustus 2014 13:34 Anoniem
  Soms start de Firefox of Chrome webbrowser onder Windows7 heel traag op. Teruggaan naar de standaard instellingen onder Instellingen/Advanced "De browserinstellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden." lost het niet op.
  Maar het volgende werkt wel:
  - Run cmd.exe as admin; type "netsh winsock reset" (en opnieuw opstarten van Windows)
  En dat lost het Chrome/Firefox probleem helemaal op!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2014 21:36 Anoniem
  Defragmenteren is nog steeds nodig, je moet alleen het programma gebruiken dat in Windows zelf gebakken zit, start, bureauaccessoires, systeemwerkset.
  Het hoeft enkel vele malen minder dan vroeger, eenmaal per maand, twee maanden is meer dan zat!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2015 13:17 Anoniem
  Hello, tell me please do the fast work of Internet browsers depend on the computer processor? This question worries me a lot. My pc is quite powerful, I have this processor http://hardware.nl/dell/338-becy.html but I can't work in the Internet!!! All pages loading so long and it irritates me so much. I checked the Internet speed and it is quite high. What is the problem?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 18:55 Anoniem
  Defragmenteren? Laat me niet lachen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:08 darknessblade
  lachen oude tips in een nieuw jasje, en dan nog niet eens voor WIN10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:23 Anoniem
  ik kan drivermax niet openen (ik heb W10)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:44 Anoniem
  en dit van het geheugen is zeer amateuristisch! Je wil juist zorgen dat je een zo klein mogelijk wisselbestand hebt! Jeetje mina waar bent u nog blijven steken. Zelf heb ik een P4'ke met 2Gig Ram en heb het wisselbestand uitgemeten wat ik nodig heb zodat de rest in het RAM blijft steken waardoor juist de PC sneller is! Mijn wisselbestand staat op 611mb. Dus in feite is het juist 1/3 ongeveer van je RAM. Verschil merk ik duidelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:47 Anoniem
  En als u 4gig RAM hebt en niet echt zware progs gebruikt dan mag het volledig uit totdat u een blauw scherm krijgt en dan zet je het aan zodat je het kan dumpen en kan zien wat het probleem is. Zo dient u met wisselbestand om te gaan. Eerst meten=weten wat u daadwerkelijk verbruikt en daar gaat u het wisselbestand op aan passen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 12:18 Anoniem
  Jammer, niets nieuws onder de zon. Schrijf eens wat meer over Windows 10, tools, logboeken en de Windows 10 register.exe bug. (crasht bij zoeken op bepaalde sleutels).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 12:41 Anoniem
  Als je C: een SSD is, dan de ruimte voor virtueel geheugen daar niet op reserveren, want de vele schrijfacties verkorten de levensduur van je solid schijf aanmerkelijk. Gebruik hiervoor een andere, conventionele schijf in je systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2016 08:58 Anoniem
  Ook zo iets voor de Mac?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2016 22:00 Dilbert
  Mocht je nog geen SSD in je systeem hebben als schijf voor je besturingssysteem kan ik die beslist aanraden, zelfs met sata2 gaat dit als de brandweer!
  Tip neem dan beslist geen te kleine schijf, minimaal 128GB.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.