22 handige tips voor Facebook

Door: Richard Veenstra | 25 augustus 2017 14:22

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Facebook is een handige dienst om in contact te blijven met anderen. Helaas verzamelt het bedrijf erg veel informatie over je, en zorgt het voor veel afleiding. Facebook deactiveren kan een oplossing zijn, maar dan mis je wel veel uitnodigingen voor evenementen en kun je een eventuele pagina niet meer beheren. We geven 22 handige Facebook-tips waarmee je met een kaal profiel toch alle functies van de sociale netwerksite kunt gebruiken.

1 Profiel downloaden

Voordat je aan de slag gaat om allerlei gegevens van je Facebook-account te verwijderen, is het slim om een kopie van al je berichten en foto’s te maken. Ga naar Instellingen en kies voor Algemeen / Een kopie downloaden. Klik op Mijn archief starten en al je berichten, foto’s en chatgesprekken worden gedownload. Facebook stuurt je een e-mail als je archief klaar is om te downloaden. Je kunt ook zelf de pagina even vernieuwen en op Archief downloaden klikken. Het resultaat is een zip-bestand waar je een offline kopie van je profiel vindt.

2 Apps ontkoppelen

Niet alleen Facebook weet veel van je, ook apps die je in de loop der jaren aan Facebook hebt gekoppeld, kunnen allerlei gegevens van jou inzien. Dit varieert van je e-mailadres tot aan je vriendenlijst en je persoonlijke informatie. Om te weten welke app precies welke informatie mag inzien, ga je naar Instellingen / Apps. Klik op het potloodje achter een app en zie welke informatie de app mag gebruiken. Zet individuele onderwerpen hier aan of uit. Om een app geheel te ontkoppelen, klik je op het kruisje als je er met de muis overheen gaat.

3 Platform uitschakelen

Als je alle apps hebt ontkoppeld, kun je ervoor kiezen om in de toekomst geen enkele app meer met Facebook te koppelen. Hiervoor moet je het zogenaamde app-platform uitschakelen. Ga naar Beheren onder Apps, websites en plug-ins en selecteer Platform uitschakelen. Sommige apps, zoals Tinder en Spotify, kunnen deze koppeling echter nodig hebben om te functioneren. Voordat je het platform uitschakelt, moet je er zeker van zijn dat je per dienst de koppeling niet meer nodig hebt. Ga bij de betreffende dienst naar je accountinstellingen en kijk of er een mogelijkheid is om de koppeling met Facebook terug te draaien.

4 Contacten verwijderen

Bij een opruimactie hoort natuurlijk ook het verwijderen van vage kennissen. Ga naar je profielpagina door bovenin op je naam te klikken en kies voor Vrienden. Achter elke contactpersoon zie je een vinkje met het woord Vrienden. Klik erop en kies voor Verwijderen als vriend en deze persoon is uit je digitale leven verdwenen. Het is slim om eerst helemaal naar beneden te scrollen, Facebook maakt namelijk zelf al een voorselectie. De personen waarmee je weinig communiceert of die zelf weinig actief zijn op Facebook staan helemaal onderaan.

5 Vrienden ontvolgen

Je kunt er ook voor kiezen om wel met iemand bevriend te blijven, maar deze persoon niet meer te volgen. Ontvrienden krijgt de contactpersoon uiteraard mee, het ontvolgen is voor de persoon niet te zien. Je kunt nog wel steeds met deze persoon contact opnemen en voor evenementen uitnodigen, maar updates verschijnen niet meer in je nieuwsoverzicht. Klik op een vriend en op de profielpagina ga je met je muis over Volgend en kies je voor X niet meer volgen.

6 Meerdere ontvolgen

Als je meerdere personen tegelijkertijd wilt ontvolgen, is er een snellere manier. Klik op het driehoekje rechtsboven en kies voor Voorkeuren voor nieuwsoverzicht. Selecteer Personen niet meer volgen om hun berichten te verbergen. Klik op de profielfoto van een persoon om het te selecteren. Deze persoon wordt nu niet meer in je nieuwsoverzicht weergegeven. Linksboven vind je een selectiemenu, hier kies je of je alleen vrienden wilt zien of ook groepen en pagina’s. Groepen en pagina’s ontvolg je op dezelfde manier.

7 Activiteitlogboek

Facebook houdt precies bij wat je allemaal hebt gedaan op het sociale netwerk. Ga naar het driehoekje bovenin en selecteer Activiteitlogboek. Rechts kies je een periode en links kun je het type activiteit kiezen. Klik bijvoorbeeld op Je berichten om al jouw statusupdates en gedeelde inhoud te zien. Als je op Reacties klikt, zie je wanneer je precies op welk bericht hebt gereageerd. Voor elke activiteit kun je handmatig een actie doen door op het potloodje te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld een vriendschap ongedaan maken, een vind-ik-leuk terugnemen of een tag verwijderen.

8 Berichten verwijderen

In het Activiteitlogboek klik je op Je berichten. Klik op het potloodje achter een bericht en kies voor Verwijderen om het bericht permanent weg te halen. Je moet de actie bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen om het bericht te behouden, maar alleen van je tijdlijn af te halen. In dit geval kies je voor Verborgen op tijdlijn. Je kunt een bericht ook verwijderen door naar je profielpagina te gaan en bij een bericht rechtsboven op het driehoekje te klikken en voor Verwijderen te kiezen.

9 Tags verwijderen

Eén van de vervelendste dingen is als iemand anders jou tagt in een foto of bericht zonder hiervoor eerst toestemming aan jou te vragen. Wil je een tag verwijderen, dan is dit iets gecompliceerder dan een bericht verwijderen. Ga naar Berichten waarin jij bent getagd. Je hebt nu twee keuzes: klik op Verborgen op tijdlijn om de tag te laten staan maar het alleen op je tijdlijn te verbergen. Jouw contacten kunnen de foto nu niet meer zien als ze naar je pagina gaan. De andere optie is Tag rapporteren/verwijderen. Je moet nu laten weten waarom je de tag wilt verwijderen en deze actie bevestigen, een tijdrovende klus als het om veel berichten gaat.

10 Tags uit foto’s

Een tag verwijderen uit een foto is iets makkelijker. Klik op Foto’s / Foto’s van jou en zet een vinkje voor de foto’s waar jij de tag weg wilt halen. Kies nu Ik wil dat tags van de foto’s worden verwijderd. Let op dat foto’s waarin jij bent getagd niet worden gedownload in je archief. Wil je een foto bewaren, klik dan op de foto en kies voor Opties / Downloaden. Bij een individuele foto vind je ook de optie Tag verwijderen als je op Opties klikt. Je hoeft nu niet aan te geven waarom je je tag wilt verwijderen.

11 Vind-ik-leuks verwijderen

Vind-ik-leuks verwijder je door op Vind-ik-leuks te klikken, het potloodje te selecteren en voor Vind ik niet meer leuk te kiezen. Links kun je eventueel je activiteiten filteren op Berichten en reacties of Pagina’s en interesses. Om reacties te verwijderen, klik je links op Reacties. Naast het potloodje zie je ook wie jouw reactie of vind-ik-leuk allemaal kan zien. Een wereldbol betekent dat het openbaar is en dus ook voor mensen zonder Facebook-account is in te zien, twee poppetjes betekent dat alleen de vrienden van jouw contactpersoon het kunnen zien. Drie poppetjes betekent dat vrienden van vrienden van jouw contactpersoon het kunnen zien.

0 Reactie(s) op: 22 handige tips voor Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.