3 handige multitask-functies voor Windows

Door: ian-paul | 03 maart 2014 08:00

Apps & Software

Ik heb nu twee monitoren, maar het zou echt geweldig zijn om er drie te hebben. Of vier? Wanneer je niet genoeg monitoren in je leven hebt, begin je te leren hoe je de ruimte die je wél hebt het beste kunt benutten. Dat kan met de volgende drie functies die in Windows zijn ingebouwd.

Moderne snap

Laten we beginnen met de nieuwste manier om bureaubladruimte te delen in Windows 8: Snap. Dit moet je niet verwarren met desktop-snap van Windows 7, aangezien Snap van Windows 8 je in staat stelt om twee moderne apps of een moderne app en de desktop tegelijk te bekijken. Deze functie verscheen oorspronkelijk in Windows 8, maar is in Windows 8.1 enorm verbeterd dankzij nieuwe formaatopties.

Als je meerdere moderne apps in volledig scherm open hebt staan, hoef je alleen maar de muis naar de rechteronderhoek van het scherm te verplaatsen, waar zich de Start-knop bevindt - maar klik niet! Schuif de cursor vervolgens omhoog totdat er een zijbalk met al je openstaande apps verschijnt.

Klik op de app die je wilt hebben en sleep hem uit de zijbalk. Windows 8.1 zal op het hoofdgedeelte van het scherm ruimte maken voor de app; laat gewoon je muis los en je zult zien hoe de app op zijn plek terechtkomt, naast de app die je al open had staan. (Windows behandelt de volledige desktop als één enkele app.)

Je kunt de ruimte die aan elke app wordt toegekend dynamisch aanpassen door op de zwarte balk tussen de twee gesnapte apps te klikken en deze naar rechts of links te verslepen om het formaat van de apps te wijzigen. Op een monitor die groot genoeg is kun je met Snap zelfs drie apps tegelijk bekijken.

Windows 7-stijl Desktop Snap

Moderne Snap is handig wanneer je Twitter, Facebook, of Xbox Music wilt hebben draaien terwijl je aan het werk bent - maar het helpt niet als je twee desktop apps tegelijk wilt kunnen zien. In dergelijke gevallen komt de desktopversie van Snap goed van pas.

Laten we zeggen dat we zowel Microsoft Word als Chrome open willen hebben op de desktop. Open Word en druk op de Windows toets + het linkerpijltje op je toetsenbord om te zorgen dat het programma de linkerhelft van je scherm in beslag neemt. Open vervolgens Chrome en druk op de Windows toets + het rechterpijltje om de browser aan de rechterkant van het scherm te snappen.

En klaar is Kees! Elk programma neemt nu de helft van het scherm in beslag, en desktop Snap werkt met elk desktopprogramma. Als je niet van sneltoetsen houdt kun je het geopende venster ook helemaal naar de linker- of rechterkant van het scherm slepen om het aan die kant van het scherm te snappen.

De taakbalk

Er zijn ook enkele oude functies voor venstermanagement in de taakbalk ingebouwd die van pas kunnen komen wanneer je meer dan twee vensters tegelijk moet kunnen zien. Deze functies helpen niet echt om je schermruimte te maximaliseren, maar ze maken het eenvoudiger om een specifiek venster te vinden wanneer je hopen desktop apps tegelijk geopend hebt.

Verplaats de muis omlaag naar de taakbalk en klik erop met de rechtermuisknop om het contextmenu tevoorschijn te halen. Je ziet drie verschillende opties: Cascade windows, show windows stacked, en show windows side-by-side. Let wel: Deze functies laten al je openstaande vensters tegelijk zien, en ze veranderen bovendien het standaardformaat van je vensters.

Als je deze verschillende methodes eenmaal onder de knie hebt, kun je ze zelfs proberen te combineren - Snap bijvoorbeeld een moderne app naar een derde van je scherm, en snap vervolgens twee programma's naast elkaar op de desktop. Wie weet? Misschien kan de goede oude Alt + Tab sneltoets zelfs met pensioen als je er echt goed in wordt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

2 Reactie(s) op: 3 handige multitask-functies voor Windows

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 maart 2014 15:35 Anoniem
  echt gaaf hoe windows al helemaal verappt is wie had dat durven denken.
  Eigenlijk moet er ook nog een programma in waar je je stem mee kunt gaan veranderen in desgewenst. zou wel top zijn als dit er op zat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2014 16:10 vanalles
  Zit er naar mijn weten nog niet op wel kan ik je aanraden eens te googlen op www.vettestem.nl hier is dat met gemak te doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.