3 gratis manieren om PDF-bestanden te bewerken

Door: robbin-ooijevaar | 27 december 2013 14:08

How To

Deze drie gratis programma's schieten te hulp bij het maken, samenvoegen en omzetten van pdf's.

Tip 01: Pdf's omzetten

Met pdf-bestanden kun je veelal niet anders dan ze lezen. Bewerken in Word, of opslaan als afbeelding is met de standaardlezer niet mogelijk. PDFMate PDF Converter kan pdf-bestanden omzetten naar zes bekende formaten, waaronder jpg-afbeeldingen, MS Word en EPUB. Voor deze laatste twee opties gebruikt PDF Converter tekstherkenning (OCR). De gratis versie van PDF Converter herkent maximaal drie pagina's. Deze beperking geldt niet voor het omzetten van pdf-bestanden naar afbeeldingen.

Sleep de pdf's die je wil omzetten naar het PDF Converter-venster. Kies onder in beeld het uitvoerformaat, bijvoorbeeld Image om afbeeldingen te krijgen. Bevestig met Convert en klik op Open om de map met het eindresultaat te bekijken. De makers vinden het helaas nodig om je vaak te herinneren aan het bestaan van de betaalde versie. Je moet dus regelmatig hinderlijke schermpjes wegklikken. Wees ook alert tijdens de installatie om ongewenste programma's en aanpassingen te voorkomen.

PDF Converter kan pdf-bestanden omzetten naar afbeeldingen of een Word-document.

Tip 02: Zelf pdf's maken

In sommige gevallen kan het handig zijn om zelf een pdf te kunnen maken. Bijvoorbeeld als je snel een hand-out wilt maken van een presentatie: een pdf-bestand is gemakkelijker rond te mailen dan een PowerPoint-bestand. Alle ontvangers zijn in staat om een pdf-bestand te openen, voor een PowerPoint-bestand is PowerPoint nodig (of een PowerPoint-viewer).

Met Doro PDF Writer kun je vanuit elk Windows-programma pdf's creëren. Na de installatie is je computer een printer rijker: de Doro PDF Writer printer. Alles wat je hiernaar afdrukt, belandt in een pdf-bestand. Je vindt het pdf-bestand terug op je bureaublad. Het programma heeft ook nog een handig extraatje: het is mogelijk om de pdf's te beveiligen met een wachtwoord.

Doro PDF Writer voegt een pdf-printer toe aan Windows die je vanuit elk programma kunt gebruiken.

Tip 03: Pdf's samenvoegen

PDFMate PDF Merger komt van de makers van PDFMate PDF Converter, maar heeft een andere insteek. Het programma is bedoeld om pdf's samen te voegen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een werkstuk, scriptie of ander groot project compleet wilt aanleveren. Een ander voorbeeld is het in één bestand aanleveren van een sollicitatiebrief en cv.

Start PDF Merger en sleep de verschillende pdf-bestanden vanuit de Windows Verkenner naar het PDF Merger-venster. Bevestig met Build om het pdf-document aan te maken en open de map met je nieuwe creatie via Open. Zorg ervoor dat je tijdens de installatie van PDF Merger geen ongewenste programma's en aanpassingen binnenhaalt.

PDFMate PDF Merger maakt het eenvoudig om meerdere pdf-bestanden samen te voegen tot een pdf-bestand.

2 Reactie(s) op: 3 gratis manieren om PDF-bestanden te bewerken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 december 2013 17:41 Anoniem
  Pdf 24 creeren en tegelijkertijd samenvoegen of bladen uithalen. Voor de inhoud van een pagina zelf aan te passen Inkscape
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2016 13:40 Anoniem
  dames /heren
  hoe zet ik een pdf bestand in leesbaar op mijn bureua blad

  mvg.
  jpaes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.