20 tips voor een snellere pc

Door: Redactie Computer!Totaal | 11 februari 2016 11:54

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 16: C-schijf leegmaken

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Windows is normaal gesproken op de C-schijf geïnstalleerd. Door deze partitie zo schoon mogelijk te houden, blijft het besturingssysteem lekker snel. Bewaar persoonlijke bestanden daarom bij voorkeur op een andere partitie, bijvoorbeeld de D-schijf. Verder loop je de C-schijf desgewenst handmatig na om nutteloze bestanden op te sporen. Wanneer je weleens een upgrade van Windows hebt geïnstalleerd, slaat het besturingssysteem oude data automatisch op in de map Windows.old.

Na een tijdje kun je deze map probleemloos verwijderen. Start Windows Verkenner op en open de C-schijf. Selecteer de map Windows.old en druk op Delete. Verder bekijk je in de map Program Files of er nog restbestanden van verwijderde software op de pc staan.

Tip 16 In de map Windows.old is een back-up van de vorige Windows-versie aanwezig.

Tip 17: Internet Explorer

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Zie je plotseling een vreemde werkbalk in de browser verschijnen of is de startpagina plotseling aangepast? Ontwikkelaars van gratis programma's voorzien je browser soms ongevraagd van rommel, waardoor surfsessies helaas trager verlopen. Gelukkig is het meestal niet moeilijk om de gebruikersinterface weer in oude staat terug te brengen. Open Internet Explorer en klik rechtsboven op Extra (pictogram met tandwieltje). Via Invoegtoepassingen beheren zie je welke werkbalken en uitbreidingen er allemaal in de browser aanwezig zijn.

Ongewenste onderdelen schakel je simpel uit. Klik met de rechtermuisknop op een uitbreiding en kies voor Uitschakelen. Na afloop klik je op Sluiten. Ook de startpagina breng je bij vervuiling van de browser weer terug in oude staat. Kies voor Extra / Internetopties en typ het webadres van de website waarmee je surfsessies wilt beginnen. Sluit af met OK.

Tip 17 Nutteloze werkbalken deactiveer je eenvoudig in Internet Explorer.

Tip 18: Chrome opschonen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8 en 10

Tegenwoordig gebruiken veel mensen Chrome om websites te bezoeken. Helaas raakt ook deze browser snel vervuild met allerlei rommel, waardoor webpagina's slomer openen. Overstappen op Firefox is mogelijk, maar het kan ook anders.

Klik rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (pictogram met drie strepen). Kies in het menu voor Instellingen. Selecteer onder Bij opstarten de optie Een specifieke pagina of een reeks pagina's openen en klik daarachter op Pagina's instellen. Ongewenste startpagina's verwijder je door achter het webadres op het kruisje te klikken.

Voer de url in van de startpagina waarmee je Chrome wilt opstarten en bevestig met OK. Werkbalken in Chrome zijn meestal extensies die stiekem in de browser zijn geïnstalleerd. Je verwijdert ze in een handomdraai. Navigeer naar Google Chrome aanpassen en beheren / Extra / Extensies. Klik achter de ongewenste uitbreiding op het pictogram met de afvalemmer en kies voor Verwijderen. Overigens is het slim om alle uitbreidingen even kritisch na te lopen. Hoe minder actieve extensies Chrome bevat, hoe sneller de browser namelijk functioneert.

Tip 18 In Chrome is het een fluitje van een cent om extensies te verwijderen.

Browser terugzetten

Soms lukt het niet om de browser helemaal op te schonen, omdat bepaalde adverteerders zeer hardnekkige uitbreidingen ontwikkelen. De beste oplossing is dan om de browser volledig terug te zetten naar de begininstellingen. In Internet Explorer klik je hiervoor achtereenvolgens op Extra / Internetopties / Geavanceerd, waarna je kiest voor de knop Opnieuw instellen. Vink Persoonlijke instellingen verwijderen aan en bevestig met Opnieuw instellen.

Ook Chrome zet je terug naar de begininstellingen. Navigeer naar Google Chrome aanpassen en beheren / Instellingen / Geavanceerde instellingen weergeven. Helemaal onderaan klik je op Browserinstellingen herstellen / Herstellen.

Stel de browser opnieuw in wanneer het niet lukt om alle rommel op te ruimen.

Tip 19: Partities wijzigen

Geschikt voor: Windows Vista, 7 en 8

De partities die in Windows Verkenner beschikbaar zijn, pas je desgewenst eenvoudig aan. Dat is bijvoorbeeld prettig wanneer je opslagcapaciteit van de C-schijf wilt 'verplaatsen' naar de D-schijf. Zeker als je op de D-schijf grote mediabestanden bewaart, komt de extra ruimte wellicht goed van pas.

Je hoeft hiervoor geen externe software te installeren, want Windows heeft zelf een bescheiden partitiemanager in huis. Voordat je aan de slag gaat, maak je voor de zekerheid eerst een back-up. Start daarna het Configuratiescherm op en ga naar Systeem en beveiliging / Partities op harde schijf maken en formatteren. Klik met de rechtermuisknop op de partitie die je een kopje kleiner wilt maken en kies voor Volume verkleinen. Bepaal met hoeveel MB's je de partitie inperkt. Bevestig met Verkleinen. Klik daarna met de rechtermuisknop op de partitie die je wilt vergroten. Via Volume uitbreiden opent er een nieuw venster waarmee je de vrijgemaakte opslagruimte aan de gewenste partitie toewijst. Via Volgende / Volgende / Voltooien breid je de opslagcapaciteit van het geselecteerde schijfstation uit.

Tip 19 Met Windows Schijfbeheer wijzig je eenvoudig de opslagcapaciteit van partities.

Tip 20: Verse installatie

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8

Is je computer ondanks alle voorgaande tips nog altijd erg sloom? Een computer met een verse installatie van Windows is altijd vliegensvlug. Er zijn namelijk nog geen programma's, services en vervuilde bestanden aanwezig die de boel vertragen. Als je het niet erg vindt om opnieuw te beginnen, kun je een herinstallatie van Windows overwegen. Besef wel dat je dan alle geïnstalleerde programma's en updates kwijtraakt. Die kun je later natuurlijk probleemloos opnieuw installeren, maar dat kost wel veel tijd.

Verder is het nodig om alles opnieuw in te stellen, zoals je e-mailaccount en de bureaubladachtergrond. Voordat je aan de slag gaat, controleer je eerst even of je een geldige licentiecode hebt. Vaak vind je die op een sticker aan de zijkant van de systeemkast. Bewaar van persoonlijke bestanden een back-up, bijvoorbeeld op een usb-stick, externe harde schijf of NAS. Doe de installatie-dvd in de computer en herstart het systeem. Belangrijk is dat je de computer vanaf de installatieschijf opstart. Open zo nodig het BIOS om de opstartvolgorde te wijzigen. Het BIOS is bereikbaar via een specifieke toets, bijvoorbeeld F2 of Delete. Zodra het installatiemenu van Windows verschijnt, kies je voor Aangepaste installatie. Neem vervolgens de resterende stappen door om het besturingssysteem te installeren.

Tip 20 Start het systeem vanaf de installatieschijf op en installeer het opnieuw.

Malware bestrijden

Malware is een bekende boosdoener voor vertraging op computers. Deze kwaadaardige software circuleert in allerlei vormen op het web. In het ergste geval kun je zelfs vanwege een agressief virus de controle over je pc verliezen. Om dit soort narigheid te voorkomen, is het belangrijk dat je een betrouwbare virusscanner installeert. Windows is namelijk niet in staat om op eigen houtje malware te weren. Kies bij voorkeur antivirussoftware van een goed merk, bijvoorbeeld Symantec (Norton), Kaspersky of McAfee.

Kijk bijvoorbeeld op de sites www.av-comparatives.org of www.av-test.org voor een compleet overzicht van geteste virusscanners. Zorg ervoor dat de gebruikte scanner automatisch nieuwe virusdefinities ophaalt en voer regelmatig een volledige systeemscan uit. Toch een virus? Verwijder malware met een usb-stick.

16 Reactie(s) op: 20 tips voor een snellere pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 augustus 2014 09:43 Anoniem
  Kcleaner ruimt overbodige bestanden op, die Ccleaner laat liggen. Ik gebruik beide dus. Daarnaast kan een goed Defragmenteer programma helemaal geen kwaad, integendeel: het kan het metadata en pagefile bestand verplaatsen; pagefile defragmenteren, niet gebruikte bestanden herschikken.
  Een SDD defragmenteren is idd schadelijk, maar wat de schrijver hierboven beweert (ding uit het verleden) is onzin en getuigt van weing kennis.
  Schrijver had ook kunnen weten dat Ccleaner oude prefetch bestanden opschoont. Een handmatige opschoning is helemaal niet nodig….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 14:43 Anoniem
  SSD schijf anyone? Vooral als je je systeem partitie cloned naar een ssd schijf en dan je ssd schijf als opstartschijf/systeemschijf gebruikt. Dan hoef je op zich ook niet zo'n grote.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 18:55 Anoniem
  Dit is volgens mij al de zoveelste keer dat dit soort artikeltjes gepubliceerd worden. Dit beschrijft niets nieuws onder de zon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2014 09:06 Anoniem
  Naast ccleaner heeft piriform ook defragler Met defragler, zie je dat je met ntfs,nog steeds MOET defragmenteren. Als de auteur van dit artikel ook maar iets zou weten van ntfs, dan zou hij geen onzin uitkramen. Hij is blijkbaar in de war met ext4 of andere Linux bestand systemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 augustus 2014 13:34 Anoniem
  Soms start de Firefox of Chrome webbrowser onder Windows7 heel traag op. Teruggaan naar de standaard instellingen onder Instellingen/Advanced "De browserinstellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden." lost het niet op.
  Maar het volgende werkt wel:
  - Run cmd.exe as admin; type "netsh winsock reset" (en opnieuw opstarten van Windows)
  En dat lost het Chrome/Firefox probleem helemaal op!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2014 21:36 Anoniem
  Defragmenteren is nog steeds nodig, je moet alleen het programma gebruiken dat in Windows zelf gebakken zit, start, bureauaccessoires, systeemwerkset.
  Het hoeft enkel vele malen minder dan vroeger, eenmaal per maand, twee maanden is meer dan zat!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2015 13:17 Anoniem
  Hello, tell me please do the fast work of Internet browsers depend on the computer processor? This question worries me a lot. My pc is quite powerful, I have this processor http://hardware.nl/dell/338-becy.html but I can't work in the Internet!!! All pages loading so long and it irritates me so much. I checked the Internet speed and it is quite high. What is the problem?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 18:55 Anoniem
  Defragmenteren? Laat me niet lachen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:08 darknessblade
  lachen oude tips in een nieuw jasje, en dan nog niet eens voor WIN10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:23 Anoniem
  ik kan drivermax niet openen (ik heb W10)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:44 Anoniem
  en dit van het geheugen is zeer amateuristisch! Je wil juist zorgen dat je een zo klein mogelijk wisselbestand hebt! Jeetje mina waar bent u nog blijven steken. Zelf heb ik een P4'ke met 2Gig Ram en heb het wisselbestand uitgemeten wat ik nodig heb zodat de rest in het RAM blijft steken waardoor juist de PC sneller is! Mijn wisselbestand staat op 611mb. Dus in feite is het juist 1/3 ongeveer van je RAM. Verschil merk ik duidelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:47 Anoniem
  En als u 4gig RAM hebt en niet echt zware progs gebruikt dan mag het volledig uit totdat u een blauw scherm krijgt en dan zet je het aan zodat je het kan dumpen en kan zien wat het probleem is. Zo dient u met wisselbestand om te gaan. Eerst meten=weten wat u daadwerkelijk verbruikt en daar gaat u het wisselbestand op aan passen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 12:18 Anoniem
  Jammer, niets nieuws onder de zon. Schrijf eens wat meer over Windows 10, tools, logboeken en de Windows 10 register.exe bug. (crasht bij zoeken op bepaalde sleutels).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 12:41 Anoniem
  Als je C: een SSD is, dan de ruimte voor virtueel geheugen daar niet op reserveren, want de vele schrijfacties verkorten de levensduur van je solid schijf aanmerkelijk. Gebruik hiervoor een andere, conventionele schijf in je systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2016 08:58 Anoniem
  Ook zo iets voor de Mac?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2016 22:00 Dilbert
  Mocht je nog geen SSD in je systeem hebben als schijf voor je besturingssysteem kan ik die beslist aanraden, zelfs met sata2 gaat dit als de brandweer!
  Tip neem dan beslist geen te kleine schijf, minimaal 128GB.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.