24 hardware- en softwaretips voor een frisse start op je pc

Door: Martin Gijzemijter | 22 augustus 2014 14:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tijd voor een frisse start op je pc? Met een schone lei beginnen kan soms heel verfrissend zijn. In dit artikel gaan we in op de hardware en software die je kunt kopen en installeren, zodat je pc weer helemaal up-to-date is.

Hardware

Tip 01: Muis

Tja, aanraakschermen zijn hot, maar in de meeste gevallen heb je toch echt wel een muis nodig om de pc te besturen. Je krijgt er vrijwel altijd eentje bij je pc, maar voldoet deze aan je behoeften? Zit je lang achter de pc, dan is ergonomie belangrijk. En ben je iemand die gek wordt van draden, of zou je het juist veel irritanter vinden om de muis telkens op te moeten laden?

Allemaal afwegingen die je helpen besluiten of een ergonomische, draadloze of juist bedrade muis geschikt voor je is. Wellicht past een muis met trackball (ja, dat bestaat nog) het beste bij jouw scrollgedrag. Ben je fanatiek gamer, dan is de kans groot dat de standaardmuis die je meegeleverd krijgt niet voldoet. Laat je bij de aankoop overigens niet gek maken. Er zijn muizen van een tientje, maar ook van meer dan 350 euro.

Een muis heb je vrijwel altijd in de hand, dus kies er eentje die bij je activiteiten past.

Tip 02: Toetsenbord

Ook op het gebied van toetsenborden is er veel te kiezen. Uiteraard is er, net als bij muizen, de keuze tussen wel of geen kabeltje. Veel ingrijpender is de vorm van het toetsenbord. Want ben je van plan om enorm veel te gaan typen, dan is een ergonomisch toetsenbord (waarbij je handen en polsen in een natuurlijke positie rusten tijdens het typen) geen overbodige luxe. Belangrijk is dat je het toetsenbord fysiek onder je vingers voelt voordat je het aanschaft. Bepaal bij je praktijktest of de toetsen ver genoeg uit elkaar liggen, of er sneltoetsen aanwezig zijn (bijvoorbeeld voor volume of het afspelen en pauzeren van muziek en video), of er pootjes aanwezig zijn om het toetsenbord wat te kantelen (iets dat veel mensen prettig vinden) enzovoort.

Doe je veel aan videobewerking, dan zijn er ook speciale toetsenborden die geconfigureerd zijn voor (en bedrukt zijn met) opties voor specifieke videobewerkingsprogramma's. En zo zijn er ook toetsenborden die specifiek zijn ontworpen voor games.

Er zijn heel specifieke toetsenborden voor specifieke activiteiten.

Tip 03: Luidsprekers

Over de luidsprekers kunnen we kort maar zeer duidelijk zijn: je hoeft echt geen 7.1-speakerset neer te zetten om fatsoenlijk geluid uit je pc te kunnen toveren, maar aan een set van een tientje is doorgaans vrij duidelijk te horen dat hij niet zoveel gekost heeft. Veertig à vijftig euro is een mooie prijs voor luidsprekers.

Zelfs als je geen audiofiel bent is het verstandig om gewoon een fijne set neer te zetten, zodat je je niet zo snel aan het slechte geluid gaat irriteren.

Je hoeft geen surround-set aan te schaffen, maar degelijke luidsprekers zijn wel wenselijk.

Tip 04: Printer/scanner

Hoewel steeds meer communicatie digitaal plaatsvindt, is een printer in een gemiddeld huishouden nog altijd onmisbaar. Gelukkig hoeft een printer helemaal niet duur te zijn, voor een paar tientjes heb je een prima exemplaar. Maar wat voor printer koop je dan eigenlijk? Er zijn veel verschillende modellen op de markt: laserprinters, deskjetprinters, all-in-one-printers (die naast een printer ook een scanner bevatten, dat scheelt weer ruimte op je bureau), printers met automatische documentinvoer (handig als je vaak contracten scant), printers met diascanner, met kaartlezers en zelfs printers die dvd's kunnen lezen. Bedenk van tevoren welke functionaliteiten je wilt hebben en kies aan de hand daarvan een printer uit.

Zoek ook online naar de ervaringen met de verschillende merken, het ene merk is bijvoorbeeld gevoeliger voor papierdikte dan het andere. Maar vooral: let op de inktconsumptie en koop een printer met losse kleurencartridges. Zo hoef je niet de hele cartridge te vervangen als bijvoorbeeld alleen geel op is.

Let bij de aankoop van een printer ook op de samenstelling van de cartridges.

Tip 05: Webcam

Het is nu nog lastig voor te stellen, maar niet zo heel lang geleden was de videotelefoon (in de vorm van FaceTime, Skype etc.) nog pure sciencefiction. Voor videogesprekken waren we aangewezen op onze computer. Door de mogelijkheid om te videochatten op een smartphone en tablet, leek de webcam z'n langste tijd gehad te hebben. Maar nu er steeds meer mogelijkheden komen voor gesture-control (oftewel handelingen uitvoeren door gebaren te maken voor de webcam), wordt het juist weer heel interessant.

Gaat het je nog puur om videochatten, dan is een dure webcam zeker niet nodig. Wil je echter gebruik kunnen maken van besturing door middel van gebaren, zoek dan een webcam die daar geschikt voor is.

Dankzij gebaar-besturing zijn webcams terug van weggeweest.

Software

Tip 06: Besturingssysteem

Heb je een Mac, dan is er maar één besturingssysteem dat je kunt gebruiken: OS X. Heb je echter een pc, dan heb je aanzienlijk meer keuzes. Standaard worden nieuwe machines geleverd met Windows 8. Dat is een innovatief besturingssysteem, zo innovatief zelfs dat veel mensen er enorm aan moeten wennen en toch liever gebruikmaken van Windows 7.

Probeer in de winkel even uit welk besturingssysteem je het prettigst vindt, zodat je niet hoeft te werken met iets waaraan je je ergert. Vista is in theorie ook een optie, maar niet aan te raden, omdat dit besturingssysteem op termijn het lot van XP achterna zal gaan. Ben je avontuurlijker aangelegd, dan kun je ook een gratis distributie van Linux proberen.

Windows 8.1 is de nieuwste versie van Windows. Kun je daar niet aan wennen, dan is Windows 7 een prima alternatief.

Tip 07: Virusscanner

Het eerste dat je moet doen zodra het besturingssysteem is geïnstalleerd, is het installeren van antivirus- en antispyware-software. Het oplopen van een virus is tegenwoordig namelijk niet meer een kwestie van pech, maar een kwestie van tijd. Dit geldt overigens ook als je gebruikmaakt van OS X. Inmiddels zijn er namelijk ook behoorlijk wat virussen voor het besturingssysteem van Apple. In Windows Vista, 7 en 8 kun je de gratis software van Microsoft gebruiken genaamd Microsoft Security Essentials en vanaf Windows 8.1 kun je gebruikmaken van Windows Defender.

Heb je liever toch een ander (gratis) pakket? Dan zijn Spybot, AdAware en AVG Free prima alternatieven. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van betaalde abonnementen van partijen als Norton en Symantec (ook voor de Mac), die extra mogelijkheden bieden. Wat je ook kiest, installeer in ieder geval een vorm van bescherming, dat is noodzaak.

Een virusscanner installeren is geen overbodige luxe, het is pure noodzaak.

Tip 08: Back-upsoftware

Met de software uit de vorige tip bescherm je je pc tegen virussen en spyware. Maar het voorkomt natuurlijk niet dat je bestanden kwijtraakt wanneer de harde schijf crasht, de computer gestolen wordt, of zich een ander probleem voordoet. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd een back-up hebt van de meest recente bestanden. OS X heeft daarvoor een prachtig programma, genaamd Time Machine (andere software is in het geval van OS X dan ook echt overbodig).

Ook Windows heeft een handige functionaliteit, genaamd Bestandsgeschiedenis in het Configuratiescherm. Wil je dit niet toevertrouwen aan Microsoft? Dan is een programma als TrueImage van Acronis een prachtig alternatief. Zorg er wel voor dat je een externe schijf hebt om de reservekopieën op te slaan, anders ga je alsnog het schip in als de harde schijf crasht.

Zorg dat je software gebruikt voor het maken van reservekopieën, dat kan heel wat ellende schelen.

11 Reactie(s) op: 24 hardware- en softwaretips voor een frisse start op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2014 15:27 Anoniem
  Tip 06: Besturingssysteem. Volstrekt onjuiste beginzin. Je kunt prima andere operatingsystemen op een mac gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 23:30 Anoniem
  Tip20: Streamen
  PS3 Mediaserver wordt niet echt meer verder ontwikkeld (laatste versie stamt uit augustus 2013). De opvolger is Universal Media Server. Het programma lijkt erg op PMS, gebruikt ook min of meer dezelfde configuratie-opties en wordt nog volop geüpdatet. Het programma is gratis en je vindt het op http://www.universalmediaserver.com/
  Het programma heeft een paar leuke plugins (zoals online IDMB movie info en Grooveshark).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 10:32 Anoniem
  tip 22: XtraFinder is geen alternatief voor finder, het voegt extra functionaliteit toe aan finder
  tip 23: Met de Voorvertoning app kun je prima PDF's bekijken en ook van annotaties voorzien zoals aantekeningen, tekstvelden, lijnen, cirkels etc. Acrobat Reader voor MAC is niet aan te raden want vreselijk traag en lomp!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 13:57 Anoniem
  "Niet meer nodig"…. mbt mail software en dvd speler? Dacht het toch niet!! Als je mail hebt van een niet-gratis provider, heb je meestal wel webmail, maar om nou al die websites af te gaan waar je mail hebt, da's niet te doen. En je hebt het overzichtelijk bij elkaar. Mbt. de dvd/cd speler.. die heb je toch wel nodig als je een backup (of andere bestanden) op cd/dvd wilt zetten ipv online.. En meestal wordt software nog aangeboden op cd/dvd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 16:30 Anoniem
  Het woord Linux kom ik niet veel tegen in dit overzicht, terwijl de meeste genoemde programma's een Linux variant hebben dan wel de originele versie bevatten.
  Zo avontuurlijk is Linux niet, zeker niet in vergelijking tot upgraden en herinstallatie van Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 11:06 Anoniem
  Adobe PDF is een dik en zwaar kreng. Licht en gratis: Sumatra PDF. In alle talen, dus ook Nederlands. http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/download-free-pdf-viewer.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 12:15 Anoniem
  Tip 23. Als je een document dat uit meerdere pagina's bestaat scant krijg je een aantal pdf-files. Het combineren van deze files tot één file is iets wat ik regelmatig gebruik. Deze optie wordt niet genoemd in uw tekst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 15:53 Anoniem
  tip 08:
  Een gratis back-up systeem incl. back up van je besturingssysteem kun je uitvoeren met Macrium Reflect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2014 10:34 Anoniem
  Tip 22: bestandsbeheer: Ik snap nog steeds net dat microsoft geen tabbed verkenner heeft bedacht.. daarom: Clover. Ik kan niet meer zonder..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 22:45 Anoniem
  Een mooie uitleg maar er ontbreekt iets aan, wat dacht je van partities maken, je documenten en foto's op een aparte partitie en een apart gebruikersaccount en een beheerdersaccount, gewoon basis veiligheid en zeker niet iets gebruiken als Microsoft essentials, een goed compleet antiviruspakket heb je voor niet al te veel geld en zeker als je het op drie PC's mag zetten en het pakket qua kosten kan delen!
  EM client is ook een uitstekende vervanger voor outlook en is heel gemakkelijk in gebruik en om in te stellen een aanrader!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2015 22:24 Anoniem
  Het allerbeste e-mailprogramma is het gratis Dreammail. Niets kan daaraan tippen m.i. Vooral de contacthandling is geweldig. Zelfs MS-outlook staat in de schaduw van Dreammail wat mij betreft. Dreammail is er ook in portable versie. http://www.softpedia.com/dyn-postdownload.php/61b28babdaf14fbdb1787cbce24ec198/54b19a3f/134eb/5/3 Let wel op dat je geen rommel aanvinkt met installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.