3 handige menu-opties voor Windows 8.1

Door: ian-paul | 08 mei 2014 10:30

How To

De Windows 8.1 Update is onlangs openbaar gemaakt, en biedt allerlei nieuwe functies voor traditionele pc-gebruikers. Maar één ding dat het biedt is het nieuwe Startmenu dat Microsoft onlangs onthuld heeft - die zal over een paar maanden in een latere update verschijnen.

Maar Windows 8.1 heeft al een soort Startmenu dat je tevoorschijn kunt halen door met de rechtermuisknop op de Startknop in de linkeronderhoek te klikken. Dit staat bekend als een menu voor 'power users', maar het is een populaire manier om snel de pc af te sluiten omdat het veel eenvoudiger is dan op de Settings-charm te klikken.

Maar je kunt met dit menu veel meer dan alleen je computer afsluiten. Hier zijn drie functies die elke Windows 8.1-gebruiker zou moeten kennen.

Programma's verwijderen

Bovenaan het power user menu staat een optie met de naam Programs and Features, waarmee je direct toegang krijgt tot het Control Panel om programma's te verwijderen.

Vergeet niet dat deze optie alleen werkt voor desktop-apps. Als je een moderne gebruikersinterface app wilt verwijderen, klik dan met de rechtermuisknop op de app en selecteer Uninstall.

Taakbeheer

De traditionele manier om bij de Task Manager te komen is door op Ctrl+Alt+Delete te drukken. Maar door de jaren heen heeft Microsoft deze optie van alleen een sneltoets naar een volledig menu omgetoverd met andere opties zoals het afsluiten of vergrendelen van je pc.

Dus een iets snellere manier om bij de Task Manager te komen is deze via het power user menu te benaderen. Van hieruit kun je snel zien welke app al je processorkracht in beslag neemt of een niet reagerende app afsluiten.

Control Panel

Meteen onder de Task Manager staat een optie om het Control Panel te openen. Het lijkt alsof er duizend manieren zijn om in Windows 8.1 het Control Panel te openen, waaronder via de Settings charm, de desktopweergave in File Explorer, en het All Apps scherm.

Wat mij betreft is de snelste manier om er te komen met de rechtermuisknop klikken op de Start knop (of druk op de Windows toets + X als je echt chique wilt doen).

Het enige wat nog sneller zou zijn is het Control Panel aan de taakbalk vast te pinnen.

Nadat je eraan gewend bent geraakt om deze drie opties via het power user menu te benaderen zijn er hopen andere opties die je misschien handig vindt, waaronder energie instellingen, systeeminformatie, netwerkverbindingen, en de Windows PowerShell, om er maar een paar te noemen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

3 Reactie(s) op: 3 handige menu-opties voor Windows 8.1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 mei 2014 12:54 Anoniem
  Progams and features?, he man we leven in Nederland dus zeg even gewoon progammas en onderdelen als het kan. Mijn laptop spreekt namelijk ook gewoon Nederlands. Dat Engelse gelul staat wel leuk maar er zijn ook mensen die niet zo geleerd zijn weet je?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2014 17:10 Anoniem
  'Maar één ding dat het biedt is het nieuwe Startmenu dat Microsoft onlangs onthuld heeft - die zal over een paar maanden in een latere update verschijnen. '

  Moet denk ik zijn 'dat het NIET biedt'..

  Ter info,

  Andreas
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2014 23:03 Anoniem
  Zoals een karavaan zich moet aanpassen bij de laagzaamste deelnemer, moet Microsoft zijn oren laten hangen naar de meest onhandige gebruiker die zich beslist niet de moeite wenst te getroosten kennis te nemen van de eigenschappen van zijn/haar gereedschap [PC] en het OS daarvan en dat ook bewust niet wil, want hij/zij is 'maar een gebruiker'…….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.