21-jarige Nederlandse hacker uitgeleverd aan VS

© PXimport

21-jarige Nederlandse hacker uitgeleverd aan VS

Geplaatst: 12 juni 2012 - 09:26

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Een 21-jarige Nederlandse hacker is dit weekend uitgeleverd aan de Verenigde Staten op verdenking van grootschalige creditcardfraude.

De Nederlander David Benjamin S. (21) is zaterdag na zijn arrestatie in Roemenië overgeleverd aan de federale rechtbank in Seattle en wordt verdacht van creditcardfraude. Het gaat volgens Amerikaanse media om diefstal van ten minste 44.000 creditcardnummers, die online als één pakket te koop zijn aangeboden. S. heeft tegenover de rechtbank verklaard dat hij onschuldig is.

Miljoenen dollars schade

De Nederlander wordt in totaal verdacht van 14 overtredingen, waaronder samenzwering en vergaande identiteitsfraude. S. zou vanuit Roemenië websites hebben gebouwd waarop criminelen gestolen creditcardgegevens konden bemachtigen.

De schade die hiermee is aangericht loopt volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie in de miljoenen dollars, meldt de IDG News Service. Op 20 augustus gaat de rechtszaak in Seattle van start . De 21-jarige S. hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Hackers werkten samen

De federale aanklager in Seattle meent dat S. de al langer gezochte hacker 'Fortezza' is. In deze fraudezaak zou hij hebben samengewerkt met een 21-jarige Amerikaan die afgelopen november is gearresteerd en vorige maand tegenover de rechtbank schuld heeft bekend.

Deze Amerikaan zou de data van verkoopsystemen van twee bedrijven in Seattle hebben afgetapt. Die gestolen creditcardgegevens werd vervolgens door de Nederlander onder meerdere schuilnamen online verhandeld.

Bezoekers restaurant bestolen

Het federale onderzoek leidt volgens de Washington Post onder meer terug naar een Italiaans restaurant in Seattle. Daar zijn kaartgegevens van gasten gekopieerd toen ze afrekenden.

Deze gegevens werden vervolgens automatisch doorgestuurd naar een server. Bij veel klanten van het restaurant zijn bedragen van 70 en 80 dollar afgeschreven, vaak al binnen tien minuten. Andere slachtoffers die worden genoemd in de aanklacht zijn werknemers van vliegtuigmaatschappij Boeing.

Uitlevering hackers mogelijk

De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat ze blij zijn met de arrestatie. "Mensen denken dat cybercriminelen niet kunnen worden gevonden en aangehouden. Vandaag weten we dat dit niet waar is. Je kunt je niet verstoppen in cyberspace", aldus jurist Jenny A. Durkan, die volgens de Washington Post benadrukte dat uitlevering tussen landen daarbij altijd tot de mogelijkheden behoort.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten