3 keer gratis: Meer inzicht in je thuisnetwerk

Door: robbin-ooijevaar | 12 november 2013 09:37

How To

Het standaard gereedschap van Windows voor thuisnetwerken is beperkt, maar gelukkig zijn er gratis hulpprogramma's die jouw (draadloze) netwerk wel goed inzichtelijk maken. In dit artikel behandelen we drie slimme programma's.

1: Netgear Genie

Het programma Netgear Genie is eigenlijk bedoeld voor Netgear-producten, maar heeft een leuke functie die ook werkt met andere draadloze apparatuur. Netgear Genie toont een icoontje van een olielampje in jouw systeemvak. Dubbelklik om Netgear Genie te openen en ga naar Netwerk overzicht. Hier krijg je een visuele weergave van jouw netwerkapparatuur.

De apparaten krijgen, als Netgear Genie het kan achterhalen, een fraai icoontje van bijvoorbeeld een iPhone, printer of computer. Plaats een vinkje bij Waarschuw me als een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk. Zo kun je achterhalen als iemand verbinding maakt, bijvoorbeeld jouw partner die thuiskomt met een smartphone of een vriend die bij je thuis even meelift op jouw wifi-verbinding.

2: Fing

Fing is de beste gratis app die we kennen voor iOS en Android als het gaat om netwerkinventarisatie. De app scant jouw netwerk en toont alle verbonden apparatuur. Door op een apparaat te tikken, krijg je uitgebreide technische informatie, waaronder het IP-adres. Dit is bijvoorbeeld handig om te weten als je de webbeheermodule van een apparaat wilt openen.

Geef jouw apparatuur bij Enter name een korte naam die je snel herkent, bijvoorbeeld iPhone Els of Laptop Marcel. Geavanceerde gebruikers zullen de optie Scan services waarderen. Hiermee voert Fing een zogenaamde portscan uit en onderzoekt de beschikbare diensten van een netwerkapparaat.

Gebruik Fing of Netgear Genie om inzicht te krijgen in verbonden netwerkapparatuur.

3: InSSIDer

Het hulpprogramma InSSIDer werkt onder Windows en weet alles van jouw draadloze thuisnetwerk. Het maakt de signaalsterkte van jouw draadloze toegangspunt inzichtelijk en toont ook wat er nog meer in de lucht hangt. De resultaten worden getoond in een grafiek, inclusief technische informatie zoals het kanaalnummer. Vooral dit laatste is handig om te weten als je last hebt van vreemde storingen in jouw draadloze netwerk.

Wanneer twee of meer draadloze netwerken hetzelfde kanaal gebruiken, kunnen ze elkaar storen. Met InSSIDer zie je in één oogopslag of er overlap is in kanaalnummers. Ook de signaalsterkte wordt goed gevisualiseerd. Het draadloze kanaal kun je niet aanpassen in Windows, maar wordt geregeld in de beheermodule van jouw draadloze toegangspunt. Hier kun je (niet voor beginners!) een beter draadloos kanaal instellen.

2 Reactie(s) op: 3 keer gratis: Meer inzicht in je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 november 2013 08:27 Anoniem
  Wifi Analyzer is ook heel handig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2013 00:39 Anoniem
  Wat betreft tip 3 inssider: als je dat download via de site Metageek dan blijkt dat ongewild en ongemerkt ook wordt geinstalleerd : Saltar smart, Speed up my pc, en my pc back up.
  Dit zijn allemaal zelfstandige programma's.
  Die je weer allemaal moet verwijderen.
  Saltar smart probeerde de macht over te nemen bij mijn Firefox.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.