24 hardware- en softwaretips voor een frisse start op je pc

Door: Martin Gijzemijter | 22 augustus 2014 14:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 17: Office-pakket

OS X en Windows worden beide geleverd met een basale tekstverwerker, namelijk WordPad voor Windows, Teksteditor voor OS X. Basaal is hierbij echter een belangrijke kanttekening, want ze kunnen niet alle bestandsindelingen openen en complexe opmaakfunctionaliteit bevatten ze ook niet. Dus zodra je documenten iets grafischer moeten worden, is een programma als Microsoft Word (Windows) of Pages geen overbodige luxe. Failliet ga je er overigens niet aan.

Pages krijg je gratis bij een nieuwe Mac en kost anders € 17,99. Voor het complete Office-pakket van Microsoft betaal je tegenwoordig een tientje per maand. Toch te duur? Dan is OpenOffice voor beide besturingssystemen een prima gratis alternatief.

De basisprogramma's van OS X en Windows hebben niet veel opties voor opmaak. Pages en Word hebben dat wel.

Tip 18: Cloud-software

Eerder in dit artikel hebben we het even gehad over het maken van reservekopieën van je bestanden. We raadden aan om dat op een externe schijf te doen. Dat is de snelste manier, maar hebt je geen haast, dan is het ook interessant om eens te kijken naar clouddiensten, zoals Dropbox en OneDrive. Beide diensten geven je gratis enkele gigabytes opslagcapaciteit, met de mogelijkheid om bestanden rechtstreeks vanuit de Windows Verkenner of Finder online op te slaan. Dan kun je dus altijd bij je bestanden, ook vanaf een andere locatie, hetgeen natuurlijk nóg praktischer is. Synchroniseren gaat, afhankelijk van je internetverbinding, natuurlijk wel langzamer dan bij een aangesloten externe schijf.

In plaats van op een externe schijf, kun je bestanden ook in de cloud opslaan.

Tip 19: Muziek

De pc is uiteraard ook een handig medium om je muziekbibliotheek mee te beluisteren, mits je daar handige software voor hebt. Sinds Windows 8 gebruikt Microsoft hier geen Windows Media Player meer voor, maar de app Muziek (met optioneel het XBOX Music-abonnement). Heel gelukkig worden wij daar echter niet van. Naast iTunes (van concurrent Apple) vinden we Spotify toch echt het beste programma voor de muziekliefhebber.

iTunes is vooral handig als je een snelle en handige manier zoekt om muziek te kopen. Spotify is vooral bedoeld voor het streamen van muziek, waarbij je geen aparte nummers hoeft aan te schaffen, je betaalt een vast bedrag per maand. Beide programma's ondersteunen ook het importeren van muziekbestanden van je harde schijf.

iTunes is een ideaal programma voor het kopen van muziek en Spotify voor het streamen.

Tip 20: Streamen

Als we het dan toch over streamen hebben ... waarom staat er eigenlijk geen programma voor het branden van dvd's en cd's in deze lijst? Om de simpele reden dat dat een beetje achterhaald is. Apple levert z'n laptops en iMacs zelfs niet eens meer met optisch station, en ook bij Windows-laptops ontbreekt het station steeds vaker. Bestanden meenemen gaat het snelst op een usb-stick en wanneer je video of muziek af wilt spelen op je televisie, dan kun je dat tegenwoordig gewoon streamen. Mocht je tv dat niet ondersteunen, dan kun je altijd nog een mediaspeler als tussenstation gebruiken.

Om content naar je tv of andere apparaten te streamen, dien je software te installeren die de betreffende media presenteert op een manier die de andere apparaten begrijpen. Een populair programma daarvoor is Twonky Server, maar dit programma kost 14,95 euro. Zoek je een gratis alternatief, dan is PS3 Media Server een fijn programma. Beide programma's dien je alleen maar te installeren, waarna je de media kunt delen en een (geschikte) tv de bestanden direct kan zien.

Dankzij streaming-software, tover je je muziek- en filmcollectie met gemak op je (geschikte) tv.

Tip 21: Videochatten

Videochatten mag dan niet zo populair meer zijn als vroeger, maar als je geen smartphone met camera hebt, dan ben je hiervoor nog steeds aangewezen op de computer. Er zijn tegenwoordig veel programma's waarmee je een videochat tot stand kunt brengen, maar geen hiervan heeft zo'n grote groep gebruikers als Skype.

Het grote voordeel is dat je vanaf je computer ook kunt videochatten met gebruikers die wél Skype op hun smartphone of tablet hebben, zodat je alle kanten op kunt. Heb je een Mac, dan kun je natuurlijk ook FaceTime gebruiken, maar dat kan dan alleen met andere Apple-gebruikers. Skype is daar flexibeler in.

In de wereld van videochats (op de pc) is er nog altijd maar één koning: Skype!

Tip 22: Bestandsbeheer

Hoewel het beheren van bestanden zo'n beetje de meest essentiële taak van het besturingssysteem is, noemen we deze toch vrij laat in deze checklist, omdat zowel Windows als OS X worden geleverd met een prima programma voor het beheren van je bestanden, respectievelijk Windows Verkenner en Finder. Dat wil niet zeggen dat je geen alternatieven hebt. Een fijn gratis alternatief voor OS X is XtraFinder.

Dit programma lijkt in de basis erg op Finder, maar heeft daarnaast ook veel weg van de Windows Verkenner. Een interessant alternatief voor Windows is MultiCommander. Dit programma werkt in principe hetzelfde als Windows Verkenner, heeft alle opties en knoppen in beeld en niet verborgen in menu's, zodat je niet zo hoeft te zoeken.

Kun je niet aan Finder wennen? Dat hoeft ook niet, er zijn genoeg alternatieven.

Tip 23: Pdf-software

Wellicht heb je nog nooit een pdf hoeven maken in je leven. De kans is echter een stuk groter dat je wel met enige regelmaat een pdf hebt moeten openen, bijvoorbeeld in de vorm van een factuur van een product dat je online hebt gekocht. Zowel in OS X als in Windows kun je pdf's openen met behulp van de ingebouwde software. Deze software is echter niet heel geavanceerd.

Aantekeningen maken, opmerkingen invoegen enzovoort maakt geen onderdeel uit van de basissoftware. Hoef je alleen een pdf te lezen en af te drukken, dan is de standaardsoftware voldoende. Wil je iets meer doen, dan is Adobe Reader een handig programma dat je gratis kunt installeren voor zowel Windows als OS X, waarmee je bijvoorbeeld wél opmerkingen kunt invoegen.

Als je meer wilt met pdf's dan alleen lezen en afdrukken, is Adobe PDF Reader een prima programma.

Tip 24: Systeemonderhoud

Heb je eenmaal alles geïnstalleerd? Dan heb je in de gaten dat het best een tijdje duurt voordat je het hele systeem naar wens hebt ingericht. Dat is nuttig, maar je zit er natuurlijk niet op te wachten om dat elke week opnieuw te doen. Daarom is het zaak om te zorgen dat je systeem goed onderhouden wordt. Dat kan door regelmatig reservekopieën terug te zetten, maar er zijn ook programma's die je helpen om te voorkomen dat het besturingssysteem echt een zooitje wordt.

Je kunt ook software installeren om de boel netjes te houden. Advanced System Optimize is hiervoor een handig programma, maar daar tel je wel 30 euro voor neer. Gratis alternatieven zijn CCleaner (vroeger CrapCleaner) voor Windows. Voor OS X vinden wij Onyx handig. Dit soort programma's voorkomt niet dat je computer uiteindelijk een rommeltje wordt, maar ze helpen je wel om je pc langer overzichtelijker te houden.

Goed systeemonderhoud voorkomt dat je op korte termijn weer alles opnieuw moet installeren.

11 Reactie(s) op: 24 hardware- en softwaretips voor een frisse start op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2014 15:27 Anoniem
  Tip 06: Besturingssysteem. Volstrekt onjuiste beginzin. Je kunt prima andere operatingsystemen op een mac gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 23:30 Anoniem
  Tip20: Streamen
  PS3 Mediaserver wordt niet echt meer verder ontwikkeld (laatste versie stamt uit augustus 2013). De opvolger is Universal Media Server. Het programma lijkt erg op PMS, gebruikt ook min of meer dezelfde configuratie-opties en wordt nog volop geüpdatet. Het programma is gratis en je vindt het op http://www.universalmediaserver.com/
  Het programma heeft een paar leuke plugins (zoals online IDMB movie info en Grooveshark).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 10:32 Anoniem
  tip 22: XtraFinder is geen alternatief voor finder, het voegt extra functionaliteit toe aan finder
  tip 23: Met de Voorvertoning app kun je prima PDF's bekijken en ook van annotaties voorzien zoals aantekeningen, tekstvelden, lijnen, cirkels etc. Acrobat Reader voor MAC is niet aan te raden want vreselijk traag en lomp!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 13:57 Anoniem
  "Niet meer nodig"…. mbt mail software en dvd speler? Dacht het toch niet!! Als je mail hebt van een niet-gratis provider, heb je meestal wel webmail, maar om nou al die websites af te gaan waar je mail hebt, da's niet te doen. En je hebt het overzichtelijk bij elkaar. Mbt. de dvd/cd speler.. die heb je toch wel nodig als je een backup (of andere bestanden) op cd/dvd wilt zetten ipv online.. En meestal wordt software nog aangeboden op cd/dvd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2014 16:30 Anoniem
  Het woord Linux kom ik niet veel tegen in dit overzicht, terwijl de meeste genoemde programma's een Linux variant hebben dan wel de originele versie bevatten.
  Zo avontuurlijk is Linux niet, zeker niet in vergelijking tot upgraden en herinstallatie van Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 11:06 Anoniem
  Adobe PDF is een dik en zwaar kreng. Licht en gratis: Sumatra PDF. In alle talen, dus ook Nederlands. http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/download-free-pdf-viewer.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 12:15 Anoniem
  Tip 23. Als je een document dat uit meerdere pagina's bestaat scant krijg je een aantal pdf-files. Het combineren van deze files tot één file is iets wat ik regelmatig gebruik. Deze optie wordt niet genoemd in uw tekst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 15:53 Anoniem
  tip 08:
  Een gratis back-up systeem incl. back up van je besturingssysteem kun je uitvoeren met Macrium Reflect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2014 10:34 Anoniem
  Tip 22: bestandsbeheer: Ik snap nog steeds net dat microsoft geen tabbed verkenner heeft bedacht.. daarom: Clover. Ik kan niet meer zonder..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 22:45 Anoniem
  Een mooie uitleg maar er ontbreekt iets aan, wat dacht je van partities maken, je documenten en foto's op een aparte partitie en een apart gebruikersaccount en een beheerdersaccount, gewoon basis veiligheid en zeker niet iets gebruiken als Microsoft essentials, een goed compleet antiviruspakket heb je voor niet al te veel geld en zeker als je het op drie PC's mag zetten en het pakket qua kosten kan delen!
  EM client is ook een uitstekende vervanger voor outlook en is heel gemakkelijk in gebruik en om in te stellen een aanrader!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2015 22:24 Anoniem
  Het allerbeste e-mailprogramma is het gratis Dreammail. Niets kan daaraan tippen m.i. Vooral de contacthandling is geweldig. Zelfs MS-outlook staat in de schaduw van Dreammail wat mij betreft. Dreammail is er ook in portable versie. http://www.softpedia.com/dyn-postdownload.php/61b28babdaf14fbdb1787cbce24ec198/54b19a3f/134eb/5/3 Let wel op dat je geen rommel aanvinkt met installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.