24 hardware- en softwaretips voor een frisse start op je pc

Door: Martin Gijzemijter | 22 augustus 2014 14:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Bloatware

Deze tip draait niet om installeren, maar juist om het verwijderen van software. Wanneer je een nieuwe pc hebt gekocht, dan staat deze doorgaans vol met software van de leveranciers van de hardware. Daar zitten soms best nuttige dingen tussen (zoals een proefversie van Word of een gratis proefversie van een antivirusprogramma), maar je bent zeker niet verplicht om deze software te blijven gebruiken.

Voordat je je eigen software gaat installeren, is het dan ook verstandig om eerst via Configuratiescherm / Een programma verwijderen, de programma's te verwijderen waar je geen prijs op stelt. Zo begin je echt met een schone lei.

Niet alle software die je bij je 'schone' installatie krijgt, heb je nodig.

Tip 10: Stuurprogramma's

Het ontbreken van stuurprogramma's is iets waar veel mensen tegenaan lopen wanneer ze een computer voorzien van een schone installatie van Windows. Toen je de pc kocht, waren alle stuurprogramma's voor de bijgeleverde hardware al geïnstalleerd. Installeer je echter een schone versie van Windows, dan zijn die stuurprogramma's er niet. En het wordt wel erg lastig om bijvoorbeeld te internetten als het stuurprogramma van je netwerkkaart ontbreekt, waardoor je de benodigde stuurprogramma's ook niet kunt downloaden.

In dat geval is het handig om een reservekopie te hebben van je stuurprogramma's, voordat je een nieuwe versie van je besturingssysteem gaat installeren. Dit kun je bijvoorbeeld met het programma Double Driver doen. Gedetailleerde uitleg daarover vind je hier.

Maak een reservekopie van je stuurprogramma's voordat je Windows opnieuw installeert.

Tip 11: Compressie

Nu de basics zijn besproken, is het tijd om over te gaan op de software waar je daadwerkelijk mee aan de slag kunt. Wanner je software gaat downloaden, zul je merken dat veel software gecomprimeerd is, zodat de bestandsgrootte kleiner is. Zowel Windows als OS X hebben ingebouwde functionaliteiten voor het comprimeren en 'uitpakken' van bestanden. Wellicht wil je meer opties hebben, zoals het comprimeren met een wachtwoord, het comprimeren op meerdere usb-sticks enzovoort.

In dat geval kun je software van derden gebruiken, zoals WinZip of WinRar, al zijn deze programma's niet gratis. Wil je niet betalen? Dan is 7-zip een goede optie.

Gecomprimeerde bestanden nemen minder ruimte in beslag, maar dienen wel uitgepakt te worden.

Tip 12: Videospeler

Windows wordt al jaren geleverd met Windows Media Player, net zoals jein OS X al jaren mediabestanden kunt afspelen met QuickTime. Echter, beide programma's zijn niet heel vergevingsgezind als het gaat om het afspelen van diverse bestandsindelingen. Sterker nog, vanaf Windows 8.1 ondersteunt WMP standaard het afspelen van dvd's niet meer. Dan kun je op zoek gaan naar de juiste codecs, maar het is waarschijnlijk eenvoudiger om een videospeler te installeren die wél alle denkbare bestandsindelingen slikt.

Een uitstekende optie is dan VLC media player. Dat is een minimalistisch ogende maar zeer krachtige speler die zowel geschikt is voor OS X als Windows.

Wil je zonder problemen alle videobestanden kunnen afspelen, installeer dan VLC media player.

Tip 13: Fotobewerking

Bij fotobewerking denkt men vaak aan het geavanceerde werk dat men verricht om een fotomodel geschikt te maken voor de cover van een modetijdschrift. In werkelijkheid zul je af en toe ook zo'n programma nodig hebben om bijvoorbeeld even een plaatje te verkleinen, van een tekstje te voorzien enzovoort. OS X heeft daarvoor iPhoto en Windows heeft Paint, maar beide programma's zijn vrij basaal.

Moet je dan grof geld neertellen voor Photoshop (Elements)? Absoluut niet. GIMP is een fantastisch programma dat erg op Photoshop lijkt, maar volledig gratis is, zowel voor Windows als voor OS X.

Een fotobewerkingsprogramma is wel zo handig, maar hoeft gelukkig niet duur te zijn.

Tip 14: Videobewerking

En hoe zit het dan met video's? Zelfs als je twee korte filmpjes (die je bijvoorbeeld met je smartphone gemaakt hebt) aan elkaar wilt lijmen, heb je een pakket voor videobewerking nodig. Voor Windows kun je het gratis pakket Windows Movie Maker gebruiken.

Voor OS X download je iMovie uit de Mac App Store, als je nu een nieuwe Mac koopt is iMovie zelfs al geïnstalleerd. Voor de basisbewerkingen zijn deze programma's fantastisch. Wilt je echter meer, zoals werken in lagen, meerdere geluidssporen en speciale effecten, dan zul je naar de professionelere alternatieven moeten kijken, zoals Pinnacle Studio of het nog zwaardere Adobe Premiere.

Met een gratis programma als iMovie kun je prima filmpjes in elkaar draaien.

Tip 15: Browser

Wil je het internet op, dan heb je daar een browser voor nodig. Er zijn veel browsers waar je uit kunt kiezen. De drie marktleiders zijn Internet Explorer, Firefox en Chrome, of Safari als je een Mac hebt. Internet Explorer is standaard geïnstalleerd in Windows en Safari in OS X. Het is niet aan ons om te zeggen welke browser beter is, dat is voornamelijk een kwestie van voorkeur.

Het is dan ook helemaal geen slecht idee om ze alle drie eventjes uit te proberen om te kijken welke het beste bevalt. Alle drie geïnstalleerd laten kan ook, voor als je bijvoorbeeld een website treft die het in een bepaalde browser niet lekker doet.

Kies de browser die bij jou past, de drie bekendste zijn allemaal prima.

Tip 16: Mail

Vroeger had je per definitie e-mailsoftware nodig om je mails te kunnen lezen. Zakelijk is dat nog steeds vaak het geval, maar in een tijd waarin veel consumenten een e-mailadres hebben van Outlook.com of Gmail (of iCloud in het geval van Apple-gebruikers) is een e-mailprogramma eigenlijk niet meer zo noodzakelijk.

Je kunt natuurlijk altijd gebruikmaken van de software die standaard met het besturingssysteem wordt meegeleverd (in zowel Windows als OS X heet dit programma Mail), maar eigenlijk is het minstens zo handig om gewoon gebruik te maken van de online interface van de betreffende diensten. Voor consumenten is de professionele versie van Outlook of een gratis alternatief zoals Thunderbird dan ook eigenlijk wat achterhaald.

Mailsoftware is niet echt meer noodzakelijk. Je kunt het prima online af.

11 Reactie(s) op: 24 hardware- en softwaretips voor een frisse start op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2014 15:27 Anoniem
  Tip 06: Besturingssysteem. Volstrekt onjuiste beginzin. Je kunt prima andere operatingsystemen op een mac gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 23:30 Anoniem
  Tip20: Streamen
  PS3 Mediaserver wordt niet echt meer verder ontwikkeld (laatste versie stamt uit augustus 2013). De opvolger is Universal Media Server. Het programma lijkt erg op PMS, gebruikt ook min of meer dezelfde configuratie-opties en wordt nog volop geüpdatet. Het programma is gratis en je vindt het op http://www.universalmediaserver.com/
  Het programma heeft een paar leuke plugins (zoals online IDMB movie info en Grooveshark).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 10:32 Anoniem
  tip 22: XtraFinder is geen alternatief voor finder, het voegt extra functionaliteit toe aan finder
  tip 23: Met de Voorvertoning app kun je prima PDF's bekijken en ook van annotaties voorzien zoals aantekeningen, tekstvelden, lijnen, cirkels etc. Acrobat Reader voor MAC is niet aan te raden want vreselijk traag en lomp!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 13:57 Anoniem
  "Niet meer nodig"…. mbt mail software en dvd speler? Dacht het toch niet!! Als je mail hebt van een niet-gratis provider, heb je meestal wel webmail, maar om nou al die websites af te gaan waar je mail hebt, da's niet te doen. En je hebt het overzichtelijk bij elkaar. Mbt. de dvd/cd speler.. die heb je toch wel nodig als je een backup (of andere bestanden) op cd/dvd wilt zetten ipv online.. En meestal wordt software nog aangeboden op cd/dvd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 16:30 Anoniem
  Het woord Linux kom ik niet veel tegen in dit overzicht, terwijl de meeste genoemde programma's een Linux variant hebben dan wel de originele versie bevatten.
  Zo avontuurlijk is Linux niet, zeker niet in vergelijking tot upgraden en herinstallatie van Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 11:06 Anoniem
  Adobe PDF is een dik en zwaar kreng. Licht en gratis: Sumatra PDF. In alle talen, dus ook Nederlands. http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/download-free-pdf-viewer.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 12:15 Anoniem
  Tip 23. Als je een document dat uit meerdere pagina's bestaat scant krijg je een aantal pdf-files. Het combineren van deze files tot één file is iets wat ik regelmatig gebruik. Deze optie wordt niet genoemd in uw tekst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 15:53 Anoniem
  tip 08:
  Een gratis back-up systeem incl. back up van je besturingssysteem kun je uitvoeren met Macrium Reflect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2014 10:34 Anoniem
  Tip 22: bestandsbeheer: Ik snap nog steeds net dat microsoft geen tabbed verkenner heeft bedacht.. daarom: Clover. Ik kan niet meer zonder..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 22:45 Anoniem
  Een mooie uitleg maar er ontbreekt iets aan, wat dacht je van partities maken, je documenten en foto's op een aparte partitie en een apart gebruikersaccount en een beheerdersaccount, gewoon basis veiligheid en zeker niet iets gebruiken als Microsoft essentials, een goed compleet antiviruspakket heb je voor niet al te veel geld en zeker als je het op drie PC's mag zetten en het pakket qua kosten kan delen!
  EM client is ook een uitstekende vervanger voor outlook en is heel gemakkelijk in gebruik en om in te stellen een aanrader!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2015 22:24 Anoniem
  Het allerbeste e-mailprogramma is het gratis Dreammail. Niets kan daaraan tippen m.i. Vooral de contacthandling is geweldig. Zelfs MS-outlook staat in de schaduw van Dreammail wat mij betreft. Dreammail is er ook in portable versie. http://www.softpedia.com/dyn-postdownload.php/61b28babdaf14fbdb1787cbce24ec198/54b19a3f/134eb/5/3 Let wel op dat je geen rommel aanvinkt met installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.